«Я думала, що це кінець»: три історії людей, які живуть на гемодіалізі

«Я думала, що це кінець»: три історії людей, які живуть на гемодіалізі
  • Як змінюються життя людей, коли перестають працювати нирки і з організму більше не виводяться шкідливі речовини?
  • Куди ці хворі вимушені ходити тричі на тиждень?
  • І чому такі люди ніколи не виїжджають за межі області? Або дуже рідко.

Уявіть, що в один із днів у вас відмовили нирки. Ви можете бути готовими до цього або недуг застав вас зненацька і ви навіть не здогадуєтесь, що сталося. Але щоб жити далі, вам у будь-якому разі необхідно замінити роботу цього органу нирково-замісною терапією.

Виходів у вас, власне, всього три: гемодіаліз – очищення через кров; перитонеальний діаліз – самостійне очищення через вливання спеціального розчину собі в черевну порожнину; і трансплантація донорської нирки.

Усі ці види терапії взаємопов’язані між собою. Тобто, якщо з тих або інших причин хворому не підходить якась з процедур, йому призначають іншу. У випадках, якщо людина не може приймати жодну з нирково-замісних терапій, вона помирає.

Згідно реєстру хворих з хронічною нирковою недостатністю, у Вінницькій області проживає 1233 людини, які мають ниркову недостатність тієї чи іншої ступені. З них у 168 людей вона виражена, себто протягом двох років їм буде призначена ниркова-замісна терапія.

У 441 людини ця ступінь термінальна, тобто їхні нирки вже перестали працювати. З них 38 вінничан живуть з пересадженою ниркою. Ще 48 на перитонеальному діалізі. І 272 людини на гемодіалізі.

Але що це за життя і з якими складнощами стикаються ці люди у Вінниці – ми не знали. Через це і опинилися на порозі відділення хронічного гемодіалізу при обласній лікарні ім. Пирогова.

Прикуті до лікарні

Відділення являє собою «втомлене» часом двоповерхове приміщення. Стіни всередині обкладені кахлем, підлога встелена лінолеумом, і куди не глянь, себто у кожній кімнаті, стоять ліжка, а поряд прилади, що називаються «штучними нирками». У них є багато трубочок, якими безперестанку «бігає» людська кров.

За чотири години, які триває процедура очищення, цими трубочками «пробігає» до шестидесяти літрів крові. Це величезне навантаження на організм. І воно повторюється тричі на тиждень. Для більшості упродовж усього життя.

У відділенні хронічного гемодіалізу: завідувачка Центру нефрології і діалізу Наталія Пивоварова (ліворуч), старша медична сестра Світлана Городецька (по центру), завідувач відділення Сергій Маркевич (праворуч)

А ще в цих залах дуже тихо. Більшість хворих тут старшого віку і виглядають фізично ослабленими. Вони лежать із заплющеними очима, а хтось просто спить. На моє питання «Чи можна з вами поговорити?», деякі відповідають відмовою: «Мені дуже важко розмовляти».

Втім, для когось візит журналіста є чимось новеньким і тією подією, яка може, хоча б тимчасово, але урізноманітнити їхнє перебування у відділенні. Такі хворі не проти про себе розказати.

Лариса на гемодіалізі

– Протягом десяти років я лікувалася у нефрології. Щороку лягала в стаціонар. А потім кілька разів відмовилася лягати, і тим самим запустила нирки, – розповідає Лариса. – З часом я помітила, що сильно схудла. До того ж почалися болі. Я знов звернулася до лікарні. Мені призначили лікування, але воно не допомагало. Потім ще й сеча зникла. А це вже дзвіночок, що справа наближається до діалізу.

З того часу Лариса перебуває на гемодіалізі. Жінка розповідає, що дуже не хотіла на нього йти: «Я боялася, постійно плакала і шукала різноманітні методи лікування. Але організм вже здавав позиції, тому довелося погодитися».

Лариса 

Ні про яку пересадку Лариса не думала. По-перше, в Україні діє лише родинна трансплантація. По-друге, це дуже дороговартісна процедура. Тому вже шостий рік жінка тричі на тиждень їздить з Браїлова до Вінниці на процедуру.

– Спочатку я думала, що це кінець, а потім дізналася, що деякі хворі живуть на діалізі багато років. І живуть повноцінним життям, – говорить Лариса. – Єдине – ти назавжди прикутий до лікарні. Тобто не можеш нікуди поїхати більше ніж на день. Весь цей час я не виїжджала за межі області і, скоріш за все, вже ніколи не поїду.

Лариса

В Україні проведення процедури гемодіалізу компенсується державою. Але безкоштовне його проведення можливе, лише у тому відділенні, до якого приписаний хворий. Тому вінничани, які забажають поїхати на кількаденний відпочинок, скажімо, до Львова, будуть вимушені оплачувати повну вартість цієї процедури у львівському центрі діалізу. Це приблизно $100.

