Денис Жембровський, який загинув в Краматорську, поїхав на війну замість друга

Денис Жембровський, який загинув в Краматорську, поїхав на війну замість друга
У Вінниці 13 лютого провели в останню путь майора міліції 33-річного Дениса Жембровського. Він переконав командира зведеного загону в тому, що його друг Віталій Шведа має залишатися у Вінниці. Весь час повторював, що у Віталія двоє малих дітей. Цей аргумент спрацював. Шведа залишився у Вінниці, а Денис поїхав в АТО.

- Денис зробив усе, щоб я не поїхав у зону бойових дій, - розповів журналісту RIA  товариш і колега загиблого старший інспектор відділу дільничних інспекторів обласної міліції Віталій Шведа. – Ми мало не розсварилися з ним через це. І він, і я уже побували в АТО у складі зведеного загону обласної міліції. Ніхто не зобов’язував нас вдруге відправлятися на Донбас. Але більшість хлопців знову просяться йти на підмогу тим, хто несе службу на сході. Ми робили так само.

Денис Жембровський (ліворуч) разом з Валерієм Патиком під час першого відрядження на Донбас навесні 2014 року

- Денис загинув під час чергування на КПП, -  розповідає ще один товариш Жембровського Валерій Патик. – Про це мені розповіли наші хлопці у Краматорську, коли я  їздив забирати тіло. У той день разом з Денисом чергував Андрій Слободянюк. Знаходився зовсім поруч, приблизно за два метри. Ракета впала на подвір’ї  будинку, де розташувався наш загін. Спочатку Андрій почув крик жінки, яка проходила мимо по вулиці міста. Пролунав вибух і вона дуже злякалася, попросилася сховатися на території, яку охороняли міліціонери. І раптом впала, мов підкошена. Її поранило в ногу. Слободянюк кинувся допомогти. Покликав Дениса. Коли оглянувся, а той уже лежить на землі.

Відео дня

За словами Валерія, тіло загиблого доставили з Краматорська до Слов’янська, це приблизно за 20 кілометрів. Там воно знаходилося у моргу.

- Паталогоанатом сказав, що поранення було несумісне з життям, - продовжує Валерій. – Осколок вцілив вище скроні і пройшов навиліт. Зі мною був старший брат Дениса – Максим. Ми разом їздили забрати Дениса. Важко було сприймати побачене. Бо поки їхали до Краматорська, в серці ще жевріла якась надія, думалося, а раптом все-таки живий, може, важкопоранений. Але на місці зрозуміли, що Дениса уже нема серед живих.

Валерій каже, що найважче йому було повідомити про це дружині Дениса Світлані. Коли він виїжджав, вона запитала Валерія, чи вірить той, що Денис загинув. Він, не роздумуючи, відповів, що не вірить.

Previous Next

- Світлана сказала мені, що вона так само не вірить, - розповідає Валерій. – Тому дуже просила одразу зателефонувати, коли доберуться на місце. Це був чи не найважчий телефонний дзвінок у моєму житті – повідомити  дружині, що Денис вже ніколи не повернеться додому.

За словами друзів Дениса, у них із Світланою не було дітей. Всю любов вони віддавали одне одному. Одночасно жили надією, що колись розділять її зі своїм немовлям, на народження якого не переставали сподіватися. На жаль, доля розпорядилася по-іншому.

- Денис був надзвичайно надійною і відповідальною людиною, -  каже Ігор Слободянюк, начальник управління громадської безпеки обласної міліції. – Наведу незначний, здавалося б, приклад. Він проживав з дружиною у Тиврові. Кожен день добирався звідти на роботу. Не пригадую, щоб коли-небудь запізнився. По ньому можна було звіряти годинник. Я про це не раз казав іншим підлеглим. Мав аналітичний склад розуму, тонко відчував людей. За своїми обов’язками відповідав за роботу з низкою цивільних служб. Тому його знали в керівних структурах міської і обласної влади. Гарно відгукувалися. Не раз доводилося чути, що Жембровський тактовна, вихована людина. Ми ще знали, що він надійний товариш. Коли в країні сталася біда, проявив себе ще й патріотом. Сам напросився у район бойових дій. Причому, клопотав про це не раз. Думаю, якби я в той час був на місці, не відпустив би. Бо він уже виконав свою місію, ще навесні, в числі перших відправився на Донбас.

- Одна ракета, як я вже казав, упала на подвір’ї, а друга поруч з  будівлею, де знаходяться бійці нашого загону, - продовжує Валерій Патик. – Така точність не випадкова. Перед тим у небі бачили безпілотник. Нема сумніву, що обстріл вівся за заданими координатами. Можливо, ще й хтось коректував вогонь. Якби вцілили у будинок, жертв могло бути більше. Після цього обстрілу хлопці перебралися у підвал багатоповерхівки.

Денис Жембровський став 68-им мешканцем Вінниччини, які загинули за незалежність держави у боях на Донбасі.

Читайте також:
У Вінниці прощались із загиблим в АТО майором міліції Денисом Жембровським

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Дарья

    Вічна пам"ять загиблому. Співчуття рідним та близьким.
  • Місцевий

    Ви не можете додати коментар, який містить нецензурні слова:
  • петя

    Герої не вмирають. Вічна память........
  • Місцевий

    Слава героям!

    Місцевий reply Місцевий

    Завжди будем помнити

    Торонтуй reply Місцевий

    И мы не забудем
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up