Як припинити заїдати стрес? Поради від вінницької фітнес-тренерки

Як припинити заїдати стрес? Поради від вінницької фітнес-тренерки
Фітнес-тренерка Марина Боржемська
  • Марина Боржемська дає поради, як перестати заїдати стрес і не набрати зайву вагу у стресовий період.

Заїдання стресу — це загальноприйнятий механізм його подолання. Незалежно від того, чи маєте ви справу з останніми сумними подіями, роботою, домашніми обов’язками чи іншими стресовими факторами, багато хто з вас заїдає стрес нездоровою їжею.

Їжа стала заспокійливим відволікаючим фактором. Коли частота таких зривів збільшується, вона перетворюється у нездорову звичку. Коли ви відчуваєте стрес, рівень кортизолу (гормон стресу) зростає, що може підвищити апетит і тягу до продуктів з високим вмістом жиру та цукру. Часто їжу використовують, як доступний і швидкий варіант доставити собі радість і задоволення.

Вінницька фітнес-тренерка Марина Боржемська дає поради, як перестати заїдати стрес і не набрати зайву вагу у стресовий період.

Відео дня

Як не заїдати тривожні думки

Тренерка «Зважених та щасливих» Марина Боржемська часто ділиться секретами харчування та фізичних навантажень. Також торкнулася теми переїдання на фоні стресу.

— Кожен із нас справляється зі стресом по-різному, — говорить Марина. — Повна відсутність апетиту чи то, навпаки, постійне бажання заїсти тривожні думки  — це реакція організму на ті чи інші обставини. Справа в тому, що під час стресу зростає рівень кортизолу. А відповідно — апетит може підвищуватися, ми починаємо відчувати непереборне бажання з’їсти щось солоденьке чи жирне. Як же вчасно зупинитися?

Важливо з’ясувати, коли, як часто і чому саме ви відчуваєте стрес. Подумайте: ви справді голодні зараз? А також нагадайте собі, що їжа — не чарівна пілюля від емоційного збудження. Тривожний стан через якийсь час може повернутися.

Замініть шкідливі перекуси на корисні. Як наприклад, горішки, сезонні фрукти, сухофрукти, смузі, чай, кава або більш ситі перекуси (ретельно обдумані) тощо.

Якщо ви піддаєтесь впливу стресу часто, варто упорядкувати продукти на кухні. Наприклад, покласти ваші корисні перекуси у доступніше місце, а, якщо маєте шкідливі смаколики, - заховати подалі. Ще краще — взагалі позбутися.

Не забувайте про збалансоване харчування. Урізноманітнюйте їжу, вигадуючи нові рецепти.

Особливо небезпечний час для заїдання тривожних думок — перед сном. Для цього варто придумати собі заняття, яке б відволікло від бажання перекусити. Чудовим варіантом стане спорт, прогулянка, медитація, цікавий фільм або книга.

Харчовий щоденник

Також Марина Боржемська рекомендує дотримуватися правила трьох прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря. Це аксіома, від якої не можна відступати. Харчуючись хаотично вберегти ідеальну форму не вдасться.

— Раджу вести харчовий щоденник, каже фітнес-тренерка. Туди треба вписувати все, що ви споживаєте протягом дня. Але все ж, дотримуйтесь 3-разового харчування, до якого можна додавати перекуси. Але проміжок між вживанням їжі має бути не менше ніж 2-3 години. Звісно, є винятки, наприклад, люди із цукровим діабетом мають їсти невеличкими порціями кожні 1,5 години.

Крім того, фахівчиня з правильного харчування зазначила — для чоловіків і жінок здоровий раціон може бути однаковий, за винятком порції. Чоловіки швидше витрачають калорії та спалюють жири, тож у них на тарілці має бути більше складних вуглеводів у вигляді каш і білка — правильно приготованого нежирного м’яса чи будь-якої риби. І, звісно, не варто нехтувати фізичними навантаженнями, адже все спожите має спалюватись протягом дня.

 

Читайте також:

Сидяча робота «добиває» спину? Вправи для поліпшення стану рекомендує Марина Боржемська

Базовий, лаконічний, як у Зеленської. Вінницькі візажисти про новий тренд — діловий макіяж

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ирина Тарасенко

    Потрібно просто зрозуміти, що заїдання стресу – це не вихід із ситуації, а лише її посилення. В мене коли завал по роботі, стрес і дратівливість, то кусок у горло не лізе. Я дуже погано почуваюся і так само погано виглядаю. Щоб усунути ці стани я стала Вітанго приймати. Цей адаптоген просто врятував мене. Я стала меньше  реагувати на зовнішні подразники, зібрана і врівноважена стала. У кого ті самі проблеми, візьміть собі на замітку.
  • Анна Манько

    У мене навпаки – повна відсутність апетиту, якщо організм стрес відчуває. Це також не добре, але як є. Я тоді намагаюся відволікатися і Біолектра приймаю, що нерви заспокоїлися і я могла нормально спати ночами. Поки що це помгає.
  • Оксана Краско

    Ну, мені взагалі не до їжі було на самому початку. Трохи оговталася тільки тоді, коли поїхали в інше місто, де безпечніше. Щоб краще спати і менше нервувати, я ще Біолеткру пропила (магній). Мені він допоміг вирішити питання безсоння.
  • Лия Корнева

    👍

keyboard_arrow_up