Процес децентралізації докорінно змінює систему управління державою

Цьогоріч ми відзначаємо п'яту річницю децентралізації в Україні. Це масштабна реформа, яка кардинально змінила систему місцевого самоврядування.

Завдяки децентралізації більше ресурсів отримує влада територіальної громади. Внаслідок цього, ефективно вирішуються такі питання як ремонт місцевих доріг, фінансування розвитку шкіл та дитсадків, будівництво водогонів, енергоефективних котелень, облаштування зон відпочинку тощо. Люди самостійно вирішують, що для них найбільш актуально та на що потрібно спрямовувати кошти. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликає до того, щоб захищати цю реформу на законодавчому рівні, адже це буде запорукою створення можливостей для кожної громади.

“Незворотність однієї з найуспішніших реформ уряду – реформи децентралізації – потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знову на користь центральної влади”, – говорить голова Уряду. Також він зазначає, що за ці п'ять років ми пройшли лише перший етап реформи, а попереду – нові завдання, можливості та інноваційні рішення.

Нова модель управління державою дозволяє людям фактично самостійно вирішувати долю коштів та інших ресурсів, які належать їхній громаді. Тим паче, розгалужена мережа ЦНАПів (775 центрів) дозволяє вирішувати питання та отримувати якісні послуги у стислі терміни. Результатом децентралізації є створення близько 900 об'єднаних громад. Власні доходи місцевих бюджетів у ході реформи збільшилися з 68,6 млрд грн у 2014 році до 234 млрд грн у минулому 2018-му. А на підтримку регіонального розвитку виділили рекордні 37,8 млрд грн. За кошти держбюджету за останні чотири роки вже побудували більше п'яти тисяч об'єктів у регіонах.

Вінниччина активно долучилася до процесу децентралізації. В ОТГ нашої області зареєстровано низку проектів у рамках реформи місцевого самоврядування. На реалізацію усіх планів та ініціатив у цьому напрямку Вінницька область отримає у 2019 році 635 мільйонів гривень державної допомоги. Що стосується земель, 34 вінницьким ОТГ вже передали у власність сільськогосподарські ділянки площею близько 38 тис га.

Доходи бюджету самої Вінниці зросли майже втричі, а ресурс розвитку – аж у 5,5 разів, і сягнув майже одного мільярда гривень. Голова Вінницької міської об'єднаної громади Сергій Моргунов говорить, що ці кошти системно направляються на розвиток різних галузей життєдіяльності міста, але без сталого економічного розвитку досягти таких показників Вінниці би не вдалося.

Вороновицька ОТГ вже активно користується перевагами, які отримала від децентралізації. Вибори у громаді були проведені наприкінці 2016 року, і майже за два з половиною роки у Вороновиці реалізовано чимало успішних проектів для людей.

Ремонт дороги М-12 на в‘їзді у Вороновицю

“У ході децентралізації за офіційними показниками бюджет нашої ОТГ збільшився на 130%. Безперечні плюси створення ОТГ – це можливість вирішувати питання на місцях. Наприклад, нещодавно ми виділили 400 тисяч гривень і придбали поліцейський автомобіль для дільничних інспекторів”, – розповідає голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько.

Незабаром у Вороновиці втілять проект з організації зручного перевезення пасажирів до Вінниці. Якщо зараз люди їдуть цим маршрутом і платять по 20 гривень, то у майбутньому вони матимуть можливість їздити дешевше, по 12 гривень. Перевезення планують запустити з 1 липня.

“Серед найближчих масштабних планів – реконструкція центру Вороновиці та Музею авіації та космонавтики. У нас проводився конкурс,  у рамках якого ми пропонували мешканцям намалювати ескізи того простору, який вони хочуть бачити у центрі. Ескізи передані проектувальнику, і найближчим часом він представить кінцевий проект, аби ми могли розпочати капітальний ремонт та реконструкцію”, – говорить Олександр Ковінько.

Одна з відремонтованих вулиць у Вороновицькій ОТГ

Загалом, рушієм реформи Вороновицький очільник називає прем'єра Гройсмана. “Ще з 2004 року обговорювали адміністративну реформу та децентралізацію. Але ніхто тоді не хотів ділитися повноваженнями. На мою думку, велика користь ініціативи Гройсмана саме у перерозподілі податків. Адже зараз вони вже не йдуть у Київ, а залишаються в громаді. Депутати та активні мешканці вносять свої пропозиції і можуть діяти в інтересах людей, уникаючи тяганини із дозволами та узгодженнями “зверху”. Якщо громаді це потрібно – то ми самостійно і виважено цим займаємось”.

Українська стратегія середнього класу

Наявність потужного, мобільного  і високоорганізованого середнього класу – ознака стабільності і запорука розвитку...

У першій десятці партії «Українська стратегія», окрім Гройсмана, ще двоє вінничан

Сьогодні на з'їзді політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» представлено першу десятку тих, хто...

Чого очікувати від партії Гройсмана “Українська стратегія”?

Нещодавно Володимир Гройсман оголосив, що йде на парламентські вибори на чолі нової політичної сили “Українська стратегія”....

Верховна Рада не дала голосів за відставку Прем’єр-міністра Гройсмана

Заяву про відставку, яку Прем’єр-міністр Гройсман подав до Верховної Ради минулого тижня, народні депутати не прийняли...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up