Від діабету кожні сім секунд хтось вмирає. Які симптоми захворювання?

Від діабету кожні сім секунд хтось вмирає. Які симптоми захворювання?

25 років поспіль 14 листопада відмічається Всесвітній день боротьби з діабетом. В ці дні про цукровий діабет говорять багато, але чимало з нас відмахується від такої інформації, а дарма!

На сьогодні в Україні зареєстровано більше 1 300 000 людей із діабетом, хоч насправді ця цифра набагато більша, адже ще дві третини людей мають не діагностований діабет.  У Вінницькій області таких хворих длизко 50 000.

Кожні 5 секунд в світі хтось захворює цукровим діабетом, а кожні 7 секунд - вмирає від цієї хвороби або її ускладнень. Що ж треба знати про цукровий діабет аби уникнути ризику його розвитку?

Основні типи цукрового діабету

Відео дня

Діабет 1 типу

Діабет першого типу - інсулінозалежний цукровий діабет. Його ще називають «діабет молодих», тому що переважно він проявляється в дитинстві або молодому віці. При такому діабеті підшлункова залоза піддається атаці імунної системи і стає нездатна виробляти достатню кількість гормону інсуліну, притому назавжди. При цукровому діабеті 1 типу пацієнт вимушений все життя отримувати інсулін і вигляді ін’єкцій - уколів, а також постійно контролювати рівень цукру крові, щоб уникнути багаточислених ускладнень і власне жити, адже без інсуліну організм обходитись не може.

Розвиток діабету 1 типу передбачити чи відвернути неможливо.

Серед усіх хворих на діабет пацієнти з діабетом першого типу складають 10%.

Діабет 2 типу

Його називають інсулінонезалежним цукровим діабетом або «діабетом повних», «діабетом дорослих», адже частіше всього він розвивається у людей з надлишковою вагою і тих, хто веде малорухливий спосіб життя, людей після 40-ка років. Це хронічне захворювання, обумовлене зменшенням чутливості тканин організму людини до інсуліну (інсулінорезистентністю), тобто організм не може ефективно використовувати вироблений підшлунковою залозою інсулін.

Виділяють також гестаційний цукровий діабет, він проявляється під час вагітності. Існують також вторинний цукровий діабет  - як симптом інших ендокринологічних захворювань, і латентний діабет - предіабет. Розрізняють також багато форм цього захворювання.

Без належного контролю хвороба може призвести до ураження органів зору, нирок, периферичних нервів та серцево-судинної системи.

Основний і найпростіший спосіб діагностики діабету - аназіз крові на рівень глюкози (цукру).

Фактори ризику, які впливають на розвиток цукрового діабету:
  • Генетична схильність – наявність діабету у найближчих родичів
  • Зайва вага, ожиріння та малорухомий спосіб життя
  • Високий рівень холестерину в крові та вживання великої кількості жирної їжі
  • Захворювання підшлункової залози, що супроводжується ураженням β-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози)
  • Хронічні стреси, нервові зриви
  • Вірусні інфекції (вітряна віспа, краснуха, гепатит)
  • Високий артеріальний тиск
  • Вік. З віком ризик захворіти ЦД збільшується в рази
  • Шкідливі звички: вживання алкоголю, куріння

Симптоми, при наявності яких слід негайно звернутись до лікаря:

  • Підвищена спрага, сухість у роті
  • Часте сечовипускання
  • Постійні сухість чи свербіж шкіри
  • Різка втрата ваги
  • Стрімке погіршення зору
  • Часта загальна слабкість та швидка втомлюваність

Редакція журналу “СахарОК” - видання про діабет для людей з діабетом, радить бути уважними до оточуючих і звертає увагу на те, що ваша обізнаність може допомогти людям, які вже страждають діабетом, а можливо - навіть врятує їм життя!

Гіпоглікемія - небезпечний стан при різкому зниженні цукру крові, що може виникнути у людей, які страждають цукровим діабетом, в будь-який момент. Нерідко на вулиці таких людей сприймають за п’яних, адже такий стан характеризується сплутаною свідомістю, втратою свідомості, судомами і може призвести до коми, якщо людині вчасно не надати допомогу.

Якщо людина без свідомості - не намагайтесь самостійно вводити інсулін чи годувати, поїти її, адже в такому стані хворий не може ковтати. Якнайшвидше викликайте швидку допомогу!

Якщо хворий при свідомості, дайте йому солодкий напій чи трохи цукру, часто вони носять з собою такі речі.

І головне - не будьте байдужими, не минайте людей на вулиці, які потребують допомоги!

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    До речі, кажуть, що діабет просто так не виникає. Або людина веде дууже неправильний спосіб життя, або це так природа карає нащадків якоїсь мерзоти.

    В селах, до речі, діабет - рідкість. Бо люди більш совісті і їжа здоровіші, натуральніша.

    Lidija Vasileva reply Анонім

    Бо в селах люди не проводять обстеження,  ( пока гром не грянет), бо НЕМАЄ у селян КОШТІВ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up