Екстрені служби не мають дозволів на спецсигнали. Але реагувати на них потрібно

Екстрені служби не мають дозволів на спецсигнали. Але реагувати на них потрібно
Фото: патрульна поліція Вінницької області
  • Через казус у законодавстві в Україні зараз офіційно неможливо отримати дозвіл на проблискові маячки та звукові спецсигнали.

Вінницькі екстрені служби незаконно використовують проблискові маячки на службових автомобілях. Така ситуація склалася через те, що законодавці не врегулювали питання використання «мигалок» до кінця. І продовжується вже понад рік.

У 2005 році вийшов Указ Президента, у якому чітко прописано які служби можуть використовувати проблискові маячки. Серед них досі зазначена міліція, а дозволи начебто видає ДАІ, якої вже давно не існує.

Цей Указ є чинним і дотепер. Але вже не є актуальним.

Відео дня

Нові правила не діють

Більше року тому, 22 березня 2017-го, уряд розширив перелік транспортних засобів, які можуть використовувати спецсигнали. Про це йдеться в постанові № 176, оприлюдненій на Урядовому порталі.

Згідно з документом, проблискові маячки синього кольору дозволено використовувати, зокрема, автомобілям Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної прикордонної служби.

Щодо спеціальних світлових сигнальних пристроїв зі світловими сигналами червоного кольору, то вони можуть встановлюватися лише на транспортних засобах поліції.

І найважливіше: ця постанова набирає чинності одночасно з втратою чинності Указа Президента, про який ми згадували на початку матеріалу. Через те, що Указ чинність не втратив, то й нові правила не набули чинності.

Це призвело до того, що Сервісний центр не може видавати дозволи на встановлення та використання проблискових маячків, про що вони пишуть на своєму сайті.

Новостворена поліція не може в законний спосіб використовувати маячки. Бо в документі, який зараз діє, навіть слова «поліція» немає. Нові автомобілі пожежників, швидкої допомоги та інших не можуть законно отримати дозволи на «мигалки», хоча і використовують їх, бо треба ж працювати.

Їздять без дозволів

Ще 27 квітня вінничанин Андрій Гайдай розмістив на своїй сторінці у facebook відповідь патрульної поліції на його запит стосовно того, чи мають правоохоронці дозволи на використання маячків. У документі за підписом начальника управління йдеться про те, що водії службових «пріусів» возять з собою документи, яких вимагають правила дорожнього руху. Дозволи на проблискові маячки є у тому списку.

Але разом з цим патрульні вказують на розбіжності у законодавстві, які не дають можливості отримати дозволи.

Ми відправили письмові запити із проханням надати копії дозволів на використання проблискових маячків.

Наші запити отримали: поліція охорони, Головне управління поліції області, Державна служба з надзвичайних ситуацій, обласний центр екстреної медичної допомоги. Жодного дозволу ми не отримали, що говорить про те, що документів просто немає.

Рятувальники зазначили тільки, що маячки встановлює завод-виробник. А в центрі медицини катастроф вирішили взагалі не відповідати на наш запит.

Зупинятися все одно потрібно

Незважаючи на те, що маячки деякі служби використовують незаконно, звичайні водії однаково мають виконувати вимоги спецсигналів на службових авто, коли бачать їх на дорозі. Бо цього вимагають правила дорожнього руху.

Зокрема, пункт 3.2 ПДР:

  • «У разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу й забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу (і супроводжуваних ним транспортних засобів)»;
  • «Якщо на такому транспортному засобі увімкнено проблискові маячки синього й червоного або лише червоного кольору, водії інших транспортних засобів зобов’язані зупинитися біля правого краю проїзної частини (на правому узбіччі). На дорозі з розділювальною смугою цю вимогу зобов’язані виконати водії транспортних засобів, що рухаються в попутному напрямку».

Адвокат Вадим Володарський, який займається справами, пов’язаними з безпекою дорожнього руху, прокоментував ситуацію так:

«Звичайний водій повинен керуватися ПДР. Він не може і не має замислюватися про наявність дозволу. З точки зору провини у можливій ДТП наявність дозволу не має значення, головне довести, що спецсигнали працювали. У теорії може бути адміністративна відповідальність за користування спецсигналами без дозволу».

Єдиний протокол

Кодекс про адміністративні порушення України передбачає відповідальність за використання спецсигналів без дозволу. Санкція статті 122-5 — штраф 8500 гривень та конфіскація маячків.

Вінницькі патрульні лише одного разу склали протокол за таке порушення. Дев’ятого січня 2017-го піймали легковик Mercedes на єврономерах на Хмельницькому шосе. Він отримав штраф, передбачений законодавством.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • юрій

    ніби перед законом в Укпаїні всі рівні  але виходить так,що структура на яку покладено обовязок дотримання законів їх повсяк час порушує .Або як поліція порушуючи ПДР може може карати водіїі за порушення  ПДР
  • микола

    Люди! Про що ви говорите, всі спецслужби у яких повинні бути такі спецсигнали, вони повинні бути. А то,що чиновники не можуть вчасно приймати відповідні постанови та закони це не вина поліції чи рятувальників, їм просто потрібно виконувати свої обовязки , а де й  потрібно з використанням спецсигналів хоча і без дозволу.
  • НеБайдужийВіничанин

    https://vn.20minut.ua/Vid-Chytachiv/spravzhne-oblichchya-okremih-vinnitskih-aktivistiv-10701134.html

    А має цей Андрюша Гайдай дозвіл на ропиття спиртних напоїв на очах у дітей?

    Худоба!
  • Next

    Шановний автор,  внесіть ясність, у  нашому місті, є так звана наполоваину легальна організація "КП Муніципальна поліція", яка їздить з синіми маячками, на що вони НЕ мають права. Хто складе протокол на ці автівки???????

    Nikita Kotov reply Next

    Протоколи за порушення правил використання спецсигналів складає Нацполіція, підрозділи якої і самі їздять без дозволів на маячки та сирени. Так, муніципальна поліція, як комунальна установа не може використовувати сині проблискові
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up