Три роки Уряду: стратегія, економіка, реформи

Цьогоріч українському Уряду під керівництвом Володимира Гройсмана виповнилося три роки. Не дивлячись на те, що Кабмін починав працювати в умовах масштабної кризи, ці три роки стали чи не найбільш насиченими на реформи та інновації.

Окрім того, що Уряду Гройсмана вдалося зупинити кризовий період у державі, ми можемо говорити про економічне зростання України. Правильний підхід дозволив грамотно розподілити фінансові ресурси за галузями, а також запустити процеси реформації – як соціальної, так і інфраструктурної.

Економічна відповідальність як основа діяльності

Забезпечувати позитивні зміни в країні в умовах війни – непросте завдання. Ще у 2015 році ВВП України зменшився на 9,9%. Втім, вже у 2016-му цей показник збільшився на 2,3%, а у минулому році приріст складав вже 3,2%. Значних успіхів Уряд досягнув і у боротьбі з інфляцією. Її рівень знизився з 43,3% у 2015 році до 9,8% у 2018-му. Великим кроком вперед стало відновлення кредитування від МВФ, що допоможе Україні розрахуватися зі старими боргами.

Реальні зміни у галузях

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ініціює реформи у галузях, на які раніше представники влади не звертали уваги, адже вважали це непідйомним тягарем. В Україні зросли пенсії та мінімальна зарплата. При цьому у рамках пенсійної реформи не відбулося підняття пенсійного віку. До речі, саме цю реформу Голова Уряду вважає не лише урядовим, а й особистим пріоритетом. Натомість, міністр соціальної політики Андрій Рева розповідає, що окрім зростання “цивільних” пенсій у 1,7 рази, збільшилися і пенсії військовослужбовців та представників силових органів. “Це підвищення на першому етапі з 1 січня 2018 року в середньому склало 1,5 тисячі гривень, з 1 січня 2019 року – понад 750 гривень. Таким чином, пенсійне забезпечення повинно збільшити пенсії наших силовиків удвічі”, – заявив міністр.

Окремої уваги заслуговує медична реформа. У її рамках відбулися разючі зміни і для лікарів, і для пацієнтів. Фінансування галузі зростає: у цьому році Уряд виділив на медицину 132 мільярди гривень, це на 15 мільярдів більше, ніж у минулому році. Важливим нововведенням стала можливість обирати сімейного лікаря. “Сімейники”, яким вдалося набрати велику кількість пацієнтів, тепер мають у три-п'ять разів більші зарплати. Триває програма “Доступні ліки”, завдяки якій 7 мільйонів людей із хронічними захворюваннями можуть купувати медикаменти за пільговими цінами або отримувати їх безкоштовно. Відбувається модернізація диспетчерських служб “швидкої”. По всій країні будують сучасні перинатальні і кардіологічні центри.

Наболіле питання стану українських доріг – також на особистому контролі Голови Уряду, і за час його роботи вирішується швидко та якісно. За три роки збудовано і відремонтовано 6800 км автошляхів. Фінансування дорожньої галузі збільшилося з 2016 року втричі, і цьогоріч становить 55 млрд грн. “Наше стратегічне завдання – відійти від ямкового ремонту і робити системний ремонт доріг, який передбачений Стратегію розвитку дорожнього господарства. Ми затвердили її у 2018 році, і вона передбачає протягом 5 років з’єднати всі обласні центри якісними дорогами," – зазначає Володимир Гройсман.

Триває робота над змінами у сфері освіти. Освітня політика Уряду спрямована і на скорочення черг до дитсадків, на оновлення шкіл та закладів профтехосвіти, а також на зростання зарплат учителів (які, до речі, вже збільшилися на 85%). Прем'єр каже, що стратегія “Нова українська школа” та реформи вищої і профтехосвіти – це не косметичний ремонт, а капітальна перебудова галузі. Завдяки децентралізації до освітніх реформ долучається і місцева влада. За словами Гройсмана, цей інструмент має стати у нагоді створення якісного освітнього середовища.

Співпраця та перспективи

Уряд не робить ставку на популізм, а впроваджує реальні ініціативи, чітко розподіляє фінансування між галузями. Соціальні стандарти зростають відповідно до можливостей економіки, а не за рахунок друку коштів. Впродовж трьох років роботи Кабміну бюджети подаються та ухвалюються вчасно. Ініціативи Прем'єра підтримує парламент, адже співпраця з ним вибудовується на основі чітких домовленостей та реальних перспектив. Серед пріоритетів Уряду залишаються зростання економіки та якості життя. “Важливо, як ми будемо жити далі, у яких пріоритетах. Зрозуміло, що нам тут потрібна буде підтримка парламенту. Усе найцікавіше ще попереду”, – підсумовує результати “трирічки” Володимир Гройсман.

Коментарі (0)
Українська стратегія середнього класу

Наявність потужного, мобільного  і високоорганізованого середнього класу – ознака стабільності і запорука розвитку...

У першій десятці партії «Українська стратегія», окрім Гройсмана, ще двоє вінничан

Сьогодні на з'їзді політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» представлено першу десятку тих, хто...

Чого очікувати від партії Гройсмана “Українська стратегія”?

Нещодавно Володимир Гройсман оголосив, що йде на парламентські вибори на чолі нової політичної сили “Українська стратегія”....

Верховна Рада не дала голосів за відставку Прем’єр-міністра Гройсмана

Заяву про відставку, яку Прем’єр-міністр Гройсман подав до Верховної Ради минулого тижня, народні депутати не прийняли...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up