«Це просто крик душі»: мама Михайла Зубчука досі не знає причину смерті сина

«Це просто крик душі»: мама Михайла Зубчука досі не знає причину смерті сина
Фото: архів 20minut.ua
  • На початку квітня місто сколихнула новина про зникнення 24-річного Михайла Зубчука.
  • Його пошуки тривали 12 днів і поширились далеко за межі місця, де хлопця бачили востаннє.
  • Тіло Михайла підняли з дна озера й розпочалось слідство, та мати юнака, Надія Лукаш, все ще не отримала результати судово-медичної експертизи. Чому так сталось?

У суботу, 10 квітня, між 23.00 і 00.00 годиною, нагадаємо, зник вінничанин Михайло Зубчук. Того дня він із друзями був на дні народженні. Після святкування родичі іменинниці відвезли гостей до «Мрії», що на Тяжилові, звідки компанія мала роз’їхатись додому на таксі.

Саме там хлопця бачили востаннє, на таксі він не сів. На відео з камер спостереження однієї з багатоповерхівок було видно, як Михайло минає дитячий майданчик цього будинку, на мить присідає на лавочку, а потім йде геть. Подальший його маршрут залишається загадкою і до тепер.

Про зникнення хлопця ми писали у таких матеріалах:

Відео дня

Загалом пошуки юнака тривали 12 днів. До них приєднались волонтери, працівники поліції, військові, авіація і кінологи. Та 22 квітня близько 16.40 тіло Михайла Зубчука дістали з дна озера на Тяжилові.

Тоді працівники поліції зазначили, що за попередніми даними, ознак насильницької смерті на тілі немає, а причину смерті має встановити судово-медична експертиза.

З того трагічного дня минуло вже майже два місяці, та висновку експертів немає досі. Про це на своїй facebook-сторінці написала мати Михайла Надія Лукаш.

«Ось уже майже два місяці, як я похоронила свого сина, якого знайшли в ставку на «Мрії». І до цього часу нема висновку судово-медичної експертизи, хоча на експертизу відводиться місяць (це відповідно до вимог), — читаємо у дописі жінки. — То експерт отримав травму на роботі і був на лікарняному більше місяця, потім він був у відпустці. Вчора експерт тільки вийшов на роботу». 

За словами Надії Лукаш, слідчий на її дзвінки не відповідає вже понад місяць, тому й з’ясувати щось їй не вдається.

«У судово-медичній експертизі відповідають, що всі питання до слідчого, тому що вони спілкуються тільки із слідчим, який призначив експертизу, а слідчий ігнорує мої дзвінки, — йдеться далі. — Була на прийомі у начальника райвідділу три неділі назад з приводу невиконання обов'язків його підлеглим, обіцяв розібратись об'єктивно. Тільки від нач. РВ дізналась, що слідчий у відпустці. Чому затягують та кого покривають наші органи, які працюють за наші кошти».

Ми поспілкувалися із матір’ю Михайла через кілька днів після публікації її допису, каже, що ситуація не змінилась.

— У вівторок я була в експертному бюро, говорила з начальником. Виявилось, що експерт тільки другий день як вийшов на роботу після лікарняного, — ділиться Надія Лукаш. — Чому не передав зразки на експертизу — мені не пояснили. Одним словом, все затягують, замилюють... Ми подали заяву в прокуратуру, та поки ще не отримали відповіді.

Як розповіла жінка, їхній адвокат підготував три клопотання, одне з них на слідчого.

— Слідчий навіть не думає зі мною розмовляти, скидає мої дзвінки або просто не бере слухавки. Я телефоную дізнатись, чи є результати експертизи, чи хоча б з’ясувати, чи подавав він запит, — продовжує вона. — В експертному бюро сказали, що не мають права зі мною розмовляти, розмовляти вони можуть лише із слідчим, який цю експертизи призначав. А що мені робити, якщо слідчий протягом місяця мене ігнорує?!

Щоб з’ясувати правду про смерть сина, жінка протягом всього цього часу намагалась проводити власні розслідування.

