Як захистити дітей в соцмережах? Поради від вінницької психологині

Як захистити дітей в соцмережах? Поради від вінницької психологині
фото: blog.eva
  • Соцмережі наразі займають важливе місце у житті кожного. Хоча там є маса корисної інформації, є і негативні впливи. Особливо на дітей.
  • Вінницька психологиня Анна Катрук розповіла, як захистити дітей в соцмережах.

Нещодавно Україну сколихнуло дві новини про отруєння дітей дротаверином. До цього призвів смертельний челлендж в Тік Ток У мережі закликали ковтнути 40 таблеток і подивитися, що з ними буде. 

У Боярці експеримент закінчився трагедією: одна дівчинка померла, іншу — відкачали медики. В Умані школярки випили по 10 таблеток, теж опинилися у лікарні. 

— Життя без соцмереж сьогодні важко собі уявити. І разом з тим те, що вже добре відомо, звичайне і звичне нам, дорослим, може бути небезпечно для дітей, — каже психолог і психоаналітик Анна Катрук.

Відео дня

На що варто звертати увагу

Психологиня радить враховувати два аспекти:

  • поведінка самих батьків в соціальних мережах.
  • поведінка дітей в соцмережах.

Тобто, діти дивляться за батьками і наслідують їх. Батькам не варто викладати до мережі особисту інформацію, оголені фото, фото з алкоголем та сигаретами. Цим самим батьки транслюють  «своєму чаду, що це круто, роби, як я».

— Не варто реєструвати аккаунт дитині, який не в силах самостійно прочитати і осмислити текст. В 8-9-10 років вже можна, тільки якщо ви домовитися з дитиною про певні правила, — каже Катрук. — Соціальні мережі — місце, де можуть бути абсолютно різні люди, як хороші, так і погані.

Психолог радить

  • Не викладати інформацію про адресу, номер телефону або про те, що дитина наразі одна, без дорослих.
  • Не зустрічатися в реальності з людиною, якого дитина знає тільки віртуально. Якщо друзі кажуть, що добре його знають, обговорити це питання з батьками.
  • Звертати увагу на слова-маркери і фрази-маркери і говорити про них батькам.

— Що таке слова-маркери й фрази-маркери? Це підозрілі звернення інших користувачів до вашої дитини (або в коментарях, або в особистих повідомленнях). Це можуть бути звичайні фрази, але написані невідомими людьми (Яка ти красива / який ти гарний!; Де працюють твої батьки?; Ти буваєш вдома один / одна?). Такі і подібні звернення повинні стати сигналом дитині обговорити ситуацію з батьками. Вам варто перевірити акаунт людини, це написав, і якщо є тривожні дзвіночки, заблокувати його, — продовжує Анна у своєму акаунті Інстаграм. — Сюди ж відносяться пропозиції надіслати будь-які оголені частини тіла або непристойного вигляду фото і відео, надіслані вашій дитині. Однозначний бан.

Зловмисники хитрі та вигадливі

Анна розповідає, що на даний час зловмисники діють дуже хитро. Вони можуть попросити про допомогу, ніби у них дитина такого віку. Просять порад, щоб зрозуміти своє чадо.  Цим самим встановивши контакт і далі виходять на інші теми.

Ще один небезпечний камінь у соцмережах — суїцидальні групи. Приклад, Синій кит.

Тут слова маркери: тільки нікому не говори; так, щоб ніхто не знав. Запам'ятайте, все, що таємне — може бути незаконним.

Не підривайте довіри

Як бути у таких ситуаціях? Будуйте з дитиною довготривалі плати, підтримуйте їх мрії. Все це руйнує суїцидальні бар'єри.

Саме головне у відносинах — довіра. Проводьте більше часу разом з дітьми, говоріть з ними та любіть. Дайте їм зрозуміти, що вони важливі для вас.

— Я раджу батькам час від часу продивлятися сторінку своєї дитини. Звертати увагу з ким вона спілкується, на кого підписана та кого лайкає, — продовжує Анна. — Це не потрібно робити постійно.

Катрук додає, що на треба реагувати критично на нецензурну лайку та крикучі фото. Діти так виражаються і це нормально. Якщо ви почнете сваритися за це чи осуджувати — дитина може віддалитися. 

Також дуже підриває довіру читання дитячих переписок. Варто будувати такі відносини, щоб дитина була для вас відкритою.

Редакція 20minut.ua зібрала в одну публікацію рекомендації психолога і психоаналітика Анни Катрук, які вона раніше давала нашим читачам раніше. Ці поради знадобляться батькам, щоб з їхньою дитиною не сталося злочину на сексуальному грунті (розбещення чи згвалтування) або, якщо біда не оминула, аби ви знали, що робити.

Такі поради дивіться у цій статті: Розбещення чи згвалтування — дитина не винна! Поради батькам, чиї діти стали жертвами насилля.

 

Читайте також:

П'яний чоловік ударив офіціантку в кафе. Тепер постраждала дівчина щей отримує погрози

Неодружена і незаймана в 30+. Вінничанка розповіла, як минає День закоханих, коли ти одинока

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up