Уроки гри на гітарі: як дорослим вивчити музичну грамоту у Вінниці

Уроки гри на гітарі: як дорослим вивчити музичну грамоту у Вінниці
  • Де навчають музичній грамоті у Вінниці?
  • Скільки це коштує і як багато часу займає?
  • Досвідчені гітаристи розповідають про свій досвід.

Музична школа — це магічне місце. Але чомусь у багатьох, кого примусом водили туди батьки, вона викликає погані спогади. Якщо ж ви ніколи не займалися музикою, але дуже хотіли б — ця стаття для вас. Якщо колись вчились грати на гітарі, покинули і хочете повернути навички — теж читайте далі. Або ж просто шукаєте хобі до душі? Продовжуйте читати.

Музичні школи

Найперше, про що думаєш, коли з’являється ідея навчитися грати на тому чи іншому музичному інструменті, — музична школа. Але для дорослих це питання трішки ускладнюється.

Можна знайти приватні музичні школи або курси, ви самі матимете змогу обрати собі викладача та зручний час для занять. Вивчати музичну грамоту у дитячих, себто звичайних, музичних школах дорослі не можуть. Лише на приватній основі, поза стінами школи. А якщо й у стінах, то все одно це буде приватним репетиторством. Ось ми переходимо і до наступного пункту.

Відео дня

— Я не знаю, чесно, як можна навчитись грати на інструменті, не закінчивши музичної школи, —- каже Аліна, 17-річна студентка музучилища. — Я все життя провела з музикою, з малечку. Ти маєш бути професіоналом або ж не грати взагалі. Ось моя думка. Я не хочу осоромитись, якщо мене раптом запитають щось по нотам чи акордам, а я цього не знатиму. Що ж я за музикант такий?

Приватні репетитори

Знайти приватного вчителя для гри на гітарі у Вінниці дуже легко. Можна навіть просто «закинути вудку» та запитати у друзів-знайомих чи не викладає хтось музику. Зараз дуже багато людей володіють, якщо не музичною освітою, то знаннями гри на музичних інструментах. І більш як 50% цих людей грають саме на гітарі.

В інтернеті також багато пропозицій від репетиторів — і з виїздом до додому, і того, хто приймає у себе вдома або в студії. Та якщо навідаєтесь до музичної школи й запитаєте там про викладачів, що дають приватні уроки, —  матимете абсолютну впевненість у навичках свого майбутнього репетитора.

Знання, які можна отримати у приватного вчителя музики залежать від ваших особистих цілей: можете пройти як і повний курс навчання з читанням нот та табулятури, або просто вчити практичну теорію. Все залежить від вас.

Заняття зазвичай продовжуються близько 1-2 годин, ціни — від 100 гривень за урок. Для більшості репетиторів існує умова наявності власного інструменту в учня.

Інтернет та друзі

Існує безліч відео платформ та купа аудіо та паперових ресурсів — посібників з навчання гри на гітарі. Можете проаналізувати і ознайомитись з усією теорією за допомогою книжок, а можете одразу братися до справи з інструментом.

Зокрема на YouTube знайдете канали з роз’ясненням абсолютно усіх термінів та показових виступів, є відео, на яких показано як грати секунду за секундою.

Не можна сказати, що цей варіант є абсолютно безкоштовним, адже одна річ все ж потрібна. Це гітара. Не обов’язково власна, може бути позичена або орендована, але вона необхідна для практики.

Дмитро Поліщук, фронтмент TREMTYSH (екс-соліст гурту KRICHUSS) 

— Джерелом мого натхнення для гри на гітарі став мій друг Андрій, він грав на гітарі, а я лише мріяв навчитися і доки він грав, я брав якусь банківську картку і шурував собі по штанях і відбивав щось схоже на бій. Так як мої батьки були скептично налаштовані віддавати мене в музичну школу, хоча я хотів, мені нічого не залишалось, як шукати самому якісь шляхи вирішення цієї проблеми. Вступив в університет до столиці, не було якогось там контролю і була стипендія в 700 гривень, до якої я дозбирав ще трішки грошей і купив таку бажану гітару. Тому перший крок, аби навчитись грати на гітарі, як на мене — купити власний інструмент. Саме купити. Якщо ти візьмеш у когось, трішки пограєшся, потім тобі набридне або заболять пальці і на цьому все — історія закінчиться. Купівля ж тягне за собою якусь відповідальність, ти будеш серйозніше ставитись до свого заняття бо вклав в нього чималі гроші. Це буде зайвою мотивацією.

