Яскрава зовнішність — вада чи привілей? Розповіді вінничан неформального вигляду

Яскрава зовнішність — вада чи привілей? Розповіді вінничан неформального вигляду
  • Дівчата та хлопці з кольоровим волоссям, у незвичному одязі та з яскравим макіяжем завжди викликали дуже бурхливі емоції.
  • Вони не можуть залишитися непоміченими. Яку реакцію відчувають на свій вигляд — осуд чи компліменти?
  • «20 хвилин» зібрав розповіді «неформалів» і запитав експерта-психолога, що значить таке самовираження.  

Розпитали молодь з нестандартним зовнішнім виглядом, як їм живеться у Вінниці. Як вдається самовиражатись та з чого все починалося. Також дізнались, як бажання виділятись можна розцінити з точки зору психології. Ось розповіді, що ми отримали:

Андрій, володар численних татуювань, пірсингу, тунелів у вухах

«Ніколи не відчував проблем з працевлаштуванням через свою зовнішність. Можливо, справа в правильному виборі професії. Я працюю барменом вже 4 роки, і у цій роботі мої татуювання та дреди лише додають плюсів. Ти запам’ятовуєшся, виглядаєш яскраво та стильно.

Колись давно я працював у підтримці одного з банків, так ось там у контракті було прописано, що я не маю права носити тату на видних місцях. Не скажу, що це було чимось проблемним, на той момент я ще міг повністю перекрити їх одягом».

Андрій мріє, щоб усе його тіло і малюнки створювали одну суцільну картину.

Відео дня

«Я довго обдумую кожну ідею та раджусь з майстром. Тату має бути якісним та містити певний сенс для мене. Зараз все ж від людей йде більше позитивної реакції, ніж чогось поганого. Тату стало якимось символом молоді, тому навіть ті, хто були яскраво вираженими противниками малюнків на тілі, стикаються з ними кожного дня. Поступово звикаються та реагують спокійно.

Якщо одного дня я передумаю — зніму пірсинг, вийму тунелі. Тату слугуватимуть нагадуванням про те, що мені так подобалось раніше. Сьогодні я виглядаю так, як хочу».

Юлія, студентка з синім волоссям

«У мене синє волосся вже декілька років, мені подобається так виглядати. Часом можна почути фрази на кшталт «Жах!» або «Що це таке? Навіщо?» на вулицях, але я не надто звертаю увагу.

В університеті важливо, аби я робила свою справу та вчилась, а як я буду при цьому виглядати - значення не має. Я дуже рада, що люди починають сприймати більш неформальну молодь адекватно, без упереджень».

Катерина, носить червоне волосся і кілька тату

«Моя яскрава зовнішність дуже часто грала проти мене. Для одноліток — це привід зайвий раз зробити комплімент, в університеті ж — одні упередження та зауваження. Викладачам абсолютно не цікаво те, що я думаю, скількома мовами розмовляю і чи володію я їхнім предметом. Достатньо погляду на червоне волосся та темну помаду, аби зробити висновки щодо несерйозності моєї персони.

Я розмовляю трьома іноземними мовами, а в рік читаю близько ста книг. Але кого це цікавить? Влаштуватись на роботу дійсно важко. Я декілька разів знімала пірсинг для співбесіди і потім знову йшла до майстра пробивати ніс. У мене всього декілька татуювань, але доводилось навіть влітку ходити тепло вдягнутою, у одязі з рукавами та високих чобітках.

Знайти себе у творчій професії набагато легше, там такі «відзнаки» лише доповнюватимуть твою унікальність. Проте, все ж потрібно вміти вимикати звук у людей довкола та не сприймати коментарі близько до серця».

Вікторія Довгань, тату-майстриня, відома як @jahnny.doe

«Враховуючи те, що я була учасником неформальної субкультурної течії ще з отих 2007-2008-их яскравих років, де ми витворяли з собою що завгодно у плані зовнішнього вигляду, у мене створився якийсь певний імунітет щодо думки оточуючих. Зараз, навіть якщо якийсь негатив йде у мій бік, я просто його не помічаю.

Була компанія моїх однодумців зі столиці, там, звісно, все ж краще сприймається якась неформальність, бо місто велике, і це для них не є чимось дивним, бо зустрічається доволі часто. Ми носили довгі лакові спідниці, при чому хлопці теж. Збривали брови, надягали шиньйони. У Вінниці я була єдиним кібер–готом, принаймні, інших я не знала на той момент.

В плані роботи все завжди було нормально, я не бачила ніякої надто бурхливої реакції, проте прикривала татуювання сорочкою. Так само й з навчанням. Я навчалась у Львівській Політехніці на архітектурному і, ходячи на пари, вплітала яскраво зелені шнурівки у волосся та робила шалений макіяж. Мене сприймали такою як я є, мабуть тому що вже тоді в суспільство проривався дух сучасності.

Так як я художниця, то сприймаю світ трішки ширше, моє розуміння естетики все ж відрізняється від середньостатистичного. Думаю, так само і у більшості людей з неформальною зовнішністю, майже всі ми — люди творчості — художники, музиканти…».

Ася, володарка короткого блакитного волосся

«В реальному житті з негативом у прямому його сенсі не стикаюсь, лише зі здивованими поглядами. В інтернеті ж усе інакше, і людям набагато легше висловити все, що вони думають у формі коментарів під фото. На вулицях часто підходять жінки середнього віку і роблять компліменти, більшість з них зі схожими на мою зачісками. Ніби схвалюють та приймають у свої ряди.

В університеті, навіть якби хотіли щось сказати — не кажуть, надто виховані. Найбільшою реакцією був шок моєї мами, коли я раптово підстриглась дуже коротко, вона досі зберігає пакетик з моїм волоссям.



Ми з мамою разом ходимо до одного перукаря та з часом мама навіть зробила собі кольорові прядки. Вона не просто мене сприймає — ми разом на одній хвилі».

«Зовнішність – відбиток внутрішнього стану»

Коментар психолога Мирослави Кас’янчук:

«Ні для кого не секрет, що наш внутрішній стан дуже часто відображається на зовнішньому вигляді. Можна просто згадати, як ви виглядаєте під час затяжної хвороби  не надто підходящий варіант для обкладинки журналу. Люди керуються упередженнями, самі вигадають здогадки, чому ж хтось виглядає «нормально»  тобто як будь-який пересічний громадянин, а хтось «відрізняється від маси» своєю яскравою, інколи епатажною, зовнішністю.

Почнемо з того, що у кожної особи є свої показники «норми»: мораль  досить відносна річ. Для одного червоні нігті — це вже перебір, для іншого  поголитись під «нуль»  це звичайна справа. Щоб зрозуміти, чому неформали виглядають так, як виглядають, потрібно запитати самих неформалів.

Хтось з них таким чином виказує свій протест усьому світу, хтось  просто самовиражається. І, погодьтесь, це добре, коли людина з допомогою зовнішності може донести до оточення те, що не поясниш звичайним «способом». Це їх спосіб спілкування зі світом. І у цьому немає нічого поганого».

Підготувала Катерина ЛАПШИНА 


Читайте також:

Куди у Вінниці можна зайти з собакою? Кав’ярні, транспорт, крамниці. Ми перевірили

Хочете зустріти 2020-й не вдома? Гарячі пропозиції на новорічні тури по країні

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лариса Чернушенко

    Неважно,який колір волосся на голові ,чи фіолетовий,чи синій,головне, щоб мізки адекватно мариторили у господаря чи у господині.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up