— З першого дня, як дістали тіло, я почала дзвонити слідчому, щоб перефотографувати справу, щоб подивитись, що вони робили. Та все, що зробилось у тій справі — було зроблено нашими руками, моїми, друзів мого сина, моїми колегами й усіма небайдужими людьми, які нам допомагали, — додає Надія. 

Більше того, жінка переконана, що у поліції знали, де потрібно шукати тіло її сина.

— Вони просто віддали мені тіло, знали, де його шукати, бо чому ж того дня всі туди з’їхались, — риторично запитує жінка. — Віддали нам тіло, щоб просто заспокоїти людей, бо пішов великий ажіотаж.

За словами Надії Лукаш, про те, що тіло її сина мають шукати в ставку, вона дізналась від сторонньої жінки.

— Нам зателефонувала жінка, у якої взяли човен, щоб дістати тіло Міші, то ж ми буквально за 10 хвилин приїхали на місце, — пригадує мама хлопця. — Водолази відразу попливли туди, звідки тіло й підняли... Потім я ще сама викликала водолазів з Києва, щоб вони обстежили дно на предмет того, чи лежало там тіло. Єдине, що вони мені сказали, що трохи запізно звернулися. Була весна, йшов нерест риби, то ж навіть, якщо було місце, де тіло могло лежати,  воно вже могло замулитися.

Розповідає Надія і про інші деталі, які не дають їй спокою.

— Ви собі уявіть, тіло лежало 12 днів і не спливло. Крім того, на його кофті на спині під курткою був рибальський гачок, він був затягнутий...Потім у його руці був затиснутий телефон. Скажіть, якщо людина потрапляє у воду, навіть якщо це нещасний випадок, то хіба вона буде затискати телефон і берегти його, а не хапатиметься за соломинку й не боротиметься за своє життя? — каже наостанок Надія Лукаш. — Такого просто бути не може, щоб моя дитина, упавши в воду й будучи при тямі, тримала в руці телефон; телефон випав у нього з руки, коли його вже дістали на берег... Таких дрібничок є дуже-дуже багато, й вони складаються у ланцюжок чи то бездіяльності, чи то замовчування. Більше у мене версій немає... Це просто крик душі мами, яка не може нічого добитися, ніякої правди за свою дитину!

Що говорять у поліції?

У відділі комунікацій поліції Вінницької області нам повідомили, що слідство триває.

— Відкрите кримінальне провадження за частиною першою статті 115 Кримінального кодексу України з поміткою «нещасний випадок», триває розслідування, — зазначили у відділі комунікації. — Наразі поліція чекає висновку судово-медичної експертизи, яка встановить причину смерті. Залежно від цього висновку, буде прийматись подальше рішення. Але ознак насильницької смерті на хлопцеві немає.

 

Читайте також:

Пошуки припинені. Знайшли дідуся, який зник з вінницької лікарні

Хлопчику, якого збили на Барському шосе на очах у мами, необхідна наша допомога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (187)
  • Діана Мельник

    Звертатися на програми Один за всіх...
    Стосується кожного...
    Говорить Україна..
  • Лана Дмитрук

    Дуже шкода. Так. Що обірвалось молоде життя.  Як той урод якій вбив хлопця може жить. Дихати. . пити пиво ще щось. Знаючи що в стрій землі лежить похований хлопець безвинно вбитий. ? Як ти мерзото ще ходиш. ? Смієшся? Х дівчиной гуляєш ? Господи ,ну навіщо вбивати людей ? Нічого Бог тебе накаже так ,що і твоя мати оплаче тебе так як плаче розбите вщерть серце  матері цього невиного хлопця.
  • Лариса Добродум

    Какое безразличие к материнскому горю да и к людям вообще
  • Богдана Стахнів

    Я таки досі не можу відповісти собі на питання,що то тепер за кохання ,яке наче йшло до весілля,фиркнула залишила і все.Мамі-тримайтеся чи то доля чи людська підлість .Тримайтеся.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up