Епідсезон 2018-2019 стартував: Чекаємо новий вірус грипу "Мічіган" і нові вакцини

Епідсезон 2018-2019 стартував: Чекаємо новий вірус грипу "Мічіган" і нові вакцини
  • З жовтня розпочинається епідемічний сезон захворюваності на грип.
  • Найкращим методом, щоб убезпечити себе чи зменшити наслідки хвороби, медики вважають щеплення від грипу.
  • Цього року чекаємо на новий вірус грипу «Мічиган» та нові вакцини, яких поки що немає  

Імунітет від грипу формується протягом 21 дня після щеплення. Якщо першої хвилі епідемії чекають у грудні, то період жовтень-листопад — саме час потурбуватися про вакцинацію. Проте спеціалісти кажуть, що вакцинуватися від грипу ніколи не пізно.

 

За словами Степана Томіна, завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Обласний Лабораторний центр МОЗ України», на сьогоднішній день на території області спостерігається незначне зростання захворюваності на ГРВІ, характерне для цієї пори року.

Відео дня

— За результатами лабораторних досліджень, циркуляція вірусів грипу не відмічається, є поодинокі випадки аденовірусів респіраторного характеру, — розповів Томін. — За даними центру громадського здоров'я, а також ВООЗ, на нашій території в епідсезоні 2018-2019 років будуть циркулювати віруси грипу А H1N1 (Мічиган), який у нас раніше не зустрічався, також  A H3N2 (Сінгапур), який вже був, і вірус грипу типу В (трохи видозмінений був у минулому сезоні). З огляду на це, епідсезон очікується, не те щоб надзвичайно інтенсивний, але зростання захворюваності буде спостерігатись саме через вірус грипу типу А.

Постійно новий штам

— Вакцина проти грипу, це єдина вакцина, яка кожен рік містить інший склад штамів, — розказав Степан Томін. — Якщо ми беремо, наприклад, вакцину проти кору, це стабільний вірус, він не змінюється. Як його запровадили в 1968 році у всіх державах, так до цього часу на базі цього штаму роблять вакцини. А вірус грипу кожен рік мутує, з'являються нові підтипи. Наприклад, у 2009-2010 роках в нас була пандемія грипу, тоді ми називали цей грип «свинячим». Це також був вірус грипу типу А H1N1, потім він отримав назву «Каліфорнія», тому що саме в штаті Каліфорнія його вперше виділили. Зараз також буде циркулювати грип типу А H1N1, але трохи видозмінений, тому вакцина також буде інша. У вакцині буде міститися штам не Каліфорнія, а Мічиган.

Саме тому, зазначає лікар, якщо людина прищепилась в минулому сезоні, повинна прищепитися і в новому. Навіть якщо вона перехворіла в минулому сезоні грипом Каліфорнія, в неї імунітет саме до цього підтипу, але не до підтипу Мічиган. І вакцина каліфорнійського підштаму, не буде мати імунітету до мічіганського.

Вакцин нема, але це не страшно

За словами лікаря, на сьогодні в аптечній мережі та лікувально-профілактичних закладах вакцин немає. Проте прогнозується, що протягом двох тижнів препарати з'являться, і вони будуть містити саме ті віруси, які прогнозують в цьому сезоні.

— Якщо взяти нашу область, то інтенсивне поширення грипу в нас розпочинається в кінці грудня, і навіть у січні після шкільних зимових канікул (наприклад, у минулому році), — сказав співрозмовник. — То ж турбуватись про відсутність на даний час вакцин не варто, всі встигнуть.

Тим паче, вакцинуватися від грипу, як говорять спеціалісти, ніколи не пізно. Щеплення у вінницьких лікарнях роблять упродовж всього сезону, навіть під час епідемії. Вакцинація не ослаблює, а навпаки — посилює здатність організму протистояти грипу. Проводиться вона тільки після огляду лікаря та з його дозволу.

Стосовно обмежувальних заходів лікар каже, що їх вводять, коли захворюваність починає перевищувати епідемічний поріг. А про це говорити занадто рано. Тож лікар радить вінничанам, доки немає вакцин, або якщо вакцинуватись не входить в їх плани, дотримуватись звичайних неспецифічних засобів профілактики хвороби.

— Мається на увазі загально зміцнююча терапія, яка однакова при всіх захворюваннях, — сказав лікар. — Тобто вживати вітаміни, не переохолоджуватись, уникати скупчення великої кількості людей, раціонально харчуватися та практикувати фізичну культуру.    

Щеплення за 50% буде знову

За словами головного лікаря Вінниці Олександра Шиша, програма «Стоп-грип», за якою всі охочі зможуть отримати щеплення від грипу за 50% її вартості, а діти з інвалідністю та позбавленні батьківського піклування — безкоштовно, буде продовжуватися цього року.

— Сесія міської ради вже прийняла таке рішення, кошти вже виділені, — сказав Шиш.

За рахунок цієї програми в минулому, 2017-му році вакцинували 5385 людей (для порівняння: в попередній період ця цифра була близько 3000 осіб, а в 2015 році — лише 432). Тому що був чітко визначений маршрут пацієнта, який мав три етапи: звернення до сімейного лікаря, придбання вакцини за 50%, проведення щеплення в кабінеті щеплення з наступним спостереженням.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валера

    Нищеброды майданутые,здесь вообще что-то есть?в этой недостране по имени РОШЕН

    zhenya reply Валера

    нытик немайданутый,  хочешь в рашку - вперед - чемодан, вокзал,...
    в супер страну по имени парашка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up