ЖЕКи як та «невістка» – завжди винні!!!

Останнім часом почастішали випадки при яких як споживачі, так і засоби масової інформації обвинувачують ЖЕКівців у будь-яких прогрішеннях. Підтвердженням даного факту є чергова публікація журналістів інформаційного порталу vlasno.info під назвою: «За недбалість ЖЕКів платитимуть вінничани: витоки води «повісили» на мешканців».  

У зв’язку з цим, ТОВ «Житлово-експлуатаційне об’єднання» вважає за необхідне звернути увагу співвласників багатоквартирних будинків на наступному.

Внутрішньобудинкові мережі є власністю мешканців і відповідно до пункту другого статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» «кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника..».

Незнання закону не звільняє від відповідальності.  Саме тому відповідальність за стан як мереж, так й інших конструктивних елементів будинку несуть безпосередньо мешканці, а не працівники ЖЕків, і саме співвласники багатоквартирних будинків  мають визначати перелік робіт і порядок їх виконання.

Якщо більш детально розглядати ситуацію по будинку (яка описана у статті інформаційного порталу vlasno.info), де впродовж тривалого часу витікала вода, то варто звернути увагу читачів на наступне.

П’ятиповерховий житловий будинок №35 по вул. Ватутіна збудовано 1966 року, а це означає, що інженерні мережі даного будинку відпрацювали вже два терміни експлуатації (50 років).

У свою чергу хочемо звернути увагу на те, що ЖЕКи проводять роботу по обслуговуванню будинків (у даному випадку мова йде про обслуговування внутрішньобудинкових мереж), а відповідальність за їх стан несуть безпосередньо мешканці.  

Також варто врахувати, що послуги по утриманню багатоквартирних будинків надаються обслуговуючою організацією (ЖЕКом) в межах граничного тарифу, затвердженого Рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради № 952 від 20.04.2017, що не дає можливість виконувати поточні ремонтні роботи в повному обсязі.  

На превеликий жаль, проведення поточного ремонту не дає 100% гарантії на тривалу експлуатацію, тоді як проведення якісного капітального ремонту інженерних мереж надасть можливість на десятки років забути про болючу проблему мешканців.

У той же час звертаємо увагу на те, що міська влада всебічно надає підтримку співвласникам багатоквартирних будинків для вирішення проблемних питань. Так, зокрема міський бюджет відшкодовує 70% витрат по капітальному ремонту багатоповерхових будинків (зокрема: капремонту фасаду, інженерних мереж та ін.), а решту 30% складає дольова участь мешканців. Таким чином, завдяки участі у міській програмі по співфінансуванню (70×30) мешканці житлових будинків мають можливість позбутися одвічних проблем з протіканням інженерних мереж, покрівель, здійснити утеплення фасаду, заміну вікон та дверей у місцях загального користування та ін.

Так, для прикладу за період з січня по вересень 2017 року було виконано роботи по капітальному ремонту інженерних мереж у 42 житлових будинках, які розташовані по вул. Пирогова, 144, 55, 127, М. Литвиненко-Вольгемут, 44, 19, Майбороди, 42, Станіславського, 2, Стельмаха, 1, Миколайчука, 60, Магістрацька, 98 та ін).

Крім того, впродовж зазначеного періоду співвласники 18 багатоквартирних житлових будинків скористалися програмою співфінансування 70×30 та провели капітальний ремонт по утепленню фасадів (вул. Пирогова, 89а, 103,  Магістрацька, 108, Космонавтів, 4, 39,  Соборна, 22, К. Василенка, 6, 6а, 600-річчя, 46, Стельмаха, 19 та ін).

У 7 житлових будинках було виконано роботи по капітальному ремонту шатрових покрівель (вул. Соборна, 60, Князів Коріатовичів, 145,  М. Оводова, 54, В.Отамановського, 8, пров. Комунальний, 3, Стрілецька, 54, Пирогова, 107а), тоді як капітально відремонтовано покрівлі на 11 будинках (вул. 600-річчя, 20, 22, Станіславського, 23, Л. Толстого, 7, Пирогова, 67а, Л. Ратушної, 130а та інш).

Таким чином, мешканці перелічених житлових будинків на власному прикладі показали, що вони є справжніми господарями свого дому, які не перекладають свої прямі обов’язки на ЖЕК, а свідомо та відповідально ставляться до свого майна.

ЖЕКи це є інструмент, яким керують мешканці, і де свідомість мешканців, як власників житла, висока, утримання будинків забезпечується на найвищому рівні.

Тому вкотре звертаємось до мешканців багатоквартирних будинків – лише спільними зусиллями ми зможемо навести лад у Ваших домівках!

Змінено графік роботи Центрів обслуговування ТОВ "ЖЕО"

ДО УВАГИ ВІННИЧАН! Шановні мешканці, звертаємо вашу увагу на те, що у Центрах обслуговування ТОВ «Житлово-експлуатаційне...

У "ЖЕО" 17 вінницьких багатоповерхівок перейшли на послугу з управління

Колектив ТОВ «Житлово-експлуатаційне об’єднання» радий вітати мешканців житлових будинків по вул. Князів...

ЖЕО завжди використовує найкращі матеріали у своїй роботі

Нещодавно фахівці ТОВ «ЖЕО» забезпечили виконання робіт з поточного ремонту покрівель на житлових будинках по...

Дружня сім’я «ЖЕО» стала ще більшою

Колектив ТОВ «Житлово-експлуатаційне об’єднання» радий вітати мешканців житлових будинків по вул. Хмельницьке...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up