Напише вітання, розмалює машину, спече бетмена. Про вінничан з незвичайними професіями

Напише вітання, розмалює машину, спече бетмена. Про вінничан з незвичайними професіями
  • Знайшли вінничан, які заробляють у незвичний спосіб. 
  • Про свою роботу вони розповіли читачам «20 хвилин».
  • Що ж виходить, коли хобі стає заробітком? Читайте далі. 
Особливе — не значить дивне. Хто пише весільні обітниці на замовлення, хтось заробляє графіті, а хтось має арт-кондитерську. У цій статті ми зібрали незвичних вінничан та їх професії. Вони розкажуть про те, як перетворили своє хобі на роботу.

Майже у кожної людини є хобі. А що стається, коли твоє захоплення стає роботою? Наша журналістка запитала про це жителів міста, яким вдалося монетизувати власне дозвілля. 

Вікторія Селезньова,пише вірші на замовлення (@stihi_viktorii_seleznovoj)

— Я з дитинства небайдужа до поезії і пишу вірші, — каже Вікторія. — Для цього мені ніколи не потрібна була муза чи то натхнення, це щось типу природного вміння. Усі шкільні конкурси, заходи, сценарії, кожна історія підліткового кохання, корпоративи на роботі та практично кожна життєва ситуація для мене означала написання вірша. 

Відео дня

Усі знайомі Віки знають про це захоплення, тому час від часу звертаються, аби вона написала щось на свято.

— В якийсь момент до мене почали звертатися незнайомі люди із проханнями написати, наприклад, весільну обітницю, віршований елемент сценарію до дитячого дня народження, вірш-привітання, — каже поетеса. — От з тих пір я і зрозуміла, що це навіть можливо монетизувати. 

Замовлення та ціни

— Перші замовлення відпрацьовувала без прайсу, тому що й приблизно не розуміла, в якому діапазоні таку діяльність можна оцінювати. Все вирішувалося ситуативно. Коли створила централізовані сторінки у ФБ та Інстаграмі, встановила ціну 50 гривень за один стовпчик і мінімальне замовлення 150 гривень (тобто три стовпчики), — розповідає Віторія. — Враховуючи те, що кожен вірш абсолютно індивідуальний, містить конкретні імена, історії, особливості, «фішечки» — просто технічно неможливо вмістити це все у менший обсяг тексту.

— У якому стилі працюєш?

— Я римую усе, будь-який жанр та формат, починаючи від віршів на день народження дідуся, закінчуючи весільним репом, — сміється Віка. — Можу підібрати мінусовку, під яку все це потім буде прочитано чи заспівано.

— У планах — освоїти та організувати виробництво ексклюзивних іменних листівок з, відповідно, індивідуальними віршами. Особливість моїх пропозицій саме в тому, що їх можливо застосувати винятково до конкретної людини з конкретною неповторною історією. Адже перед написанням я прошу замовника надати мені максимально багато інформації, озвучити усі нюанси, побажання, аби на виході вийшло те, що нереально буде знайти, скопіювати з мережі і подарувати комусь іншому. 

 Проблема оплати

— ТОП-питання, яке мені ставлять: «А це що, платно?». Звісно, адже це послуга, на надання якої потрібен час, енергія, розумова активність. ТОП-проблема «» питання передоплати. Спершу зі мною розраховувалися вже після відправлення тексту. Але після одного прикрого випадку, коли дівчина отримала замовлений вірш і заблокувала мене скрізь, аби не розраховуватися, я прошу передоплату хоча б у розмірі 50%. Гарантії з мого боку — це те, що я не приховую своє обличчя, єдиний дійсний номер телефону, єдину активну сторінку у Фейсбуці з великою кількістю реальних друзів.

Про особисте

— Окрім віршів на замовлення, я пишу і викладаю свої твори у жанрі інтимної лірики. Беру участь у поетичних конкурсах; у майбутньому планую робити ставку на поезію для дітей. Можливо, це виллється у якусь збірку чи подібний проект. Наразі вірші — це моє хобі, яке допомагає транслювати енергію, дарувати емоції та чимось себе займати у проміжках між народженням дітей та доглядом за ними, — сміється співрозмовниця.

— Були особливо цікаві замовлення?

— Одного разу молода мама дала мені мінусовку і попросила написати дитячу пісеньку, щоб під неї можна було робити зарядку і «щось розвиваюче». Я їй написала текст про слоненя і з цифрами, щось у цьому дусі. Це було дійсно класне замовлення, незвичне.

