Як не «поїхати дахом» під час війни: ТОП-13 важливих психологічних текстів року, що минув

Як не «поїхати дахом» під час війни: ТОП-13 важливих психологічних текстів року, що минув
  • Рік, що минув, був складний для нашої психіки. Ми раз у раз переживали тривогу, страх та відчуття невідомості. 
  • Журналісти «20 хвилин» разом з експертами впродовж року готували для вас тексти про те, як витримувати весь цей досвід воєнного часу. У цій публікації ми зібрали 13 важливих психологічних матеріалів з порадами за 2022 рік.

Для багатьох 2022 став роком втрат. Хтось — втратив рідних, дехто — домівку, наші діти — дитинство, а хтось — теплі стосунки з близькими, що зараз на війні, бо не знають, як з ними говорити. Впродовж року, що минув, ми шукали з фахівцями відповіді на питання як це все пережити, і відшукали чимало. Тож, пропонуємо вам наших 13 важливих психологічних матеріалів, які ви могли пропустити у 2022 році.

У новий рік чимало людей приходить з мріями та планами. Окрім нашого головного бажання — перемоги, люди часто загадують собі бути здоровими. Однак, думаючи про здоров'я, частенько забувають про психологічний стан. А без моральної стабільності досягати цілей набагато важче.

Війна триває, а ви не знаєте, як жити далі?

Багато українців нині говорять, що життя для них у психологічному плані, наче зупинилося 24 лютого. Люди бояться повноцінно, наскільки це можливо, жити теперішнім і планувати майбутнє, відкладаючи своє життя на «після перемоги».

Відео дня

Поговорили з психологом про те, як продовжувати жити вже зараз. Одне із важливих запитань у цьому тексті: Чи нормально те, що я звик/ла до війни?

— Так, нормально. Так влаштована наша психіка та мозок. Усе, що повторюється певну кількість разів перетворюється у мозку на нейронні ланцюги. А те, що стало нейронним ланцюгом — стало нормою для нас, — відповідав нам фахівець

Як пережити втрату близької людини, домівки, роботи? Військовий психолог про наслідки війни

Війна безжалісна й завжди прагне влучити у найдорожче. Наче рана від кулі, втрата болить й не дає дихати на повні груди. Як жити далі з душевною травмою? Яка може бути реакція на втрату взагалі? І як підтримати когось, хто переживає велике горе? Про це розповідав Андрій Козінчук, психолог, що багато років працював з військовими в зоні бойових дій. 

За його словами, 40 діб психіка буде тільки починати відновлюватися, зліплюватися, усвідомлювати, що цієї людини більше немає. Після цього, як правило, пишеться терапевтичний лист. Як це зробити? У нашому матеріалі.

Чого не варто говорити дітям про війну: поради вінницької психологині

Корисні поради про інформаційну дієту під час війни для діток нам розповіла психологиня обласного дитячого центру психічного здоров’я КНП ім. акад. Ющенка Аліна Хранітель.

Один з прикладів, чого не варто говорити: «Ти ще малий про таке  говорити, думати! Не твого розуму справа». 

За словами спеціалістки, заборони лише посилюють відчуття тривоги та невизначеності. Якщо дорослі не даватимуть дитині інформацію, не пояснюватимуть, що відбувається, то вона фантазуватиме і придумуватиме свої варіанти. І ці фантазії зазвичай ще страшніші за реальність.

Слова та вчинки можуть образити. Чого не варто робити і казати у спілкуванні з військовими?

Кілька важливих порад з нашого тексту, як спілкуватися з незнайомим військовим

Поради про те, що доречно казати/робити, а що не доречно і чому, — читайте у матеріалі

«А тато може загинути на війні?». Як відповідати на питання дітей, чиї батьки на фронті

В складний час дитина шукає підтримки та розуміння від найближчих — батьків. А, коли один з батьків має безпосередній стосунок до війни, то спілкування з дитиною потребує ще більш особливої та трепетної уваги. 

«А мама/тато може загинути на війні?», — ми запитали у спеціалістки, як відповісти на таке питання. 

— Не потрібно знецінювати небезпеку, говорити дитині, що батько/матір не може бути пораненим чи загинути, але варто допомагати дитині жити з цим. Треба вселяти віру та надію на краще: «На війні так буває, що хтось гине чи отримує поранення. Ми теж переживаємо за тата/матір та побратимів, але віримо, що все буде добре».

