Ціна голівудської посмішки. Вся правда про вініри від стоматолога та пацієнтки, що їх поставила

Ціна голівудської посмішки. Вся правда про вініри від стоматолога та пацієнтки, що їх поставила
Катерина Тертична, встановила собі вініри
  • Встановлення вінірів — популярна зараз стоматологічна процедура.
  • Чи справді це легкий спосіб змусити посмішку сяяти десятки років?
  • Як відбувається ця процедура, розпитали в стоматолога та у дівчини, яка зробила собі вініри.

Читайте також
Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці


Не дарма усі тільки й говорять, наскільки ідеально та гарно виглядають зуби у зірок та селебріті. Лікарі давно відкрили нам секрет їхніх посмішок, потрошку приносять цю процедуру у маси та допомагають усім бажаючим отримати такий омріяний результат — розкішну посмішку. 

Чи дійсно все так гладко та ідеально, як проходить процедура та що для цього потрібно? Журналістка «20 хвилин» розпитала стоматолога та вінничанку, що носить вініри.

Відео дня

Що таке вініри і чому вони популярні?

— Вініри — це напівкоронки, —розказує  лікар-стоматолог Анастасія Скринник. — Коронки – це коли ковпачок надягається повністю на зуб, зі всіх сторін. Вінір, у свою чергу, надягається на передню частину зуба і лише трішки заходить на ріжучу, кусаючу частину. У цьому є велика перевага вінірів — під коронку спилюється більший об’єм твердих тканин зуба, для вініра ж — набагато менший і зберігається більший відсоток власних зубів, це, звісно, є дуже великим плюсом.

Анастасія Скринник, стоматолог

— Які є показання для встановлення вінірів? — питаємо лікарку.

— Як таких показань до самих вінірів немає, — каже вона. — Зараз в основному це бажання пацієнта поліпшити естетику своєї посмішки, навіть обличчя, змінити висоту прикуса. Тому життєво важливих показань, як до лікування карієсу, лікування кореневих каналів або професійної гігієни немає. Тільки за естетичними показаннями. Проте підготовка до вінірів є досить тривалою, тому це не може стати якимось спонтанним та раптовим рішенням.

Тож стоматолог говорить, що і сам зуб необхідно підготувати, але перед цим — необхідно підготувати усю порожнину рота.

Попередній процес

— По-перше, аби виміри не сколювались, потрібно вирішити щось з прикусом, — розказує Анастасія Скринник. — Не з усіма видами прикуса можна ставити вініри. Має бути певна ортодонтична підготовка, і це треба проговорювати на консультації. Не може бути такого, що людина прийде у кабінет, скаже «хочу вініри» і їй їх поставлять на наступний день. Ні, це тривалий процес, і це потрібно розуміти.

— Також вініри ставляться, коли робиться так зване «тотальне протезування», — продовжує лікарка. — Наприклад, коли у пацієнта відсутні якісь зуби, минуло вже багато часу, якісь зуби опустились, і треба щось робити повністю з усім прикусом. В рамках цього тотального протезування, коли задіяні усі зуби, аби не ставити на передні зуби коронки і дійсно поліпшити естетику, ставляться вініри.

За словами Анастасії Скринник, перед процедурою встановленні вінірів роблять професійну чистка порожнини рота, обточують зуби. Але це обточення незначне, на долю міліметра. В тому й перевага вініра над коронкою, що зуб максимально зберігається.

— Сьогодні все можна відцифрувати і показати пацієнту, яким буде результат на фото або на відео. Тобто все можна змоделювати перед якимось втручанням в порожнині рота, — каже лікарка. — Діагностика включає в себе фото протокол, зняття відбитків, обговорення усіх деталей, зустріч з техніком. Потім преперуються зуби, проходить підготовка, забирається доля міліметра з передньої і можливо трішки з ріжучої частини зубів. Таких зубів може бути від 6-8 і аж до повністю всіх зубів на верхній щелепі. Зараз в основному роблять «зону посмішки» — це передні 6-8 зубів, але при тотальній, великій роботі, можуть братися повністю усі зуби, як верхні, так і нижні.

Більша частина роботи відбувається у лабораторії. На оброблені зуби обов’язково, як розповіла Анастасії Скринник, мають бути вдягнуті прототипи вінірів, тимчасові накладки. Вони не ідеально естетичні, але будуть виконувати дві функції — захищати оголені тканини і задавати зубам приблизної форми для того, щоб можна було зробити прави. 

«Один кутик не подобається, це підходить, тут змінити» — пробні накладки дозволяють переконатись, що вініри повністю задовольнять очікуваний результат клієнта. Вже на наступному візиті можна ставити постійні вініри, керамічні.

— Процес встановлення вінірів може займати один-два тижні, і це не надто довго, якщо не буде ніякої ортодонтії, тотального втручання і лікування. Тобто достатньо швидка процедура, як для досить тривалого ефекту, який може радувати клієнта і десять років, і більше при правильному догляді, — сказала стоматолог.

Догляд за зубами з вінірами

— Правильний догляд включає в себе гарну гігієну порожнини рота, професійну чистку кожних три місяці, домашню гігієну — це щітка, паста, обов’язково флоси та міжзубні йоршики, — говорить Анастасії Скринник. — Потрібно забути про зубочистки, їх не можна використовувати, особливо при вінірах. Ірригатор. Тобто такі досить нескладні, в основному домашні маніпуляції, які як слід подовжать службу вінірів.

