Вінницька команда «ОКС-ШВСМ» стала 11-разовим володарем Кубку України

Вінницька команда «ОКС-ШВСМ» стала 11-разовим володарем Кубку України

За Кубок України з хокею на траві наприкінці минулого тижня у Вінниці боролася дюжина клубів. Рекордна кількість, адже в чемпіонатах країни змагається по вісім – дев’ять колективів. Сюрпризів не сталося – золоті нагороди розіграли дві найбільш рейтингові команди, які представляли наше місто.

Фаворитів розвели по сітці

Цього разу, на відміну від попередніх кубкових розіграшів, вінницькі клуби «ОКС-ШВСМ» (чемпіона і володаря Кубку країни) і «ШВСМ-Олімпію» (віце-чемпіона) розвели по сітці розіграшу, аби вони могли зустрітися тільки в фіналі.

В півфіналі наші клуби переграли черкащан і бердичівців з однаковим рахунком 4:1. В матчі за третє місце збірна Черкаської області поступилася бронзовому призеру чемпіонату України «ШВСМ-Старт» (Бердичівський район) – 3:10.

Родзинкою Кубку став фінал, який спочатку розвивався за непередбачуваним сценарієм. В середині другого періоду (із чотирьох) «ШВСМ-Олімпія» постійно вела в рахунку. Але клубу, який очолює тренер збірної України Павло Мазур, перед великою перервою вдалося реалізувати кілька небезпечних штрафних кутових. І перед великою перервою вийти вперед – 5:3.

Відео дня

Без запасних

Відпочинок більше допоміг команді «ОКС-ШВСМ», яка методично почала вражати ворота суперника. Переважно – після швидких контратак. Гравці «ШВСМ-Олімпії» не встигали за своїми візаві не лише через те, що їх середній вік був дещо вищим. А в першу чергу через те, що у цієї команди не було взагалі гравців на заміну! За пекельної спеки цей фактор мав вирішальне значення. Як виявилося, у «ШВСМ-Олімпії» перед фіналом одразу кілька виконавців отримали травми і тому не могли вийти на поле.

Вінницьке дербі завершилося розгромом – 9:4. Отже, команда «ОКС-ШВСМ» в 11-й раз виграла національний Кубок. До того ж в її активі 18 комплектів золотих нагород чемпіонату нашої країни.

Понад 100 матчів за збірну

Головний тренер «ШВСМ-Олімпії» Микола Касянчук нагадав, що

його команда укомплектована набагато гірше, ніж суперник по фіналу.

– До того ж лідери Богдан Коваленко і Віталій Шевчук, який «витягнув» півфінальну гру, через травми не змогли допомогти нам у дербі. Взагалі чотири наших виконавці з цієї причини не вийшли на поле в останній грі. Втім, ми виконали головне завдання у Кубку – дійшли до фіналу, – каже Микола Касянчук.

Багато гравців «ШВСМ-Олімпії» в цьому сезоні взяли участь у двох чемпіонатах Європи, відборі на Олімпіаді тощо.

– Через це відчувалася втома. Тому, можливо, терміни проведення Кубку України варто змінити, – вважає наставник.    

Лідер «ОКС-ШВСМ» Юрій Мороз в фінальному матчі  разом з партнером по команді Андрієм Кошеленком оформили по хет-трику.

– Перша половина дербі вийшла напруженою. Ми йшли «м’яч у м’яч». Але після великої перерви довели гру до логічного кінця. Перед Кубком України ми встигли відпочити, до того далася взнаки наша довша «лава запасних», – каже Юрій Мороз, який за свою тривалу кар’єру провів понад сто матчів за національну збірну.

Як збільшити інтригу

Володарів Кубку нагороджував засновник вінницького хокею на траві, завідуючий кафедри спортивних ігор Вінницького педуніверситету Віктор Костюкевич. 

– У останні два роки особливої конкуренції в боротьбі за золото немає. Команда Миколи Касянчука вийшла до фіналу у складній боротьбі, де поступилася безперечному фавориту. Коли я тренував одну із вінницьких команд, було справжнє дербі із непередбачуваним результатом. Щоб збільшити інтригу, у Вінниці слід створити дві рівноцінні команди. Або, можливо, потужний хокейний колектив з’явиться в іншому регіоні України, – прокоментував Віктор Костюкевич  

Оцінив перебіг кубкових баталій і Василь Пивнюк – вінницький тренер, який повернувся з Італії.

– З’явилися команди, які почали підтягуватися до лідерів. За «ШВСМ-Олімпію» грають досвідчені хокеїсти, які були і є членами національної збірної, пройшли низку чемпіонатів Європи та інших престижних змагань. В той же час «ОКС-ШВСМ» – сплав молодості і досвіду. Не дивно, що у неї залишається більше сил на весь матч, – пояснює Василь Пивнюк.

Фахівець порівняв наші змагання із італійськими.   

– Результати у чемпіонаті і Кубку Італії є непередбачуваними. Заздалегідь не скажеш, хто виграє трофей. Там загалом у трьох лігах змагаються близько півсотні команд. Середній рівень італійських клубів вищий за українські, бо вони масово запрошують легіонерів. Національна збірна Італії останнім часом залучає аргентинців із подвійним громадянством, що позитивно впливає на її рівень, – сказав пан Пивнюк.     

 Відтік хокеїстів і тренерів

Новоспечених володарів національного Кубку вже 21 рік очолює заслужений тренер України Павло Мазур.

– Ми перемогли закономірно, адже суперник по фіналу не зміг зіграти в повному складі. Взагалі через постійний відтік кращих хокеїстів за кордон у Вінниці бракує сильних виконавців на дві команди. Водночас я вдячний «ШВСМ-Олімпії» за те, що вона тримає наш колектив «в тонусі». Під час матчу за Кубок ми поступалися. Тому я був вимушений зробити ігрові перестановки і серйозно поговорити із кількома гравцями, – інформує пан Мазур.   

В «ОКС-ШВСМ» нині багато молоді, але рівень не всіх гравців задовольняє тренерів. Хоча деякі, як наша надія Олексій Попов, починають «розправляти крила».

– Але це справа тривала. Гравця до високого рівня готуємо 12-15 років. А потім він переходить у закордонний клуб, і все потрібно починати спочатку. Вирішенням проблеми може стати створення комунального клубу на кшталт жіночої «Сумчанки» чи «Колоса» (Борисполя), де хокеїсти і тренери мають професіональний статус, – вважає Павло Мазур. 

Проблемою є також те, що наші юнацькі хокейні тренери шукають роботу за кордоном, аби прокормити родини. І не завжди за фахом. В школі хокею на траві «Олімпія» є кілька вакансій, але її випускники не поспішають йти на невисоку зарплатню.  

На шляху до Берліна

Втім, потрібно не зважати на складнощі, а рухатися вперед. Вже 13 вересня стартує перший тур нового чемпіонату України. Національна збірна України із «зеленого» хокею вже вичерпала план виступів. Водночас вона вперше в історії відібралася до кращої вісімки чемпіонату Європи з індорхокею (в залі), який пройде в січні наступного року у Берліні (Німеччина). Євро матиме статус відбору на чемпіонат світу.  

– Підготовка до чемпіонату Європи буде різноманітною. Це участь у багатьох міжнародних турнірах та спаринги із сильними суперниками. Прагнемо виступити на Євро якнайкраще. На офіційних змаганнях ми регулярно залишаємо позаду країни, які є набагато заможнішими щодо хокейного господарства, – наголошує Павло Мазур.    

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up