«Була не вчителем, а справжнім другом». Спогади учнів про учительку музики Івету Воскобойник

«Була не вчителем, а справжнім другом». Спогади учнів про учительку музики Івету Воскобойник
На 65-му році з життя пішла вчителька музичного мистецтва Івета Воскобойник
  • Вчителька музичного мистецтва Івета Воскобойник померла 10 березня. На момент смерті їй було 65 років.
  • У ФМГ №17 вона працювала 44 роки свого життя, за цей час стала спеціалістом вищої категорії та отримала звання «вчитель-методист».
  • Колеги та учні сприймають смерть Івети Ізеївни як особисту втрату. Про те, якою запам’ятали вчительку близькі люди читайте в матеріалі.

Як випускниця фізико-математичної гімназії, коли згадую про Івету Ізеївну, перед очима вимальовується 11-й кабінет на другому поверсі. Саме там вона проводила уроки музики. Там були розмальовані народними мотивами стіни і чорне фортепіано. Як і всі діти, на перерві ми підбігали до музичного інструменту, піднімали кришку і натискали на клавіші. За це Івета Ізеївна не сварила, але просила «не расстраивать пианино». Чому засмучувати? Як піаніно взагалі може засмутитися? Вона терпляче пояснювала, що піаніно — дуже тонка матерія і після наших пальчиків може видавати неприємні звуки, буде розладнане.

Невисокого зросту, з коротким чорним волоссям і заклопотана Івета Воскобойник ходила коридорами школи — в руках завжди тримала блокнот і ключі від кабінету. Вона посміхалася у відповідь, коли бачила учнів та колег, і часто зупинялася, щоб просто запитати, як справи і коли чекати на репетицію в хорі.

Саме заняття в хорі з теплом згадують інші учні та випускники. Івета Ізеївна була вимогливою і суворою, але завжди справедливою. Якщо робила зауваження, потім завжди питала, чи не образилися на неї підопічні.

Відео дня

В початкових класах в хорі співала і я. Навесні в нашій школі був конкурс талантів, ми стояли за кулісами і дуже переживали через очікування: хотіли швидше вийти на сцену і виступити. Тоді Івета Ізеївна підійшла до нас, подивилася карими очима і, поправляючи наші комірці, підбадьорювала:

«Ви не переживайте. Це дуже добре, що ми виступаємо останніми. Запам’ятовуються найбільше ті, хто виходять першими і ті, хто закриває концерт. Не підведіть, в нас все вийде!», — вона тоді акомпонувала на фортепіано і уважно спостерігала за кожним з нас

Мама нашої школи

Першим про смерть Івети Воскобойник повідомив її чоловік, вчитель математики Петро Пасіхов. У Фейсбуці він написав:  «Вчера ушла на небеса Хранитель всей нашей семьи, любимая нами и любящая нас, наша Иветочка». Під цим дописом учні та випускники, близькі та друзі співчувають втраті родини.

Учні Івети Ізеївни зазначать, що її смерть стала для них несподіванкою.

— Я запам’ятала її, як маму нашої школи. Вчора згадувала про неї, а деяким однокласницям вона снилася цієї ночі. І ось чому, — сказала Крістіна Вітт.

«Не хочу в це вірити… Чому? Що сталося? Вона була космічна! Все навколо неї вигравало барвами! Вона вміла зробити цей світ кращим! Яке горе… Івета Ізеївна завжди жива! В моєму серці її місце залишиться назавжди! Чому небеса забирають кращих? Плачу і не вірю»,  — коментує Наталія Ільницька.

В коментарях під дописом також повідомили, що померла жінка через проблеми з серцем.

Директорка ФМГ №17 Валентина Нестюк розповіла, що наразі питання про організацію похоронної процесії вирішується, відтак ще невідомо, коли можна буде попрощатися з Іветою Воскобойник.  

Виховувала, як рідних

«Як шкода, що її не стало. Вона була дуже хорошою людиною і виховала багатьох дітей, як рідних», — написала Дар’я  Гедулян.

«Івета Ізеївна була моєю улюбленою вчителькою. Для мене вона була душею школи. Я багато чим їй зобов'язаний», — написав Павло Васянович.

Ще одна випускниця школи Оксана Кухар згадує з теплом шкільний хор, в якому співала всі роки навчання.

«Вона була моєю улюбленою вчителькою. Світла і добра пам'ять про неї назавжди залишиться в моєму серці!» — сказала дівчина.

В Оксани Василюк Івета Ізеївна була вчителькою музики ще в 1978-му році. Вона теж згадує вчительку з теплом і не хоче говорити про неї в минулому часі.

«Можна сказати, що я знаю Івету Ізеївну все своє життя (не хочу говорити про неї в минулому часі). Я також добре пам’ятаю її маму. Зовсім нещодавно я дивилася зустріч випускників онлайн і там Івета Ізеївна була, як завжди, неповторна і така рідна», — сказала жінка.

Марина Мальцева не може повірити у те, що Івети Воскобойник більше немає.

«Це просто шок! Так рано! Прекрасна людина, Майстер з великої літери! Скільки поколінь дітей завдяки їй доторкнулися до прекрасного мистецтва! Її хори були найкращими в місті та області. В усіх своїх проявах: донька, дружина, мама, колега Іветочка завжди була зразковою! Завжди з посмішкою, завжди з добром і увагою до людей… Спочивай з Богом, люба!»,  — написала Марина Мальцева.

Вінничанка Таїса Гайда ділиться почуттями свого сина Мирона.

«Мій Мирон каже, що вона була найкращою, найулюбленішою вчителькою серед дітей в школі, яка любила всіх учнів без винятку. Навіть тих, які були заядлими бешкетниками і двієчниками, і яких інші вчителі просто на дух не переносили. Вона вірила в дітей, а вони довіряли їй. Це непоправна втрата…», — поділилася Таїса Гайда.

Особиста втрата

Колега та вчителька природничих наук Юлія Охріменко каже, що смерть Івети Воскобойник сприймає як особисту. Як, власне, і решта колег.

— Івета Ізеївна — це ціла епоха школи. Усі свята, вітання, підтримка були нею організовані. А цей чудовий хор, де усі почувалися родиною єдиною, великою. Я сприймаю, як і більшість колег цю втрату як особисту, бо не стало рідної і дорогої людини. Щоб описати, що зараз коїться на душі, в мене немає слів, — сказала Юлія Охріменко.


Читайте також:

Померла вчителька фізико-математичної гімназії №17 Івета Воскобойник

На 75 році життя помер директор сьомої школи-ліцею Олександр Сухомовський

Посипав зерном пшениці і танцював вальс з випускницями. Не стало Олександра Сухомовського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Анна Плахотнюк

    Вічна пам‘ять...
  • Натали Дячук

    Царство Небесне!
  • Ольга Чашечникова

    Світла пам'ять. Гарна людина. І важливо, що поряд з нею були гарні люди
  • Tania Dzhedzhula

    Светлая память. Соболезную
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up