З міліції у поліцію пропускатимуть через детектор брехні


З міліції у поліцію пропускатимуть через детектор брехні
Міністерство внутрішніх справ буде мати у складі, крім Національної гвардії, ще й Національну поліцію. Також йому підпорядкують прикордонну службу та службу з надзвичайних ситуацій. А в ДАІшників - заберуть прибуткові повноваження.

Щойно завершилися громадські слухання проекту реформування МВС, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виклав у Фейсбук відео-презентацію змін, які плануються.

„Так – в складі МВС буде поліція. З цим погодилися всі учасники експертної групи – від громадських активістів до офіцерів міліції зі стажем: "Не хочемо асоціюватися з ТОЮ міліцією!" – написав Арсен Аваков.



Зараз концепт активно обговорюють в соціальній мережі, прямо на сторінці Авакова. Люди пропонують обов’язково поміняти форму правоохоронців. Радять взяти за зразок німецький або американський однострій, але внести корективи, щоб форма сприймалася, як „безпомилково українська” і „нічого не нагадувало радянські часи”.

Що краще б замість поліції перезвали міліцію у жандармерію, написав читач сторінки міністра. А той йому відповів, причепивши в кінці смайлик: „Якщо побачили лишень зміну назви, то маєте труднощі з зором, або вам в клуб мізантропів "все пропало", а не на сторінку практикуючого оптиміста)”.
 
Вінницька реакція
- Так, я бачила відео з варіантом реформи, - каже прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник. – Ця концепція буде обговорюватися з громадськістю і, звичайно, будуть корективи. На місцях також будуть обговорення, щоб реформа мала максимальний ефект та принесла користь і правоохоронній системі, і суспільству. Тоді можна буде щоб сказати. Поки що – це загальна концепція.  

А як сприйняли вінницькі міліціонери оприлюднений варіант реформи, стане видно найближчим часом. Як правило, напередодні нововведень незгодны ті, що відчувають хиткість свого становища, починають писати заяви на звільнення. Зараз працівники міліції, як люди підлеглі, не вправі озвучувати свою думку відкрито. Накази ж не обговорюються. І хоч їх ще нема – всі насторожилися в очікуванні змін.     

Коли почнуться зміни
Концепцію реформи, напрацьовану разом з громадською радою МВС, винесуть на розгляд Кабміну і вже в найближчі тижні, як стверджує Арсен Аваков, - почнуть активно запроваджувати.

Як збираються реформувати міліцію, дивіться на відео-ролику. В ньому йдеться про те, що в юрисдикції МВС залишається Національна гвардія, а з суто міліцейських підрозділів створять Національну поліцію.

Дільничні не стануть шерифами, а так і залишаться інспекторами. При цьому чимало правоохоронців розатестують. Погони не заберіть лишень у тих, що виконують практичні функції з протидії злочинності.



Зникне взагалі управління боротьби з організованою злочинністю й перестануть бути окремими підрозділами транспортна й ветеринара міліції та міліція у справах дітей.

Державтоінспекцію позбавлять „грошовитих” повноважень - з видачі водійських посвідчень. В концепції ДАІ не фігурує взагалі, як така. Ймовірно, діятиме у складі підрозділу, названого Національною поліцією, та займатиметься виключно патрулюванням. Щоб дорожній контроль був якісним та не давав приводів для корупції, на дорогах має з’явитися більше технічних засобів для нагляду за рухом та фіксації порушень.

Місія буде інша
Ідея цього проекту реформи – змінити місію міліції з „карати та кришувати” на „служити та захищати”. А оскільки назва „міліція” – це рудимент радянської епохи і означає „озброєне народне ополчення”, то її вирішили замінити на „поліцію”. Бо поліція - це вже професійний державний правоохоронний орган, покликаний забезпечувати правопорядок, уникаючи каральних функцій.

Завдання для нового МВС запланували ось які:

Відео дня
  • правоохоронна діяльність (підрозділ - Національна поліція),
  • захист конституційного ладу та територіальної оборони (Національна гвардія),
  • міграційної діяльності (Міграційна служба),
  • охорона державного кордону (Прикордонна служба),
  • цивільний захист населення та пожежно-рятувальні справи (Служба з надзвичайних ситуацій).



А от муніципальну поліцію збираються зробити структурою подвійного підпорядкування – мерії та МВС. Як це реально відбуватиметься, не пояснюють.

Людей, які зараз працюють в органах внутрішніх справ, та нові кадри обіцяють перевірити на детекторі брехні. Теперішні ж правоохоронці, щоб отримати право залишитися в органах внутрішніх справ, пройдуть переатестацію згідно Закону про люстрацію.

Чи запланували скорочення?
Так. Загальну кількість працівників органів внутрішніх справ хочуть довести до 300 на тисячу населення (зараз – 376 міліціонерів на тисячу людей). Якщо зважити, що ця цифра, крім теперішніх співробітників МВС, охоплює ще й прикордонників і надзвичайників, то скорочення буде суттєве.



Що стосується спецпідрозділів, то їх мають ліквідувати. На відео концепту показані, як такі, що зникнуть, „Грифон” (судова міліція), „Кобра” (підрозділ внутрішній військ) та „Беркут” (вже ліквідований спец підрозділ міліції). Але нічого не сказано про новостворені структури в складі міліції. А у Вінниці це однойменний батальйон та полк „Вінниця-2”, набір у який щойно почався.

Замість теперішніх підрозділі спеціального призначенні, як каже проект реформи, хочуть створити один підрозділ на кшталт американського „S.W.A.T.”. Це штурмова група зі спецозброєнням. Дослівно перекладається абревіатура, як спеціальна зброя і тактика.

- Тільки б назву не перейняли, бо читається вона по-нашому, як „СВАТ”, і надто перегукується зі словами „кум” чи „брат”, - жартують в соціальних мережах.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • О.Глядач

    От немає більше що робити,тільки,як займатися перейменуваннями. Чи Аваков вважає,що це приблизить Україну до Еуропи?

    А гроші де взяти на всі необхідні зміни? Чи знову будуть кидати "заклики" "Люди,дапамажыть!"?
  • jaroslav3

    300 на100 або на 100 000
  • Місцевий

    Цих що на фото - ГНАТИ треба поганою мітлою, щоб торгували помідорами на Бесарабці,що нижче.
  • протоукр

    Количество милиции на душу считали так же как и количество потерь на Донбасе?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up