Дитячий суїцид. Чи можна розпізнати наміри та як говорити з дитиною про самогубства

Дитячий суїцид. Чи можна розпізнати наміри та як говорити з дитиною про самогубства
  • В Україні стає все більше випадків дитячого суїциду. Нерідко до цього схиляють, так звані групи смерті з соціальних мереж.
  • Спеціалісти почали частіше піднімати питання дитячого самогубства та ділитися з батьками важливими моментами.

Нещодавно Україну сколихнуло дві новини про отруєння дітей дротаверином. До цього призвів смертельний челендж в Тік Ток У мережі закликали ковтнути 40 таблеток і подивитися, що буде. У Боярці експеримент закінчився трагедією: одна дівчинка померла, іншу — врятували медики. В Умані школярки випили по 10 таблеток, теж опинилися у лікарні. 

Так звані «групи смерті» затягують підлітків та забирають їх життя. Боротися з такими осередками варто разом. Кіберполіція розповіла, як можна долучитися до боротьби, та повідомила корисні контакти і посилання для надання інформації про небезпеку в мережі.

Але чи можна завчасно розпізнати біду? Для цього потрібно говорити з дитиною. Зверніть увагу, чи не змінив син свою поведінку. Можливо, дочка почала від вас віддалятися.

Відео дня

Як можна розпізнати, що дитина готова вчинити самогубство, та як правильно говорити з нею на таку непросту тему? Про це розповіли у Центрі громадського здоров'я.

Як впізнати, що ваша дитина хоче вчинити суїцид

  • Ваша дитина починає піднімати теми смерті та суїциду, говорить про те, що скоро її не буде поруч. Вона починає роздавати свої речі друзям та близьким, завершує розпочаті справи та не починає нові.
  • Дитина закривається в собі, усамітнюється, віддаляється від батьків та друзів, проводить все більше і більше часу наодинці з собою. Ви бачите, що дитина переживає стрес та має тривожність.
  • Ви помічаєте, що у дитини змінюються харчові звички, вона починає менше або більше спати, відмовляється від звичних та улюблених занять, припиняє відвідувати навчання, ігнорує зустрічі з друзями та родиною.
  • У дитини з’являється план суїциду. Якщо людина погрожує вчинити суїцид, говорить про прагнення померти, починає шукати інструменти для реалізації запланованого (зброю, таблетки тощо), важливо діяти швидко.

— Це — ознаки того, що ваша дитина може бути схильною до суїциду. Створіть безпечний простір та почніть з нею розмову вже зараз. Навіть одна хвилина, яку ви присвятите розмові, може врятувати її життя, — зазначають спеціалісти.

Як говорити з дитиною, яка хоче вчинити суїцид

— Якщо ви почули від дитини, що їй набридло жити, не бійтеся прямо запитати: «Ти думаєш про суїцид?». Пряме питання не підштовхне людину до скоєння суїциду, а навпаки може допомогти запобігти йому. Залежно від того, що ви почуєте у відповідь, ви можете планувати свої подальші дії: наприклад, шукати фахівця з психічного здоров’я, — кажуть у Центрі громадського здоров'я.

Як допомогти підлітку максимально ефективно?

  • Спершу заявіть людині про свої спостереження та дізнайтеся чи вона готова зараз про це говорити: «Я переймаюся за тебе, бо останнім часом ти не схожий на себе. Ми можемо про це поговорити?»
  • Наступний крок — власне розмова. Ви можете спитати коли людина почала почуватися зле, чи щось сталося. Нагадайте їй, що це безпечний простір і вона може відкрито говорити з вами будь про що.
  • Важливо вміти слухати дитину і чути про її проблеми та біль, який вона носить в собі. Не варто применшувати її страждання або стверджувати «це у тебе не проблеми взагалі у порівнянні з тим, що траплялося у мене в твої роки». Не порівнюйте свій та її досвід — життєві досвіди у вас різні, навіть якщо можуть виглядати схожими.
  • У жодному разі не засуджуйте людину — слухайте і чуйте її розповідь, адже це крик про допомогу. Поставтеся до цього дуже серйозно. Не сперечайтеся з людиною, не починайте вчити її життю. Категорично уникайте висловів на кшталт «у тебе є заради чого жити», «подумай про свою сім’ю», «просто посміхнися».
  • У кінці розмови спитайте як саме ви можете допомогти. Це дасть людині зрозуміти, що ви готові прийти на поміч, але вона сама мусить попросити про допомогу — інакше то буде неефективно.

Також варто направити дитину до фахівця. Зробити це, наприклад, можна за допомогою гарячої лінії з протидії суїциду Lifeline Ukraine за номером 7333 або на національну дитячу гарячу лінію за номером 116 111. 

 

Читайте також:

Як батькам уберегти дітей від самогубства? Сім порад від українських психологів

Як захистити дітей в соцмережах? Поради від вінницької психологині

ТОП-9 простих і корисних звичок на щодень, щоб залишатися в тонусі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up