Любить весільні обітниці

— Зараз в основному вірші на день народження замовляють, декілька на Новий Рік, от скоро День Святого Валентина та 8 березня. Особисто я обожнюю писати весільні обітниці, від душі люблю це робити. Їх більше влітку-восени замовляли. Зараз, можливо, не сезон…


Денис, розмальовує стіни, меблі, машини
(vinn-art.com)

— Десь у 2002 році захопився малюванням, друг показав журнали з графіті, і мені воно дуже прийшлося до душі. Років вісім я просто ходив по місту і їх фотографував, досі є обширна колекція фото, — розповідає 29-річний художник. — І десь у 2010 році я познайомився з одним хлопцем, який сам малював і мене підштовхнув починати діяти. Ми купили спреї з фарбою — перший день, перший раз. До нас підходить поліція і запрошує пройти у відділок. Так швидко мені якось трішки розхотілось малювати...

— Це зараз більш лояльно відносяться до подібної творчості, тоді ж усе сприймалося у штики та як акти вандалізму, — говорить художник. — Тоді поліцейські сказали «добре, йдіть, але дивіться — аби було гарно». З того часу я й вирішив, що уся моя діяльність буде лише легальною. Я завжди беру дозволи, без різниці чи то стіна, чи електропідстанція. Якщо це трансформаторна будка — йду до «Електромережі» і беру у них дозвіл, «Теплостанції», якщо приватний паркан — то звісно у господаря. У 2010 році ми розмалювали офіс DIADEMA, оце було дійсно цікавим досвідом.

— Знайомий зацікавився моєю роботою та попросив розмалювати стіну у його квартирі. На той момент я малював якісь шрифти та ламані обличчя, а він захотів Пізанську Вежу. Я вирішив ризикнути, — розповідає співрозмовник. — Взяв друга архітектора і ми поринули у бій з фарбами, вежами та стінами.

Так все і почалося у діяльності Дениса. Вежа сподобалась то одному дитячому садочку, то іншому, хтось захотів малюнок вдома, хтось у офісі або на фасаді будівлі.

Не обмежується малюванням

— Раніше усе для мене заключалось лише у малюванні, перед очами лише спреї з фарбою. Зараз же дуже подобається створювати роботи з мохом та займатися лазерним вирізанням по дереву. Роблю різні вивіски, декорую приміщення. Я — перфекціоніст. Дуже люблю, коли все чітко, чисто та гарно.

Обожнює людей, які знають чого хочуть

— Коли перед тим, як зробити замовлення, замовники вже мають якесь певне уявлення або навіть картинку перед очами, коли вони «бачать» як це все має виглядати у майбутньому, хоча б приблизно — ось це моя улюблена робота, візьмусь з величезним бажанням, — говорить Денис. — Бувають випадки, коли замовники показують мені величезну стіну і говорять «ми не знаємо, що хочемо, зробіть щось» — у 80% випадків я навіть не візьмусь за таке малювання, адже по завершенню, або їм не подобається, або мені працювати з ними взагалі більше цікаво не буде. Було колись замовлення, коли я зробив ескізів штук 40, намалював майже половину — клієнтка зупинила роботу і відмовилась оплачувати навіть матеріали.

Працює Денис зазвичай спреями — фарбами у балонах. Якщо це холсти, то малює алкілом і пензликами.

Романтика по-вінницьки

— Одного разу один хлопчина, надзвичайний вінницький романтик, замовив малюнок під вікном для своєї коханої. Задумка була цікавою — малюнок поступово мав з’являтися перед вікнами. Це зайняло п’ять ночей, — розповідає художник. — Першої ночі я намалював великого ведмедика, наступної ночі у нього в лапі з’явились квіти. На третю ніч я у іншу лапу домалював в’язку повітряних кульок, вони розлітались по асфальту у різні боки. Далі з’явився напия: ім’я дівчини і купа сердечок довкола. На фінальну ніч я дописав «ти — чарівна, я дуже тебе кохаю». Замовник розповідав, що дівчина просто пищала від радості. Щоранку першим ділом бігла до вікна дивитись, що ж там з’явилось. Згодом він попросив мене розмалювати їй і під’їзд, зображення також з’являлось поступово. То сердечка, то сонечка. Ми прокладали цілий шлях від вхідний дверей і аж до квартири: якщо вона поїде ліфтом, то побачить одне, якщо піде сходами — побачить інше. Дуже незвичне замовлення, от правда. Було дуже цікаво приймати у цьому участь, хоч і таємно. 