У випадку із внутрішньо переміщеними особами, Міністерство охорони здоров’я виділяє додаткові кошти на діалізатори. Однак вони так само прив’язані до конкретного центру.

На все воля божа

«Ой, то давай я сяду. Так буде красивіше» – усміхається мені інший пацієнт відділення і піднімається зі свого ліжка. Його звати Миколою. На діалізі чоловік вже п’ятнадцятий рік: «Живим залишився лише завдяки зусиллям Наталі Павлівни (Пивоварової – завідувачка Центру нефрології і діалізу - авт.), яка на той час була моїм лікуючим».

Микола на гемодіалізі

Коли Микола потрапив на гемодіаліз, то вже був пенсіонером. Тому це не сильно позначилося на ритмі його життя: «Головне не зациклюватись на хворобі і пам’ятати, що на все воля божа: наскільки вистачить – настільки вистачить. А якщо сісти і опустити руки, то ця воля божа настане швидше», – говорить чоловік.

Як і Лариса, про трансплантацію Микола навіть не замислювався. У нього є два сини, але «нагороджувати» їх інвалідністю не посмів би. Говорить, що в цілому живеться нормально. Єдине, що його сильно бентежить, є нестача медичного персоналу у відділенні.

– Раніше у цій залі працювали дві медсестри. Якщо одна виходила чаю попити, друга приходила їй на зміну. Тепер одна медсестра працює на кілька діалізних залів, – обурюється Микола. – От піде вона підключати когось на другому поверсі, а в цей час у неї (вказує на сусідку навпроти - авт.), боронь боже, тиск впаде. І ти починаєш волати, як навіжений, щоб хтось прибіг з іншої зали і допоміг. Усі знають про цю проблему, але розводять руками. А ми продовжуємо страждати.

Микола

Хворі приходять на гемодіаліз в одні й ті самі дні тижня і на одну й ту саму зміну. Тому впродовж років у залах, як правило, збираються одні й ті самі люди. Нерідко вони стають справжніми друзями.

– Чим я тут займаюся? Прямо зараз Галю зачіпаю і не даю їй спати, – вказує рукою на жінку з сусіднього ліжка усміхнений Микола. – Буває з Пилиповичем дражнимося. Він у нас старожил. Так чотири години і пролітають. От якщо Галя зараз засне, то час буде тягнутися. Якщо не засне, пройде швидше.

Микола 

– Ми знаємо майже все, що в кого вдома робиться, – продовжує Микола. – З Галею я спілкуюся більше, ніж зі своєю жінкою. І люблю її більше. – жартує чоловік і всі у кімнаті починають сміятися. – А серйозно, то якщо ми і жартувати перестанемо, що ж тоді нам залишиться робити? Чекати, поки музика заграє? Ні, так не піде!

Ніби їжджу на роботу

Люди, які перебувають на нирково-замісній терапії мають I групу інвалідності. Це гарантує їм не тільки отримання пенсії, але й і пільговий проїзд у транспорті. Наприклад, Лариса з Браїлова і Микола зі Стрижавки дістаються до відділення і назад безкоштовно. Але Оксану з Гнівані такої можливості позбавили.

Оксана на гемодіалізі

За її словами, з 1 липня маршрутники почали брати за проїзд, пояснюючи це тим, що його має компенсовувати Гніванська міська рада. Але у мерії говорять, що більше не будуть цього робити, адже і так виділяють щомісячну допомогу на ліки.

– Я 12 років на діалізі, і добре знаю, що крім самої процедури, яка безкоштовна, доводиться додатково витрачатися на різні препарати. Адже у нас не тільки нирки страждають, але й серце, печінка, шлунок… І все це крапильниці, ліки та ін’єкції, які не є дешевими, – розповідає Оксана.

В обидва боки дорога на тиждень обходиться їй у 132 гривні. На місяць це 528 грн. А якщо порахувати всіх людей на гемодіалізі, яких на сьогодні четверо, то вони обходилися би Гніванській владі приблизно у 2100 грн/міс.

– Зараз я очищу нирки, але за два дні там знову стільки всього назбирається, що не приїжджати на процедуру просто неможливо. Почнеться інтоксикація і погіршення самопочуття. Але ми намагаємося якось триматися. Продовжувати нормально жити.

Оксана 

Пригадуючи, як все починалося, жінка зізнається, що спочатку було дуже страшно. Але завдяки вінницьким лікарям, які проводили бесіди і пояснювали, як поводитись  далі, криза минула.

– Вони пояснили мені, що життя може продовжуватися. Що потрібно сприймати це, ніби я їжджу на роботу. І що майбутнє буде залежати від того, як я буду до себе ставитися. Якщо трагічно, то довго не протягну, а якщо навпаки, то зможу вести нормальний спосіб життя, – говорить Оксана

Спілкуючись з нефрологами, ми дізналися, що тривалість життя людей на гемодіалізі передбачити неможливо. Сьогодні у вінницькому відділенні є пацієнти, які живуть з цією проблемою вже понад 20 років.

