Олімпійська чемпіонка започаткувала у Вінниці новий вид веслування

Олімпійська чемпіонка започаткувала у Вінниці новий вид веслування

Олімпійська чемпіонка із веслування Інна Осипенко-Радомська – одна із найвідоміших спортсменок нашої області і країни. В зв’язку із народженням другої дитини зіркова веслувальниця зробила паузу у своїй славній спортивній кар’єрі.

Тим часом Інна Осипенко-Радомська разом зі своїм особистим тренером і водночас чоловіком Дмитром почали розвивати у Вінниці новий вид активного відпочинку на воді. Це SUP («stand up paddling» – «веслування стоячи»), суміш веслування на каное і морського серфінга. Інна Осипенко-Радомська також нерідко виступає у цьому виді спорту – торік виграла всі всеукраїнські змагання, у яких брала участь.

Друге життя дошки для серфінгу

Колись у світі був популярний серфінг - катання на хвилях на легких і довгих дошках. Особливо там, де є великі океанські хвилі. Але з часом інтерес до серфінгу трохи згас через його дорожнечу і недоступність широким масам. А особливо – через брак місць, де їм можна активно займатися.

Але в останнє десятиліття дошка для серфінгу знову ожила трохи в зміненому вигляді. Тепер до неї вже додається весло. Новий вид спорту назвали SUP. Він підкорив практично всю земну кулю і розвивається із більшою динамікою, ніж будь-який інший вид спорту. Особливо користується популярністю в США і європейських морських країнах.

Відео дня

– Важливо те, SUP можна займатися на будь-якому водоймищі. І на морі (з хвилями), і на гладкій воді, – каже Дмитро Радомський.

Вінницькій спортшколі № 2 виробники передали дошку SUP. Торік усі охочі могли спробувати свої сили у новому виді веслування торік на Вишенському озері, під час свята Івана Купала. Майстер-клас проводив чемпіон України Олексій Сіденко та Інна Осипенко-Радомська. Виявляється, щоб займатися SUP, необхідно мати мінімальну уяву про веслування.

– 70 % учасників нашого майстер-класу на Вишенському озері не лише побачили дошку SUP вперше в житті, але й взагалі до цього ніколи не веслували. Але вони непогано рухалися по воді, – пояснює Дмитро Радомський.

– Дошка SUP набагато стійкіша на воді, ніж байдарка. Але кожен спортсмен все одно одягає рятівний жилет і спеціальний страхувальний шнур, який чіпляється до ноги. 

Надувний інвентар у рюкзаку 

Сьогодні SUP – вид веслування, який дуже швидко розвивається. Його головна перевага – доступність. Йдеться не про ціну інвентарю, бо комплект українського виробництва коштує від 12 тисяч гривен, а елітний гоночний – близько п’яти тисяч євро. Справа в тому, що аматорську надувну дошку для веслування стоячи можна без проблем довезти на будь-яку річку чи озеро. Навіть на інший континент!

– Надувна дошка, зі складними веслами, легко вміщується у похідний рюкзак. ЇЇ можна облаштувати на велосипеді або в багажнику автомобіля, – каже пан Радомський. – Водночас для професійних, карбонових дошок необхідні спеціальні умови перевезення. Приміром, на даху автівки. 

Починають у сім років

Родина Радомських зібрала кілька комплектів інвентарю для SUP – професійного і аматорського. Це гоночні карбонові дошки, надувні, туристичні тощо.

З минулого літа веслування стоячи проходить реєстрацію в профільному Міністерстві. Коли це станеться, планується відкриття осередку федерації SUP у Вінниці.

– Будемо в будь-якому випадку проводити у нашому місті заїзди із веслування стоячи. Для цього поки ми з Інною надаватимемо власний інвентар. Сподіваємося,  що з часом проходитимуть тренування із цього виду спорту й на базі однієї із вінницьких спортшкіл. У клубах Дніпра та Ізмаїла на SUP приймають з семи років, – каже Дмитро Радомський.

Директор Вінницької спортшколи № 2 Максим Фільварків погоджується із тим, що  SUP – добре відомий спорт у світі.

– Ми намагаємося його популяризувати, як й інші водні види. Водночас чекаємо офіційного затвердження SUP, як визнаного в Україні виду спорту. Поки не буде створена нормативна база, про відкриття відділення мова йти не може, – прокоментував Максим Фільварків.  

Придумали на Гаваях  

SUP бере свій початок на Гавайських островах, які відомі гігантськими хвилями і вважаються Меккою серфінгістів.
Перші серфери, які почали використовувати весло на дошці, з'явилися в 1950-х роках, коли круїзні лайнери привозили тисячі американців на Гаваї. Туристи хотіли випробувати себе у серфінгу. Місцевих хлопців звали не тільки, щоб вони навчили стояти на дошці, але й зробили кілька фото, стоячи на дошці поруч з туристом. Це часто коштувало туристам дорогої фототехніки. 
Одного дня місцевий серфер взяв весло, перекинув фотоапарат через плече, встав на дошку слідом за туристом і зробив чудові фотографії. Ось так ненавмисно придумали новий стиль серфінгу - із веслом. Він проіснував до 70-х років, поки дошки не стали вужчими і коротшими і не були придумані водонепроникні фотокамери.

Справжній ренесанс SUP почався під час довгого літнього штилю в 2000 році, коли гавайські зірки серфінгу знову почали використовувати весла, щоб підтримувати себе в формі. Американець Рік Томас представив в Каліфорнії SUP-серфінг, як альтернативний спосіб тренувань у період, коли немає великих хвиль. У 2004-му році його презентували, як вид спорту, на знаменитому серфінг-шоу, який транслювали багато телеканалів. З того моменту веслування стоячи блискавично почало набирати популярність.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up