— За два тижні після закінчення розмальовування під’їзду, у мене дзвонить телефон, замовник каже «чуєш, а ти зможеш замалювати картинки?», на моє запитання чому, він відповів, що вони розірвали стосунки. А так все гарно починалось, — пригадує Денис. - Шкода фото не залишилось.

Клієнти повертаються

— Дуже часто буває таке, що я розмальовую замовнику магазин, а він говорить «Завтра ти малюєш у мене вдома», або ж навпаки, — говорить Денис. — Шкода, що крамниці у торгівельних центрах зазвичай надовго не затримуються, переїжджають, а усі дизайни просто замальовуються. Проте дуже часто мої роботи «переїжджають» разом з замовниками — я продовжую малювати для них у нових приміщеннях.

— Колись малював дівчині вдома кімнату для сина, вона дала повну волю дій, розмалював кімнату абстракціями. Згодом дзвонить і розповідає, що відкрила невеликий магазин спідньої білизни і хоче, аби я розмалював приміщення. Я погодився і так у мене з’явився досвід малювання трусиків та бюстгальтерів, — сміється художник. — Ще трішки згодом знову дзвонить і розповідає, що переїжджає і орендує приміщення для крамниці у п’ять разів більше. Два дні я не відходив від тих стін і малював одні корсети та колготки з бюстами.

Час на роботу

— Інколи робота займає годину, інколи дві, часом день. До 10 метрі квадратних можу промалювати за дві години.

— За яку роботу ніколи не візьмешся?

— Портрети. Не малюю лиця, це складно, у мене часто не виходить, навіть мультяшні обличчя часто виходять якісь не такі. Тому не берусь.

Ціни за стіни

— Вже давно у мене ціни тримаються на одному рівні, а саме від 200 до 500 гривень за «квадрати» з матеріалами. Якщо велика складність, то звісно 500 гривень, а якщо щось простіше, то немає сенсу ставити високу ціну. Холсти — від тисячі гривень незалежно від розміру. Холсти я роблю усі сам, так як потрібного розміру завжди неможливо найти і їх навіть такі не виготовляють.

— Що мені дуже подобається у моїй роботі — те, що замовлення ніколи не буває однаковим, — додає Денис. — Кожна людина хоче щось інше, особливе. Тому замовлення завжди різні.

Марина Бурячок, арт-кондитер
(@marusia.cake)

— Не можу сказати, що колись взагалі любила готувати, — зізнається 28-річна Марина, кондитер та молода мама. — Коли виходила заміж — взагалі нічого не вміла, але довелося вчитись і з часом я втягнулась. Сиділа у декретній відпустці, і все пішло якось своєю чергою. Спочатку пекла і готувала щось цікавеньке для домашніх, потім знайомі побачили та почули про мої тортики та печиво і почали замовляти. Для мене ідеально спрацювало сарафанне радіо, так і почалися перші замовлення. Згодом створила сторінку у соцмережі, кілька років тому перейшла у інстаграм, тут і публікую свої роботи досі.

— Моя діяльність досить творча, обожнюю прикрашати свята інших людей, це якась дуже особлива ланка діяльност, — каже Марина. —. Щоразу дуже стараюсь слідувати усім побажанням замовника. Особливо дуже хвилююсь, коли якісь дуже крихкі та великі торти доставляють у транспорті, прошу везти повільно і не заспокоюсь, доки не дізнаюсь, що все у безпеці і порядку доїхало до пункту призначення.

— Пам’ятаю робила замовлення на показ нашого вінницького дизайнера, — продовжує співрозмовниця. — На цей же день припав і її день народження. Вона замовила великий чорний з золотом торт. Але найскладніше було всередині — замовниця хотіла фантастично ніжну начинку. Я хвилювалась, щоб уся конструкція втрималась на місці, особливо під час транспортування. Все обійшлося добре. Замовниця та гості були в захваті, а коли задоволені клієнти — щаслива і я.

Любить складні замовлення

— Особливу порцію задоволення отримую, коли переді мною ставлять якусь складну та незвичну задачу. Якийсь цікавий малюнок, щось особливе, те, на що наважаться небагато людей або просто банально навіть його не придумають. Можу пів дня розфарбовувати одну штучку печива, вимальовувати візерунки та отримувати кайф від того, що роблю.

Часто не спить до ранку

— Тільки людина, яка жодним чином не пов’язана з приготуванням їжі або випічки, може сказати, що це просто і легко, — розповідає далі Марина.