— Я придбав гітару, попросив друга аби показав мені ази. Він на листочку намалював мені базові акорди та що якими пальцями тиснути. І я сидів в гуртожитку, набридав своїм сусідам по кімнаті, які згодом вже самі купували квитки на мої концерти, — сміється Дмитро. — Я вчився грати, зачинявся на кухні з тим розписаним другом листочком. Спочатку ти вчишся запам’ятовувати, як який акорд береться, які струни затискувати якими пальцями. Потім вже вчишся переставляти пальці відносно акордів. Пісня — це 3-4 акорди, і необхідно вміти в потрібний момент переставити пальці у інший акорд, це не є легко, але це справа часу. Навіть тиждень грати, щодня потрошку — сам побачиш прогрес і справа піде легше.



— Треба вивчити базовий бій і перебір, — продовжує ділитися досвідом музикант. — Все є в інтернеті і це є основою, як і акорди. Як на мене, спочатку треба вчити акорди, потім — як ставити пальці, а потім вже бій. Хоча можна й на одному акорді вивчити бій і зрозуміти, як воно працює. Треба спробувати — лише тоді зрозумієш, як усе навчання працюватиме саме для тебе. Ось так вчишся — вчишся — пальці болять дуже, з’являються кров’яні мозолі, але коли бачиш результат і у тебе є якась мета — нічого не стоїть на заваді. На момент, коли я лише вчився грати, я вже написав пісню. Не вміючи навіть один акорд до кінця брати. Це все справа бажання, справа часу. Коли думаєш «та ні, може покинути, не для мене ця гітара» — треба продовжувати займатись, стиснувши зуби і переступити цей поріг. Так і навчишся грати, лише так.

— В інтернеті є легенькі пісні, та й зараз більша частина відомих пісень — це 2-3 базових акорди, тому легко підібрати щось під свій смак і вчити — вчити, вчити. Вчитися брати складніші акорди, складніший бій. А далі верхівка усієї майстерності — писати власні пісні. Коли ти можеш писати свою музику, накладати на неї власні тексти, а можна й без тексту, просто мелодію гарну зіграти. До цього треба йти. Якщо цього немає в пріоритетах — вчіть складні пісні, вчіть те, що вам до душі. Навіть якщо ви вчились грати просто аби подобатись дівчатам. Вчіть пісні для дівчат, — рекомендує Дмитро.

Юрій, навчився грати на гітарі в інтернеті:

— Після уроків мені просто не було чим зайнятись. На очі продовжували потрапляти виступи улюблених рок-гуртів і я вирішив — якщо вже й вбивати час, то вбивати його з користю. Та й дівчатам подобаються музиканти. Батьки купувати гітару не хотіли, бо вона була досить дорого вартісна, а вирішив показати, що дійсно хочу грати і заслуговую на справжній інструмент. Позичав у друга, у якого батькова гітара припадала пилом і щось собі сам бринькав, шукав на YouTube навчалки. Стирав пальці в кров, було бажання кинути гітарою у стіну, коли не виходило взагалі нічого. Декілька місяців не брав інструмент до рук. Але потім знову почав. Досі граю, навіть підбираю пісні на слух. Все ще продовжую поглиблювати знання з допомогою інтернету уже з власним інструментом. Не буває достатньо знань — є до чого йти. Я не знаю багатьох термінів, пов’язаних з гітарою, але хіба це важливо? Я граю. Сам навився. Це — найголовніше і я цим пишаюся.

Автор Катерина ЛАПШИНА


Читайте також:

Яскрава зовнішність — вада чи привілей? Розповіді вінничан неформального вигляду

Куди у Вінниці можна зайти з собакою? Кав’ярні, транспорт, крамниці. Ми перевірили
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up