«В школі мене називали «Афел». Як живуть вінничани з незвичними іменами

«В школі мене називали «Афел». Як живуть вінничани з незвичними іменами

Серафим, Офелія, Василина та Мальвіна. Вінничани з незвичними іменами розповіли 20minut про те, як на них реагують оточуючі.

 

Серафим Погребнов

Відео дня

контент-менеджер

 

Взагалі я мав бути Сірожою, саме так хотіла назвати мене моя матір. Але дідусь та бабуся зі сторони батька мали інші плани і в результаті мене було названо на честь прадіда. Як тому жилось з таким іменем сказати не можу, а от мені – досить комфортно.

При знайомстві я у 90 % випадків чую фразу: «О, яке цікаве ім’я, а як це буде скорочено?». Мабуть, людям важко вимовляти аж цілих сім літер та ще і у такій незвичайній послідовності. Власне, мене це не тривожить. Хочете скорочено — називайте мене Сіма. Хоча це та іще загадка, яким-таким чином відбулось це скорочення. Ще більша загадка, чому деякі люди вважають, що Серафим це похідне від імені Семен і намагаються називайте мене саме так.

Насправді у мене ніби два імені. Одне з них офіційне для вчителів та чиновників, інше скорочене, для рідних та близьких. Взагалі не пригадаю щоб хтось із близьких, називав мене повним іменем хоч коли-небудь.

Іноді з іменем виникають дрібні незручності. У телефонній розмові мене майже завжди перепитують чи правильно почули. З якоїсь причини у електронній переписці люди міняють ім’я з Серафима на СерафІма. А деякі малознайомі люди банально не можуть запам’ятати як це звучить і видають перекручені варіанти як то Єфросім чи Сефраім.

Однак, є і переваги. Власника такого імені дуже шанують набожні бабці, мабуть тому, що «серафим» іноді зустрічається у Біблії як позначення одного з різновидів ангелів. З якоїсь причини росіяни вважають мене за свого коли я представляюсь. У школі я ніколи не мав ні образливого, ні ніякого іншого прізвиська. А ще у мене ніколи не було проблем підібрати собі оригінальний логін на веб-форумах.

Цікаво, що це ім’я можуть носити і дівчатка. Мабуть популярно було називати так доньок десь у середині 20 століття, бо на своєму життєвому шляху я ще не зустрів жодного Серафима вживу, але зустрічав чи то трьох чи то чотирьох бабусь-тезок.

Свого часу надибав у Вконтакті групу з назвою «Всі Серафими країн СНД». У тій групі було аж сім учасників разом зі мною. Спілкування там йшло не дуже жваво, бо у всіх присутніх Серафимів було не надто багато тем для спілкування.

 

 

Офелія Даллакян

майстер манікюру

 

Мої батьки вірмени і для них ім’я Офелія звичне. Так звали мою бабусю. Коли переїхали у Вінницю, з іменем з’явились проблеми. Багато людей його не розуміло. Скорочено мене називають Офа, і люди перекручують це по різному. Інколи мене навіть називали «Гофра». У першому класі в класний журнал записали як «Афел». Вчителька так мене і називала до третього класу, а я ніяк не могла зрозуміти, чому вона так каже. Під час знайомства, ніколи не називаю своє ім’я, представляють Юлею чи Вікою. Тому що коли кажу, що я Офелія — люди думають, що жартую.

Жодного разу не бачила, як клієнти записують моє ім’я в телефону книгу, але думаю, що неправильно. Коли приходять на манікюр раз п’ятий, знову перепитують ім’я, кажуть, що забули. У мене на роботі є прибиральниця, так от вона за два роки не змогла запам’ятати, як мене звуть. Вирішила називати мене просто феєю.

На весіллях бували випадки, коли мене приймали за циганку і просили погадати. Але своє ім’я я ніколи б не проміняла на інше. Якщо на вулиці звуть Віку чи Юлю, обертається багато дівчат. Коли кличуть «Офа», я точну знаю що це до мене. 

Раніше, коли займалась волонтерством, був випадок, який мені найбільше запам’ятався. Ми їздили в дитячий будинок і там був один хлопчик. Коли ми вже збирались їхати він прибіг, обійняв мене і каже: «Фея, скажи, що ще прилетиш!» Це було так мило, я ніколи цього не забуду.

 

 

Василина Лещенко

працівник поліції

 

Таким ім'ям мене назвали люди, які ніколи в Україні не були і не знали, що це ім’я українське. Це вже потім з’ясувалось, що ім’я  із західної України. Я народилась на далекому Сході у Приморському краї. Мамина сестра, яка на той час жила в Узбекистані, запропонувала мамі ім’я дівчинки, яке їй сподобалось. Вона його прочитала в якійсь книзі. Мамі сподобалось і вона так мене і назвала. В Україну ми приїхали в 90-х роках, тоді я дізналась, що це ім’я з західної України. Особливих проблем з іменем в мене ніколи не було. За прізвищем до мене майже ніхто ніколи не звертався, лише по імені. Мама називає Василинка.

 

 

Мальвіна Скакун

бухгалтер

 

Мене так назвала сестра. Скорочено називають і Мальвінка, і Малявка, мама називає Мальвіночка. Коли прийшла на роботу, колеги спочатку думали, що я просто жартую про своє ім’я. Не вірили, поки я не показала паспорт. Зазвичай люди кажуть «Вау!».

Для мене воно абсолютно звичайне. Знайомі звикли, дивуються тільки нові люди під час знайомства. Зазвичай запитують, де мій Буратіно чи П’єро. Майже завжди порівнюють з Мальвіною із мультику про Буратіно. Запитують чому в мене не блакитне волосся. Особливих незручностей з приводу ім’я у мене ніколи не було. Навпаки, дуже зручно, тому що Мальвіна я одна.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Olvol

    Мальвін і Василин особисто я знає по декілька, а от Офелія дійсно рідкісне ім'я
  • Олексій

    Після фрази «Сірожа», далі статтю не читав. Про те, який він «контент» пише, можна тільки здогадуватись.

    Olvol reply Олексій

    А ще є Сірьоня і Сігарьоня. Бурсаки так один одного називають

    Олексій reply Olvol

    Ну, просто «Сірожа», — це все такий аульний діалект...

    Olvol reply Олексій

    Я за що і кажу. Освіти 9 класвв у селюків,максимум ПТУ, а претензій немов у пупа землі
  • Anonymous

    "я дізналась, що це ім’я з західної України."

    Василина-з Західної України? Недарма пані Лещенко працює у поліції. З таким інтелектом її там саме місце.
  • Anonymous

    Для вірменів не лише Офелія звичне ім'я. Гамлет у них теж є.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up