— Також потрібно розуміти, що у всіх бувають непередбачувані ситуації — то попливе начинка, то малюнок не вдасться. Треба розраховувати час та матеріали. Бували часи, коли при якійсь помилці і руйнуванні роботи я опускала руки та ледь не впадала в істерику. Зараз же, якщо такі моменти і трапляються, то я зосереджена на тому, як цю проблему скоріше вирішити. Набита рука та досвід у минулому не дадуть часу сумувати — працювати, лише працювати.

Банда кондитерів

За словами Марини, по Вінниці досить багато кондитерів та пекарів, і багато з них спілкуються між собою. 

— Це чудово — то робимо замовлення у постачальників усі разом, радимося, де що і у кого краще придбати, шукаємо разом полуницю для декору тортів серед зими. Якщо якісь проблеми — колективно намагаємось вирішити. Якщо хтось не встигає щось робити можемо перенаправити замовлення. Також часто практикуємо взаємодопомогу по типу «у мене класно виходить щось специфічне робити, у когось іншого — щось інакше». Я, наприклад, не люблю працювати з мастикою, «солодкий пластилін», як ми його звемо. Те, з чого зроблені більшість квіточок та фігурок. Тож якщо мені необхідне щось із мастики, замовляю у того, хто з нею дружить. А у мене купують та замовляють розмальоване печиво. Я його вручну розписую, пощастило, що люблю і вмію малювати.

Марина не бере надто обширні або величезні замовлення.

— Семиярусний торт мені банально немає де зберігати, бо я працюю вдома, — каже кондитерка. — Якщо це замовлення на величезну партію печива з логотипами або символікою компанії, наприклад, на корпоратив, то їм набагато простіше замовити їстівний друк по печиву. Він виходить пласким, на відміну від ручного розпису, але все ж це швидше і дешевше. Я все ж час від часу виконую такі замовлення, але до закінчення сотого печива перед очима вже все пливе, ти намагаєшся роздивитися чи не забула домалювати Миколайчику вуса чи бороду, адже їх перед тобою лежить декілька десятків. Я дуже люблю кропітливо працювати над кожним печивом, це приносить  мені задоволення.

Завчасне замовлення

— Деякі клієнти впевнені, що у святковий сезон можливо замовити ледь не за одну ніч великий торт, наприклад, і все буде виконано. Потрібно розуміти наскільки багато у кондитера може бути замовлень або ж скільки часу йде саме на ваше замовлення. 

Кондитер розповідає, що ідеальний час перед замовлення — тиждень. 

— Це дасть мені шанс правильно розподілити час та усі процеси роботи. Коли починала — могла кілька днів займатися лише одним замовленням, тільки про нього думала і планувала усе. З задоволенням та навіть трішки з заздрістю згадую такі моменти, — каже Марина. — Зараз же руку набила, роблю все швидко та паралельно один з одним. Знаю, що для того потрібно зробити начинку, там те змішати, а ось там поставити випікати. Це приходить лише з досвідом.

Макаруни та кенді бари

— Був час, коли я надзвичайно боялась робити макаруни. Колись спробувала спекти їх вдома і вони не надто вийшли, то я й особливо за них не бралась після того. Якось згодом прийшло замовлення на кенді бар на якесь свято (candy bar – солодкий бар, місце з солодощами багатьох видів, на будь який смак, — авт. ). І мене запитали, чи зможу я окрім усього іншого додати туди макаруни: я знизала плечима і кивнула, — розповідає Марина. — Перша партія залишилась моїм домашнім на з’їдання, а далі я почала більше практикуватись і вдосконалювати власне виконання цих солодощів. Зараз макаруни займають почесне місце у моїх замовленнях. Зайвий раз переконалась, що лише кинувши собі виклик можна сягнути великого успіху.

Про ціни

— Ціни залежать від обсягу роботи та побажань клієнта. Звісно, якщо торт захочуть прикрасити ягодами посеред зими, якимось екзотичними фруктами або дороговартісними цукерками — вартість зросте. Взагалі роблю торти від двох кілограмів, вартість одного складає 300 гривень. Є можливість замовити тортики меншого розміру, але розхід продуктів, використаних матеріалів та часу буде рівноцінним до великого торту, тож ціна не особливо зміниться. Усі нюанси потрібно обговорювати безпосередньо з замовником, тоді й можна сформулювати точну ціну.

Печиво Марини коштує від 30 гривень за штучку, з не надто складним дизайном. Та від 50 гривень — за більш складну роботу.


Читайте також:

Ціна голівудської посмішки. Вся правда про вініри від стоматолога та пацієнтки, що їх поставила

Яскрава зовнішність - вада чи привілей? Розповіді вінничан неформального вигляду

Уроки гри на гітарі: як дорослим вивчити музичну грамоту у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up