Прем’єр-міністр зобов’язав місцеві органи самоврядування розібратися із завищеними тарифами на тепло

Різна вартість опалення при однакових цінах на газ. Чому одні міста платять більше за інші? Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликавмісцеву владу захистити громадян від завищених сум у платіжках та навести лад у тарифах на тепло.

Яка причина високого тарифу на теплопостачання?

Річ у тім, що 98% підприємств та систем теплопостачання належать саме місцевій владі. Тому вартість тепла у містах є різною - на це впливає ряд чинників, починаючи від технологій виробництва та закінчуючи відмінностями у заходах щодо енергозбереження. Це означає, що зниження цін на тепло для споживачів залежить від місцевої влади, адже саме у її компетенції - осучаснення тепломереж, встановлення лічильників та чіткий облік споживання.

До прикладу, на нинішній опалювальний сезон уряд виділив 12,5 мільярдів гривень. Ця сума була призначена для ремонту теплових мереж, відновлення систем водопостачання, встановлення енергоефективного обладнання тощо. Але проблема в тому, що далеко не кожен муніципалітет впорався з цими завданнями. У результаті, на підготовку до опалювального сезону було витрачено менше чверті виділених коштів (3 млрд грн з 12,5 наявних).

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман неодноразово пояснював, що ціна на газ для теплопостачальних організацій однакова. Але чомусь в одному місті люди платять за тарифами, на 30-40% більшими, ніж у іншому. “Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість ТКЕ належать муніципалітетам?”, -зазначаєГолова Уряду. Наразі він доручив відповідним службам провести ретельні перевірки організацій-постачальників енергоресурсів та у разі виявлення порушень - оштрафувати їх. Це повинно захистити споживачів від необґрунтовано завищених платіжок.

Яким чином можна нормалізувати ситуацію?

По-перше, Гройсман звернувся до очільників міст із завданням скласти чіткі плани розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки, аби прогалин із виробництвом тепла, обліком та станом тепломереж більше не було. Він наголосив, що виділені урядом кошти в першу чергу слід спрямувати на оптимізацію процесів виробництва та поширення тепла. Саме від цих чинників і залежить вартість газу, який надходить у наші оселі.

По-друге, “Нафтогаз” має зобов’язання перед Кабміном щодо встановлення українцям безкоштовних газових лічильників. Три з половиною мільйони громадян незабаром матимуть у своїх домогосподарствах прилади обліку. Чому це необхідно? Тому що саме прозорий облік допоможе знищити корупцію у газовій сфері та суттєво зменшити навантаження на вартість блакитного палива.

“79% в структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги - це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”, - пояснює заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк.

Коментарі (1)
  • Natasha Makarova

    круто.. сперва с людей содрали, а теперь официально переведем денежку выше и скажем, что их оштрафовали )))... а людям большое спасибо, что заплатили. Когда же ты, мразь, уже уймешься со своими схемами?
Українська стратегія середнього класу

Наявність потужного, мобільного  і високоорганізованого середнього класу – ознака стабільності і запорука розвитку...

У першій десятці партії «Українська стратегія», окрім Гройсмана, ще двоє вінничан

Сьогодні на з'їзді політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» представлено першу десятку тих, хто...

Чого очікувати від партії Гройсмана “Українська стратегія”?

Нещодавно Володимир Гройсман оголосив, що йде на парламентські вибори на чолі нової політичної сили “Українська стратегія”....

Верховна Рада не дала голосів за відставку Прем’єр-міністра Гройсмана

Заяву про відставку, яку Прем’єр-міністр Гройсман подав до Верховної Ради минулого тижня, народні депутати не прийняли...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up