Якщо війна і боїтеся, то чи варто віддавати дитину до школи — поради психолога

Якщо війна і боїтеся, то чи варто віддавати дитину до школи — поради психолога
Фото ілюстративне
  • До початку нового навчального року кілька тижнів. І батьків непокоїть питання — як виглядатиме навчання в умовах війни і чи безпечно взагалі віддавати дітей до школи.
  • Як подолати свій страх і чи варто це робити? Розповідає психолог Наталія Козак.

Спочатку коронавірус, потім і війна внесли хаос у налагоджений процес навчання, зламавши багато задумів і планів. Новий навчальний рік на порозі, а влада ще не вирішила — дітям в школі навчатися офлайн чи онлайн.

У соціальних мережах досі сперечаються про надійність підвалів, небезпеку великих вікон та ймовірність прильотів ракет. Але ніхто точно не може сказати, як розвиватиметься ситуація на фронті і чи можна буде в Україні повноцінно розпочати навчальний рік.

Звичайно, форму навчання визначатиме рівень безпеки в країні. Це те, що від нас не залежить. Якщо адміністрація ухвалить рішення проводити офлайн навчання, треба буде вирішувати — вести чи не вести дитину до школи. І тоді багато батьків починають боятися. Керівники шкіл і вчителі теж, оскільки саме на них лежатиме відповідальність за безпеку дітей під час очного навчального процесу. 

Відео дня

Хтось наводить аргументи за та проти онлайн чи офлайн навчання, проте страх від цього меншим не стає. 

Відпрацьований онлайн

Часи коронавірусу навчили і дітей, і батьків займатися вдома, тож сьогодні ця перспектива вже не лякає. І якщо вам спокійніше, якщо школяр буде поруч, а у разі загрози ви знаєте, як швидко врятуватися, цей варіант є гарною альтернативою, — кажуть психологи. 

Звичайно, батьки можуть сперечатися про якість та ефективність такого навчання та про те, що дітей важко налаштувати на подібний формат, адже треба бути поряд і контролювати.

Але, якщо ми зараз говоримо про безпеку, шукаємо варіант, який би влаштовував та зменшував тривогу батьків і дітей, цей варіант буде найоптимальнішим.

Незрозумілий офлайн

Якщо ви хочете, щоб дитина ходила саме до цієї школи чи садка, щоб вона навчалася, соціалізувалась, потрібно робити те, що від вас залежить — дізнатися, наприклад, чи є у навчальному закладі бомбосховище і як воно облаштоване, — пояснюють фахівці.

Чи знають вчителі, як діяти у разі сирени, зрозуміти, чи є у вас постійний зв'язок із дитиною чи вчителем, чи є у вас план, як швидко евакуювати учня зі школи у разі небезпеки, чи просто опинитися поряд і якось допомогти?

Війна — великий стрес для всіх, особливо для дітей, які не до кінця все розуміють.

Невиправданий ризик

Наталія Козак, психолог:

— Під час війни людина втрачає один з найважливіших базових компонентів — це безпеку. І крім органів державної та місцевої влади, кожен з нас повинен взяти на себе відповідальність за своє життя та життя своїх дітей. Відштовхуючись від цього, певна кількість людей виїхала за кордон, інші прийняли рішення залишитися. І, коли навчання перейшло в онлайн режим, учні, студенти та вчителі умовно залишилися в одному навчальному просторі, незважаючи на місце чи країну перебування. І це був, дійсно, важливий об’єднуючий фактор. 

Якщо зараз навчання перейде в офлайн, певна кількість учнів та студентів буде відрізана від навчального процесу, своєї групи, класу і буде змушена отримувати освіту в іншій країні, що більше сприятиме інтеграції в іноземне освітнє середовище, ніж буде підтримувати зв’язок з Батьківщиною.

Що ж стосується тих, хто залишився, і має можливість навчатися офлайн, то тут на перший план виходять питання безпеки та тривоги батьків, яким і так не просто. Вони ніби умовно пристосувалися до життя в умовах війни, а тут нове випробування: віддати відповідальність за життя своєї дитини місцевій владі, школі, вчителям. На жаль, в даній ситуації ніхто не може гарантувати вам абсолютну безпеку ваших дітей ані в школі, ані в університеті. 

Головна задача — це утримувати більш-менш стабільний ритм життя і, в тому числі, й навчання, не піддаючи себе та своїх дітей невиправданому ризику, та не створюючи додаткових приводів до тривоги.

 

Читайте також:

Якщо навчання буде в школах, тоді хто відповідатиме за безпеку дітей? Ми дізнались

Підготовка до навчального року: обстежили 58% укриттів у школах області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • Ludmila Andrianova

    Навіщо так ризикувати ,коли краще онлайн.При короновірусі  вже  пристосувалися.То навіщо офлайн.Багато дітей за кордоном,вони зможуть продовжити навчання в своїх школах і з своїми друзями
  • Мария Гаврилюк

    А в садочок не боїтеся віддавати?
  • Наталия Войт

    тіл у дистанційно
  • Aksanina Khmel

    Так дистанційне ж навчання в школах!!!!

keyboard_arrow_up