Ціна ідеальної посмішки

Все виглядає райдужно. Але чи є у вінірів мінуси? Так, це їх вартість. Одна одиниця може коштувати від 3-5 тисяч гривень і вище. Досконаліше зроблена робота — перехід кольору від більш жовтого до прозорого, форма, якість технічної лабораторії, якість стоматології — від цього залежить і варіюється ціна.

— А так у вінірів і справді багато плюсів. Ви одразу маєте ту форму і той колір, який хочете, — розповідає Анастасія. — Можна забути про відбілювання, адже у вас одразу є той колір, який ви захотіли, і він не буде зафарбовуватись, тому що матеріал не фарбується барвниками. Також, звичайно, довготривала служба. 10-20 років, в залежності від вашого особистого догляду за зубами та те, як часто ви відвідуєте стоматолога для чистки. Зазвичай ті люди, які можуть дозволити собі достатньо велику кількість вінірів, дуже скрупульозно ставляться до гігієни та догляду, отож проблем не виникає.

Вініри — це безметалеві конструкції, тому можна робити, наприклад, МРТ, будь-яку сучасну діагностику в лікуванні, вони не будуть ніякою перешкодою. Про  враження від життя з вінірами розпитали вінничанку, яка собі їх поставила.

«Позбулася купи комплексів»

Катерина Тертична, поставила собі вініри

— Мабуть, у всіх людей є або ж колись були комплекси. У мене їх була ціла величезна купа. Але робимо наголос на слові «була», — каже Катерина Тертична, фотограф та молода мама. — Одним з найбільших комплексів були мої зуби. До 16 років є дуже мало фотографій, де я широко посміхаюсь. Саме тоді мені за 1 тисячу гривень спилили два страшненьких зуби і наростили нові. Цілий місяць у мене аж скули боліли від того, наскільки широко я посміхалась від вуха до вуха. 

— Але з часом матеріал почав псуватися, — продовжує співрозмовниця. — Нижній клик підпирав нарощений зуб, і ясна увесь час були подразнені. Також я мала «королівський зуб» — молочний. Найменший, він надщербився і постійно дратував мене. Увесь час чіпала його язиком, зранку до ночі, і просто не могла це контролювати. Деякі клієнти думали, що це я на них злюсь і граю щелепами. Мені жахливо соромно. Але дякувати Богу, що у мене з’явився зубний фей, мій лікар стоматолог Андрій, який прямо змусив зайнятися своєю посмішкою. По-перше, ми її відбілили. Через день після відбілювання почали робити вініри.

Аби зробити посмішку Катерині «як у рекламі», вистачило чотирьох вінірів. Двома з них замінили нарощені зуби (верхні двійки), і нижній клик. 

— І так. Я й правда ризикнула поставити вінір на молочний зуб, — каже власниця нової посмішки і сміється: — Знаєте, якщо після 24 моїх років він все ж надумає випасти, то це буде найдорожчий молочний зуб.

Катерина Тертична також розказала, що їй зупи підпилили лише трішки. Потім зробили зліпки, аби виготовити вініри, і надгяли,так звані тимчасові зубчики.

— Садять їх на клей. А виготовлення вінірів я чекала тиждень. За цей тиждень я навіть встигла загубити один тимчасовий зуб. Дівчата й хлопці, не їжте варену кукурудзу з тимчасовими зубами, це погана ідея, — сміється Катя і розповідає далі. — Мій лікар за п’ять хвилин поставив мені новий тимчасовий зуб. Дуже розуміючий лікар. Коли прийшов день ставити вініри, то ми їх поміряли, підпилили та підфарбували, аби все було ідеально. Після трьох годин у кріслі я була з неймовірною посмішкою, про яку завжди мріяла. Усе робили під наркозом і я не відчула ні краплі болю. І все завдяки дуже розуміючому і талановитому лікарю Андрію Іскрі.

Катерина каже, що задоволена результатом і тішиться, що наважилась зробити вініри: 

— Так мало потрібно було задля справжньої впевненості в собі та широкої, гарної посмішки, якої я так давно прагнула.
 

Читайте також:

Відбілити зуби і вижити - стоматолог розповідає про користь і шкоду відбілювання

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Yuri

    Селебрити - знаменитость, редиска - нехороший человек, раскалываться - предавать, сознаваться, шухер - опасность.
    "Авторизуйтесь, щоб читати повну статтю". Корона не жмёт? :)
  • Александр Винницкий

    Може усмішка, нє?)
  • Грицько Штахета

    О, модератор прокинувся ))) Вже 15-00, за що там тобі тільки гроші платять? )))
  • Андрій

    Ще раз повторюю питання, як вініри відображаються на якості лизання мінєта?

    Джек reply Андрій

    никак раслабся

    Грицько Штахета reply Андрій

    Ще раз повторюю відповідь - твоїй то не поможе. Там всю бабу мінять нада а не лише зуби )))

    Андрій reply Грицько Штахета

    Мамці своїй постав)))

    Грицько Штахета reply Андрій

    Навіщо мертвим нові зуби? Нема в тому сенсу, як і в твоїй бабі )))

keyboard_arrow_up