Як віднайти мотивацію в умовах війни: психологи дають поради

Як віднайти мотивацію в умовах війни: психологи дають поради
Фото: ілюстративне
  • Апатія зараз, в умовах війни, для багатьох українців знайомий стан. Про те, як собі зарадити в цьому, як віднайти мотивацію — розповіла психолог Наталія Козак.

Важко залишатись продуктивним і знаходити сили, коли наша країна в війні, і ми всі переживаємо втрати щодня. Нині важко знайти мотивацію для роботи, волонтерства, продовження навчання, чи просто для рутинних справ, які в мирний час давались простіше.

Пред тим, як почути рекомендації від психолога, пам'ятайте: як би вам важко зараз не було, військовим, які зараз захищають Україну від російських окупантів, набагато важче, ніж вам, вдома, з рідними та близькими.

Апатія

Якщо у вас немає мотивації — у вас апатія. Психологи зазначають, що головна причина апатії — розчарування. Коли людина на щось очікувала і цього не відбулося. Також вона може виникати в результаті постійних стресів. Ось чому зараз це актуально для багатьох.

Відео дня

Щоб розпізнати в себе апатію, варто звернути увагу на наступні критерії:

  •  постійне відчуття втоми, немає сил вже зранку;
  •  відсутня концентрація, дуже важко робити звичайні справи;
  •  починають виникати проблеми із запам’ятовуванням;
  •  можуть виникати проблеми зі сном і харчуванням;
  •  замкнутість, небажання спілкуватися з іншими.

Оскільки часто апатія виникає через стрес, то перш за все потрібно позбавити себе хоча б на деякий час від цього стресу. Для цього варто обов’язково робити інформаційний детокс.

Також дуже важливе фізичне здоров'я. Тому здоровий сон та прогулянки на свіжому повітрі, чи будь-який спорт, буде кроком для того, щоб позбутися цього стану. Організм має бути сильним, аби впоратися з тією психологічною напругою, яка відбувається. Сюди буде доречно додати й харчування. Крім того, дуже важливо мріяти. Знаходити нові сенси. Завдяки мріям можна знову почати радіти і мати мотивацію рухатись далі

Якщо вам потрібна мотивація

Психологи пропонують скористатися простою технікою, як віднайти мотивацію в важкі моменти в житті, якою поділився оксфордський професор Кріс Сіврайт.

1. Подумайте про те, що ви хотіли б зробити зараз, для чого вам потрібна мотивація.

2. Закрийте очі. Згадайте час, коли ви відчували справжню мотивацію в минулому — коли робили щось і позитивні дії змінили ваше життя. Повністю поверніться до цього моменту в своїй пам'яті — озирніться, що ви бачите, почуйте те, що ви говорили та думали, відчуйте, як добре вам було. Якщо ви не можете згадати такий час в минулому, подумайте про справу, яку потрібно робити зараз. Як ця справа змінить ваше життя, чи можливо навіть життя інших, що вас спонукає діяти зараз? Уявіть, як би ви себе почували, якби мали всю впевненість, силу, завзятість і рішучість, якої вам зараз не вистачає.

3. Продовжуючи перемотувати цей спогад або визуальні образи з майбутнього. Робіть кольори яскравішими, звуки  гучнішими, а почуття — сильнішими. Скажіть собі: "Вперед!" своїм впевненим внутрішнім голосом.

4. Поки ви відчуваєте ці приємні відчуття, стисніть великий і середній пальці на вашій лівій руці разом. Відтепер кожен раз, коли ви стискаєте ці пальці разом, ви будете знову переживати ці добрі відчуття. Запам'ятайте їх.

5. Повторюйте перші чотири кроки кілька разів, щоразу додаючи нові мотиваційні образи, поки просто стиснувши великий і середній палець разом, ви не повернете собі добрі відчуття, які вас спонукають рухатись вперед.

6. Все ще тримаючи великий і середній палець разом, поверніться до теперішньої ситуації, для якої ви шукаєте силу та мотивацію. Уявіть, що все йде саме так, як ви хочете. Погляньте, що ви побачите, послухайте, що ви чуєте і відчуйте, як добре давати імпульс, створювати щось нове, змінючи своє життя.

Найголовніша мотивація — бажання жити

Наталія Козак, психолог:

— Найголовніша мотивація в житті, яка лише може бути — це бажання жити. Після цього вже виникають питання «як?», «де?» і «з ким?», «в якому напрямку рухатися» і «чого досягати».

І війна в цьому випадку не виключення, а скоріше саме та ситуація, яка змушує усвідомити цінність та важливість, перш за все, фізичного життя. 

Тому все, що стосується фізичної безпеки та здоров’я виходить на перший план.   Це турбота про себе і своїх близьких та людей, які на даний момент потребують вашої допомоги. Починати варто із закриття базових потреб: харчування, нормальний сон, фізичне навантаження або спорт. Це те, що допоможе вам фізично функціонувати і накопичувати  життєвий ресурс, який з часом ви зможете використати як фундамент майбутнього будинку. Дивлячись на нього, спробуйте уявити, який саме будинок ви хотіли б  там бачити, з чого мають складалися ваші цеглини, і що для вас є найголовніше. 

Під час війни, це, звичайно, неймовірно важко, тому що незрозуміло, як будувати плани на майбутнє, якщо не знаєш, що тебе чекає завтра, чи, навіть, сьогодні. Але, якщо найважливіші для вас — це мир та перемога, якщо для вас важливо жити в вільній та незалежній країні, подумайте про те, що ви можете зробити сьогодні для цього, яку, можливо, маленьку дію, свій невеличкий чи, навпаки, значущий вклад в нашу спільну справу ви можете зробити, а також оберніться назад і пригадайте, що ви вже заради цього зробили, і ви усвідомите важливість своїх щоденних дій та свого життя.

 

Читайте також:

Адаптація дітей до навчання: чому не всім першачкам легко дається школа?

Якщо війна і боїтеся, то чи варто віддавати дитину до школи — поради психолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Hollie Carroll

    круто!

keyboard_arrow_up