Головне нам – виховати українця

  • Вадим Вітковський
  • Автор: Вадим Вітковський
  • Головний редактор журналу «Вінницький край», голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України

  • access_time

Коли на розширеному засіданні редакційної колегії журналу «Вінницький край» у 2015 році ми спільно з працівниками Департаменту інформаційної діяльності Вінницької облдержадміністрації, готуючись до 25-річчя Незалежності України, засновували цю нову книжкову серію «Історичні постаті Поділля», то заповітною мрією було, щоб твори ці обов’язково читали учні шкіл, щоб на генному рівні пробуджувався у них прапрапрадівський козацький дух, поновлювалася гордість за свій край, де вони живуть, щоб швидше навернулися до розуміння, що Україна, зокрема, і Поділля, для них це не просто географічна територія, а – БатьківщИна, бАтьківщина! Щоб, зрештою, виростали патріотами, здатними на подвиг, самопожертву, як герої книжок серії «Історичні постаті Поділля». Остап Гоголь з книги Миколи Крижанівського «Третя куля», першого випуску серії, Іван Сірко, Данило Нечай, Максим Кривоніс, Дмитро Байда-Вишневецький, Богдан Ружинський, Вячеслав Венжик, дід Богдана Хмельницького по батьковій лінії, Северин Наливайко, Самійло Кішка, Михайло Дорошенко, Іван Богун… Ім’я їм – Легіон, сказано в Святому Письмі!

 Бо колись давно італійський народний герой Джузеппе Гарібальді, у важкі часи для свого народу, сказав: головне нам – виховати італійця! Зараз ми, українці, не лише за народженням, але й по духу, повинні взяти на озброєння ці слова!

«Бо знаєте ви, через що дух геройства на Україні пропав? – ніби до нас звертається Олександр Безбородько, політичний діяч кінця ХУІІІ століття, козацький нащадок. – Через те, що від деякого часу місце козацтва зайняло школярство, що замість давніх героїчних постатей появилися кар’єристи, які шукають тільки посад і відзнак…».

Навмисне обмежуємо авторів у обсягові творів, щоб книжки ті не були кілограмовими «цеглинами», не підйомними для школярів, які, правду скажемо, в переважній своїй більшості, не дуже охочі до читання книг, все більше сідають до комп’ютерів, планшетів і гаджетів… Погодьтеся, навіть слова якісь чужинські, не рідні! А щоби невелику за обсягом книжку за один-два уроки змогли би їм прочитати, чи навіть переказати зміст вчителі історії, української мови і літератури.

 Щоб настав такий час, коли на полицях іграшкових секцій супермаркетів і сільмагів замість пластикових японських ніндзя та американських рейнджерів-бойовиків знову з’являться наші герої, в національних одностроях, легендарний Мамай і казковий Котигорошко, іграшкові українські козаки, воїни УНР, УПА, Майдану і АТО…

Щоб діти і внуки наші не забавлялися нунчаками і мечами, що заполонили полиці товарів для дітей, не бігали по хаті зі звірячими виразами облич, наслідуючи «героїв» серіалів, не репетували щораз «ніндзя-го-о!».

А щоб казали «Слава Україні!», приємно посміхалися, при цьому тримаючи правиці на руків’ях дитячих шабель. Як Іван Сірко з цієї повісті Миколи Рябого!

Коментарі (3)
  • Бурко Лера

    Чудесно. "Имя им - Легион". Если что, то в Писании под этим выражением имеется в виду тьма нечистой силы, которая вышла из бесноватого. Так то.
  • Hohel34

    Чтоб воспитать ребенка, вначале в себе человека нужно воспитать.
  • Паша Д

    Два клоуна!А ви хоть одного  з вищеназванних знаєте?Якби з 1  класу діти  знали,хто це такі,може і ми,нарешті,за  стільки років почали би жити краще.І було б у нас почуття гідності,гордості,що ми УКРАЇНЦІ.

    А обгадити людину ми можемо....

Про Тараса Григоровича Шевченка я чув змалечку, від дідуся з бабусею, які любили співати його «Заповіт»… Перший...

Як і на початку 1918 року, коли російські більшовики почали наступати на Київ, уздовж залізниці Харків-Полтава-Київ і Курськ-Бахмач-Київ,...

26 серпня в Одесі відбулося урочисте відкриття 18-го Всеукраїнського конкурсу "Українська мова - мова єднання",...

Незадовго знову святкуватимемо День незалежності - Велике свято, що за нього стільки пролито крові людської! Та кров людська,...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up