Відповіді на інші важливі запитання з цього приводу — шукайте за посиланням

Я одружуюсь, я розлучаюся: чи впливає на моє рішення війна? Запитали у психіатрині

Може здатись, що зараз усі масово пішли одружуватись, але це лише здається, — говорить психіатриня Ольга Чайка. Тому що на фоні бойових дій, масових втрат, ці весілля виглядають наче підсвічені вогником того втраченого, мирного, безтурботного життя. Тип паче такі весілля зараз яскраво освітлюють, особливо якщо молодята одягнені у вишиванки чи військову форму. 

За словами Ольги Чайки, сказати, що пари, створені під час війни, будуть міцніші ніж ті, що побралися в спокійні роки, — неможливо, тому що кожна пара — це окремий випадок. Що ще з цього приводу розповіла психіатриня — у публікації.

Як підтримати себе, коли близька людина служить? Поради психологині

Психологиня Марія Стецюк поділилася порадами з власного досвіду, як підтримати себе у ситуації, коли близька людина служить. Насамперед радить стежити за своїм самопочуттям. Звертай увагу на будь-які симптоми: порушення сну, апетиту, апатія, хронічна втома. 

Ще кілька корисних порад від неї — шукайте у матеріалі. 

Як віднайти мотивацію в умовах війни: психологи дають поради

Апатія зараз, в умовах війни, для багатьох українців знайомий стан. Про те, як собі зарадити в цьому, як віднайти мотивацію — розповіла психологиня Наталія Козак. Вона радить будувати плани на майбутнє, якщо не знаєш, що тебе чекає завтра, чи, навіть, сьогодні. 

— Починати варто із закриття базових потреб: харчування, нормальний сон, фізичне навантаження або спорт. Це те, що допоможе вам фізично функціонувати і накопичувати  життєвий ресурс, — розповідала вона. Які ще настанови давала спеціалістка?

«Ми всі приб'ємо один одного». Як зберегти стосунки з родиною під час спільного проживання

Через війну чимало українських сімей змушено живуть кількома поколіннями заразом — мати та батько, їх дорослі діти, онуки, а іноді навіть прабабусі та прадідусі. Від цього кількість та складність внутрішньосімейних конфліктів швидко зростає. 

Практична психологиня Ольга Корбут розповідає, чому та складається та що робити, аби зберегти стосунки.

Бий, біжи або замри. Військовий розповів бійцям-новачкам, яким буде страх і що з ним робити

Про поведінку на фронті та можливості керувати собою розповів військовий з позивним «Вальде», що написав книгу про бойовий стрес.

З огляду на бойовий стрес, наука пояснила нам, що існує дві типові реакції на загрозу: бий/біжи та замри. Ці два типи реакції обумовлені нашою спадковістю і досить сильно впливають на те, якої особистої тактики нам необхідно притримуватись. Як знизити рівень стресу? Як допомогти людині, яка впала ступор? Відповіді на ці та інші питання є у публікації

Комок в горлі — як температура, може бути проявом безлічі захворювань. Яких саме розкажуть лікарі

За словами психіатрині Ольги Чайки, ком в горлі, це як правило психосоматичний симптом, який виникає при тривожному розладі і підвищенні рівня адреналіну (гормону, який відповідає за нашу реакцію «бий або тікай» у випадку небезпеки, для того, щоб цієї небезпеки якнайшвидше позбутися). Що робити, коли він з’являється? Читайте у нашому матеріалі

Безоплатна психологічна реабілітація для ветеранів. Хто і як може отримати?

Психологічна реабілітація для ветеранів та їхніх родин важлива. У цьому тексті розповідаємо, хто зараз може на неї розраховувати та куди звертатися за консультаціями. 

Для одержання консультації можна звернутись на безплатну гарячу лінію кризової допомоги та підтримки від Українського ветеранського фонду Мінветеранів. Телефонувати на вказану лінію можна з понеділка по неділю із 10:00 до 20:00 за номером +38 (067) 400 46 60 або ж відразу на сайті Фонду зі смартфона veteranfund.com.ua. 

У Вінниці працює психологічна служба підтримки. Номери телефонів психологів

Останній важливий текст — це контакти психологів та психотерапевтів, які можуть допомогти вам впоратися з проблемами. 


Читайте також:

«Головне — вірте в ЗСУ, і перемога буде за нами»: вітання вінничанам від військових

Робота у Вінниці: 36 свіжих ваканcій від вінницьких компаній

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up