Медсестри поїхали до Польщі

Гемодіаліз у місті почали проводити 20 років тому. До цього вінничани були вимушені тричі на тиждень їздити до Одеси або Києва і там проводити процедуру. Смертність була високою.

Перитонеальний діаліз став доступним у Вінниці з 2006 року. Він значно полегшує життя хворим, наприклад, на цукровий діабет, яким через проблеми з судинами, неможливо проводити гемодіаліз.

Але є ще чимало гострих проблем, які на сьогоднішній день залишаються невирішеними.

Завідувачка Центром нефрології та діалізу Наталія Пивоварова

– Було би добре, якби запрацював прийнятий закон про трансплантацію, який дозволяє робити пересадку органів від померлої людини. Це не є панацеєю від усіх проблем, але це могло би врятувати багато життів. – розповідає завідувачка Центром нефрології та діалізу Наталія Пивоварова. – Звичайно, що у деяких пацієнтів є протипоказання до пересадки, але у нашій країні кількість трансплантацій невиправдано мала. Це відбувається саме через відсутність банку донорів і дозволу на трупну трансплантацію.

Проте найбільшою проблемою є відсутність кадрів. На думку Пивоварової у суспільстві виробився високий негативізм до медиків, через що багато працівників просто розбігаються: «Саме через упереджене ставлення деяких пацієнтів і малу заробітну плату – я до цих пір не можу відкрити сателітне відділення у Могилів-Подільському». Ще одне вже шість років функціонує у Немирові.

– Запевняю, що жоден медик свідомо не хоче зробити пацієнту гірше. Ніколи у це не повірю, – говорить Наталія Пивоварова. – Але ж подивіться, які сьогодні умови праці. За останній місяць з відділення пішло п’ять медичних сестер. А хто ж буде працювати за ставку у 3,5 тисячі гривень та ще й шість днів на тиждень?

За наказом МОЗ України, на одну медсестру має приходитися 6-8 хворих. У випадку із відділенням гемодіалізу, на неї йде навантаження у 12-14 пацієнтів.

– Колеги розповідали, що у Франківську через брак персоналу довелося закрити одне сателітне відділення. Просто медсестри поїхали до Польщі на заробітки. На жаль, це сьогоднішні реалії і така картина по всій Україні.

Читайте також: 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • степан гутак

    Доброго дня,я б запропонував створити у(курси медсестер,вузького профілю,)це я сам придумав,наприклад щоб умова зробити укол і обслуговувати цей апарат,забув як його звати,думаю це вихід оскільки на україні безробіття,моя почта [email protected]

  • Ирина Павленко

    Вінницька нефрологія найгірша, разом із Зав. Відділенням. Протягом року запевняли, що гемодіаліз папа не витримає, бо він не жилець! Дякуючи Центру нефрології та діалізу м.Києва, все змінилось. Виявилось все Можливо, і все не так страшно.
  • Галя

    В першу чергу треба налягати на те, щоб довести до відома кожного українця список продуктів, які їсти і які не їсти, щоб не дійти до такого життя... бо всім гемодіаліз не проведеш...

    Михаил Курдюков reply Галя

    Галино, справа в тім, що у кожної людини свої показання і протипоказання. У тому числі і з приводу прийому їжі. Тому, якщо вже і говорити про такий перелік, то тільки зі своїм лікарем.
    Дякую
  • Олексій

    Молодчина, Михайло, дуже гарний репортаж. Так тримати!

    Михаил Курдюков reply Олексій

    Спасибі!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінницька обласна лікарня отримала новий апарат УЗД для кращої реабілітації пацієнтів photo_camera 20:08 «Цвітіння» водойм: основні причини та чим воно небезпечне 19:29 «Тато забирав мене з дитсадка і ми дивилися вручення «Оскара»... У Тульчині показали «Ядерне чаювання» 19:11 У Вінниці зупинили «ВАЗ», водій якого був під дією двох наркотиків photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 19:08 До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах 18:16 На Вінниччині за добу рятувальники ліквідували сім пожеж в екосистемах 17:39 Де та коли вінничани можуть освятити паски? Що та навіщо класти до кошика, — запитали священника 17:12 У Вінниці запрацював інтерактивний туристичний кіоск. Які його особливості? 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 4 та 5 травня 16:17 Їхали обидві — одна самокатом через «зебру», інша — дорогою. Про вчорашнє ДТП на Пирогова 15:33 Чи вийде з вас кондитер? Тест від «20 хвилин» 15:31 У Хмільнику під час вибуху загинули двоє хлопців. Попередньо — здетонувала граната 15:12 У Вінниці через несправність зайнялася вантажівка 14:04 Смак історії: Клопотенко знімає відео про традиційну кухню Гончарівки play_circle_filled photo_camera 13:13 Водійка Mazda сіла за кермо п'яною: рівень алкоголю в 14 разів вищий норми photo_camera 12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up