Вінничани в Пекіні стали світовими королями паркету

Вінничани в Пекіні стали світовими королями паркету
Андрій і Катерина Морози досягли найвищої світової вершини, але не збираються зупинятися на досягнутому

Не всі знають, що танці – це теж вид спорту. Зокрема, лише один їх різновид – спортивно-бальні. Чемпіонат світу серед «бальників» завершився у Пекіні (Китай). У ньому взяла участь й збірна України. До неї входили 19-річні вінничани Андрій і Катерина Морози, двійнята.

В Пекіні брат і сестра виступили одразу у п’яти номінаціях. І всюди потрапили на п’єдестал пошани! Посіли три перших місця, по одному другому і третьому.

Суперники із 16 країн 

Спочатку пара Морозів перемогла серед молоді (від 19 до 21 року). Далі вони спробували свої сили серед дорослих (від 21 року і старше) – і знову стали кращими.

– Вінничани мали чудову підтримку глядачів, їм бурхливо аплодувала вся зала. Із чемпіонами світу залюбки фотографувалися, брали автографи і інтерв’ю, – каже мати і водночас тренер наших спортсменів Ірина Мороз.

Відео дня

Наступними були показові змагання за латиноамериканською програмою. І також наша пара стала найкращою! Вінничани готували свій яскравий танець під власну музику близько року.

В аналогічних змаганнях за стандартною європейською програмою Андрій і Катерина Морози посіли третє місце. А в категорії серед професіоналів вінничани здобули срібну нагороду.

– Чемпіонат світу вразив своєю масовістю. На паркет виходили 615 учасників із 16 країн: США, Росії, Румунії, Польщі, Південної Кореї, Австралії, Ізраїлю тощо. Також були представлені всі китайські провінції, – каже Андрій Мороз. – Відповідальність була великою, бо ми представляли Україну. Прагнули показати себе із найкращого боку, тому дуже старалися. Їхали на чемпіонат з однією метою – перемогти. І це вийшло!   

Стануть заслуженими майстрами

Пара Морозів за підсумками виступів у минулому році отримала звання майстрів спорту міжнародного класу. Торік на аналогічному чемпіонаті світу в Китаї вони також були чемпіонами. А вперше брат і сестра стали кращими на планеті у 2012 році, на юніорському чемпіонаті в Парижі (Франція).

А на чемпіонаті світу-2018 вінницькі спортсмени вже виконали норматив заслужених майстрів спорту України. Це унікальний випадок у такому юному віці!  

– В Пекіні сподобалася доброзичлива публіка. Нас зустрічали, як справжніх артистів, від всього серця. Це хвилювало, – згадує Катерина Мороз. – В Китаї в останні часи спортивні танці користуються великою популярністю. Там проводиться багать змагань, а до Дня незалежності країни – чемпіонати світу. На трибунах можна побачити представників китайського уряду.  

Вінницька пара входить до основного складу збірної України. Тому їхню поїздку на світовий форум профінансували з бюджету. Андрій і Катерина отримали й непогані призові від китайських організаторів (у кожній із п’яти номінацій).

Успішні тренери

Андрій і Катерина займаються спортивними танцями з шести років. Чемпіони світу тренуються в «Академії танцю», що діє на базі вінницького Будинку офіцерів.

Вони вже також тренують юних танцюристів. На цьогорічному чемпіонаті України Андрій і Катруся не лише вибороли золоті нагороди у кількох номінаціях (серед дорослих, професіоналів і у показовій програмі). Але й підготували чемпіонку у сольній категорії Дар’ю Мачоляк та віце-чемпіонів у парній категорії.   

Андрій і Катерина є третьокурсниками одночасно двох вишів. Очно вони навчаються в інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Заочно опановують фах тренера зі спортивних танців у столичному національному університеті фізичної культури і спорту.  

Незважаючи на серйозну зайнятість навчанням і роботою, чемпіони не збираються ставити крапку у спортивній кар’єрі. Навіть після підкорення найвищої світової вершини. Вони планують надалі вдосконалюватися й гідно представляти Вінниччину й Україну на міжнародних змаганнях. Найближче – Кубок світу у Кишиневі (Молдова).   

Де займатися?

Спортивно-бальними танцями у Вінниці опановують на базі «Академії танцю» Будинку офіцерів (каб. 101, тел. 095-288-87-88 – тренер Ірина Мороз), міського Палацу мистецтв «Зоря» (тел. 276-684 ), клубу «Алемана» (вул. Келецька, 27, тел. 097-168-88-66, 097-411-11-96), Палаці дітей та юнацтва (тел. 351-246).

Пропонуємо переглянути відео, як танцюють Андрій та Катерина. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Светлана Франчук

    Молодцы! Гордимся вами!
  • З.А.Глядач

    Вже було. Автор довго спить.
  • Natalie Kolisnyk

    Amazing! Congrats
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up