Я одружуюсь, я розлучаюся: чи впливає на моє рішення війна? Запитали у психіатра

Я одружуюсь, я розлучаюся: чи впливає на моє рішення війна? Запитали у психіатра
З початку повномасштабної війни вже більше 250 тисяч українців поєднали свої долі. У Вінницькому РАЦСІ побралися більше 11 тисяч пар
  • Така епохальна подія, як війна, змінює країни, що воюють, і навіть ті країни, що спостерігають.
  • Змінюються люди під час війни, але не їх вчинки. Зокрема, такі доленосні, як одруження чи розлучення.

В цей час усе загострене: лють, ненависть, любов, пристрасть. Також усе змінює ритм. Занадто пришвидшується — хочеться встигнути пожити, чи навпаки уповільнюється — життя наче на паузі. І здається, що такі коливання впливають на наші рішення.

Ми часто бачимо в медіа та соцмережах новини про одруження або дізнаємося навпаки про розрив багаторічних і наче щасливих пар. І нам здається, що то війна так вплинула, не було б її — навіщо тоді поспішати з весіллям чи з розлученням.

Не в тому річ…

Спочатку про нагальне... На всіх закоханих, у Валентинів день — чекає сюрприз. Цього дня, відділи ДРАЦС стануть учасниками заходу «Кохання переможе» і будуть працювати в подовженому режимі з 8.00 до 20.00.

Відео дня

Тож всі охочі зможуть зробити цей день особливим для своєї половинки — подати заяву про реєстрацію шлюбу та зареєструвати його, якщо він призначений у вищевказаний день —14 лютого 2023 року. 

Тепер про статистику і прогнози. З початку повномасштабної війни вже більше 250 тисяч українців поєднали свої долі. На Вінниччині протягом 2022 року одружилася 11 тисяч 141 пара.

Яскравим прикладом є пари, про які ми нещодавно писали. Наприклад, головний УНСОвець Сергій Чумак та волонтерка Катерина Бевзюк. Також побралися Володимир Воловодюк — керівник Вінницького полку ім. І. Богуна, організатор Міжнародного етно-фестивалю «Живий вогонь» і Ольга Маліновська — волонтерка, активістка Вінницького Майдану, керівник ГО «Медіа центр «Власно» та інформаційного сайту «Vlasno».

Усього таких вісім сотень пар лишень за три місяці. Чи багато це, зважаючи на спрощену під час війни процедуру одруження? Адже одружити зараз можуть навіть дистанційно, навіть за відсутності обох із пари, і не лише працівники органів реєстрації актів громадського стану, а й поліцейські і військові. Чи мало це? Побачимо.

Та за словами психіатра Ольги Чайки, саме війна навряд чи вплинула на кількість шлюбів.

— Хоча може здатись, що зараз усі масово пішли одружуватись, але це лише здається, — говорить психіатр.

Тому що на фоні бойових дій, масових втрат, ці весілля виглядають наче підсвічені вогником того втраченого, мирного, безтурботного життя. Тип паче такі весілля зараз яскраво освітлюють, особливо якщо молодята одягнені у вишиванки чи військову форму. Це чимось нагадує ту масову увагу до молодят, що одружувалися в масках, чи дистанційно, під час епідемії корони. І це теж було дуже яскравим, на депресивному фоні карантинних обмежень.

Чи будуть наслідки

За словами Ольги Чайки, сказати, що пари, створені під час війни, будуть міцніші ніж ті, що побралися в спокійні роки, — неможливо, тому що кожна пара — це окремий випадок.

Також неможливо сказати, що на підйомі спротиву загальному ворогу люди закохуються/одружуються, а потім після перемоги весь цей ентузіазм зникає й люди знесилюються від навали емоцій та прийнятих рішень. Можливо прийде розчарування обраним партнером, а може й ні. Усе це буде в межах норми.

— Якщо люди раніше планували одружитись, і війна стала каталізатором — це нормально, — говорить лікар. — Якщо це був якийсь миттєвий імпульс — теж нормально. Чого ми боїмось? Того, що потім буде багато розлучень? Це не проблема. Так завжди було. Якісь пари залишаться разом, якісь розійдуться.

До прикладу, лікар пропонує взяти таке явище, як посттравматичний синдром. Неможливо порівняти два приклади ПТСР. Неможливо порівняти, умовно кажучи, травму, яка була завдана людині.

— Наприклад, люди, які живуть у Вінниці — вони одружились і будуть жити довго й щасливо, а може розійдуться, на це можуть вплинути соціальні фактори, наприклад, те, що хтось із пари втратив роботу, або скажеться загальна напруга, — говорить Ольга Чайка. — Війна не має значення, якою б суворою вона не була.

Але є сувора статистика, яка говорить про те, що кожного року в нас одружується стільки-то людей, і кожного року певна кількість людей подають на розлучення. Чому це так, сказати неможливо. Як неможливо застосувати до всіх причину розлучення — соціально економічні умови. Це можна розглядати як сухі факти. Навіть з огляду на більш успішні країни, там картина буде приблизно така ж сама.

 

Читайте також:

Палке кохання. Склали добірку з освідчень вінничан під час війни

Як припинити заїдати стрес? Поради від вінницької фітнес-тренерки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Вікторія Задерей

    Тримайтися на далі Ці люди скільки всього разом пережили і витримали Що я сумніваюсь що вони розлучаються
  • Аліна Дика

    Я б дуже хотіла пофотографувати пару військових після одруження😌
  • Оля Кузьменко

    Хто планує розлучитись той і так розлучиться, не залежно від війни.
    В скрутні моменти справжні і міцні сім'ї ще більше міцніють. А в іншому випадку  сім'ї як не було то так і не буде.
  • Андрей Гайдай

    👍

keyboard_arrow_up