«Ці режими починають змахувати на маленький дурдом»: як карантин вплинув на життя фотографа

«Ці режими починають змахувати на маленький дурдом»: як карантин вплинув на життя фотографа
  • Редакція 20minut.ua публікує цикл статей про те, як коронавірус та впровадження карантину змінює життя вінничан різних професій: мандрівників, генеалогів, священиків, волонтерок…  
  • Нижче вже 14 історія з циклу. У ній фотограф Артур Покорський розповідає про те, як застряг у Чехії, про свої вчинки від нудьги і про те, що буде робити після повернення в Україну.

— Взимку я поїхав до Чехії. В житті потрібні були зміни, нові висоти, досягнення, новий досвід. Ще місяць тому, коли кордони офіційно закрились, я з групою «авантюристів» гуляв і роздивлявся пам’ятки чеського міста Брно. Працюючи і розвиваючись в цій країні, я щось чув про ситуацію в Китаї, але якихось переживань і глобальних проблем, що могли б зачепити весь світ, я не бачив, а тому не сприймав це всерйоз. 

На той момент, якщо чесно, вистачало власних проблем, які я намагався вирішити. Поїхати в чужу країну і зрозуміти, що ти не настільки сильний, як тобі здавалося і отримати реальний вихід з зони комфорту — це те, чим я тоді жив. А ще, думками я вже знаходився вдома, хоча за планом мав повертатися лише за місяць-півтора.

За кілька тижнів в усю цю історію «залетів» вірус. Після закриття кордонів я зрозумів, що проблема вже давно перетнула межі Китаю, і тепер вона десь зовсім поряд. Введений карантин і безкінечні новини про коронавірус посіяли в моїй голові невелику паніку.  

Відео дня

Я почав вести себе як чехи. За руку вони вітаються лише раз, при знайомстві, а всі наступні рази говорять — Ahoj. Далі я мінімізував контакт з брудними об’єктами: поручні, ручки дверей тощо. Почав частіше мити руки, а після повернення з вулиці — дезінфікував свій смартфон.

У другий і третій місяці зими у фотографів йде спад замовлень. Свята закінчуються, заходів немає, весілля в цю пору року рідкість. Тому віддавши клієнтам всі зйомки, я з чистою душею поїхав за кордон. Але були клієнти, які знайшли мене і за кордоном. Одну дівчину не зупинив навіть той факт, що в Чехії я без техніки. Вона попросила провести фотосет на телефон. У мене це була перша така фотосесія. Але кінцевим результатом я задоволений. 

У перші два тижні карантину я виходив лише в магазині і лише в певний час. Приміром, з 8.00 до 10.00 в чеські супермаркети могли зайти лише люди пенсійного віку. На вулицю всі виходили лише у масках. В цьому сенсі у чехів все чітко. В магазинах вони одягали целофанові рукавички, там же стояли антисептики з одноразовими серветками. І це все на початку карантину. 

Перший час було важко сприйняти те, що відбувається. Були сильні емоції, шок і нерозуміння. Але зараз я намагаюсь підходити до цього з більш філософською точкою зору. 

Мої спортивні плани на весну-літо залишаються під великим знаком питання. Скасована велика кількість змагань, тренувальних процесів, чемпіонатів і турнірів. Поїздки за кордон також зірвалися. Але втрачаючи щось одне, ми набуваємо інше. 

Він нудьги і через те, що перукарні були закритими, поголився налисо. Вирішив, якщо я вже застряг тут, то можна скинути негативну енергію, ну і на голову нехай припаде трішки засмаги. На вулиці, до речі, стало значно тепліше, дерева цвітуть і пахнуть, пташки співають — усе це зігріває і додає оптимізму 

За відчуттями все йде вже на спад. Деякі ходять без масок, або маски висять на шиї, багато велосипедистів також їх вже не одягають. Прийшов до висновку, що вірус справді є, але він не такий страшний, яким нам його малюють. Найбільше страждають економіки, а тому всі ці режими починають змахувати на маленький дурдом. 

Нового нічого не скажу, але все ж таки: вірус небезпечний, але якщо дуже треба в магазин, то можна; з дітьми не гуляйте, а з тваринами будь ласка; займатися на спортмайданчиках заборонено, гуляти на природі, в парках і пляжах — також, але якщо в Епіцентр, то спокійно. Це починає нагадувати дешеву комедію. Тільки після цієї комедії ми ще довго будемо приходити до тями. 

В цій поїздці я зрозумів, що ще сильніше полюбив свою країну, місто, дім і багато чого іншого. Тому скоріше хочу повернутися до своїх близьких та рідних. Хочу зробити це найближчим часом, але не знаю як. Чекаю новин від посольства і системи «Друг». 

Люди вже будують на цьому бізнес. Так звані таксі пропонують довезти до українського кордону за 100 євро. Звідти ще потрібно платити, щоб доїхати до Вінниці. Виходить доволі дорого. 

Вже маю місце, де зможу провести двотижневу самоізоляцію. Відчуваю себе чудово, але здоров’я близьких важливіше. 

Спостерігаю, як батьки почали більше часу проводити з дітьми, як закохані пари починають розуміти одне одного. Це чудово. Багато людей отримали шанс використовувати час з користю. Тому хочеться вірити, що цей вірус навчить нас цінувати життя, любити та поважати інших. 
 

Читайте також:

«Важко знайти доставку їжі для змій»: як карантин вплинув на життя власниці екзотичних тварин

«Сьогодні кожен з нас відповідає за всіх»: як карантин вплинув на життя речниці патрульної поліції

«Зараз домовляюсь про утилізацію масок»: як карантин вплинув на життя школярки

«В кишені дезінфектор, а на багажнику обприскувач»: як карантин вплинув на життя велоактивіста

«Вперше в житті я не шкодую, що живу в селі»: як карантин вплинув на життя SMM-редакторки

«Це наче другий медовий місяць»: як карантин вплинув на життя мандрівника

«Нічого не дисциплінує краще, ніж тверда підлога»: як карантин вплинув на життя працівниці міськради

«Я й гадки не мав, що нас можуть закрити вдома»: як карантин вплинув на життя генеалога

«Можу доволі ліниво поводитися і довго спати»: як карантин вплинув на життя контент-менеджерки

«Розважаю читачів у соцмережах та свого кота Нікітку»: як карантин вплинув на життя ведучого

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Віталій Захарчук

    В вас немає кращого фото, без надкушеного яблука?
  • Veronika Orlova

    Доехать до границы 100 евро дорого. Ну да, а пару месяцев пожить в Чехии без работы вообще халява)))
  • Андрей Прус

    Артур Покорский, ждём тебя в родной Виннице! 🤝

    Артур Покорский reply Андрей Прус

    Андрей Прус Спасибо больше)) люблю свой дом) люблю Винницу)
  • Vladimir

    змінює життя вінничан різних професій: мандрівників, генеалогів, священиків, волонтерок… Клоуни, ви взагалі, розумієте що пишете?! У Вас там в редакції хтось є більш-менш адекватний? Як ви включили до переліку "професій" , волнетра, мандрівника і т. ін. Священик, це взагалі служитель культу. Духовна особа. Ви хоч розумієтесь що таке "професія" і що взагалі існує класифікатор? Ви і без того провінційну журналістику робити "рагульною".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up