На Кубку Поділля з велоспорту майстри випередили «міжнародників»

На Кубку Поділля з велоспорту майстри випередили «міжнародників»

У глибині вінницького Лісопарку минулої суботи, 18 листопада, облаштували намети, розпалили вогнище, варили кофе, пригощали наїдками. В таких комфортних для учасників умовах провели чемпіонат області з велокросу, який мав статус Кубку Поділля. 

Легка для початківців траса

Змагання підтримали обласні спортуправління і відділення НОКУ, керівники вело- і туристичних магазинів, велоклубів, меценати і волонтери. Завдяки цьому вдалося створити атмосферу справжнього спортивного свята, де не було переможних. Бо задоволення від катання великими колами на свіжому повітрі отримали всі. 

Координатор громадської організації «Вінниця мобільна» Олександр Царевський схвалив місце проведення Кубку.

Відео дня

– Траса досить оригінальна – легка і зручна для початківців. Зазвичай велоперегони відбуваються у іншому секторі Лісопарку. Чудово, що на них залучили дітей, яких близько півсотні, – сказав Олександр Царевський.     

Кубок Поділля викликав свого роду ажіотаж – на старт виходили близько 80 спортсменів. Всі – з Вінниці, це представники ДЮСШ № 3, ШВСМ і ДЮСШ «Колос». Адже, на жаль, поки у інших містах і районах нашої області немає велосекцій.

Медалі шоколадні і звичайні

Серед учасників були шість майстрів спорту і два майстри спорту міжнародного класу.  

– Ми тільки завершили сезони і на шосе, і на треці. Тому спортсмени зараз долали невеликі дистанції. Діти їхали чотири та шість км, жінки – 12, чоловіки – 14, – повідомив голова обласної федерації велоспорту Василь Пастернак.

Медалі окремо розігрувалися у різних категоріях. Серед молодших

юнаків і дівчат переможцями стали Андрій Качор та Ірина Бондар, серед старших – Андрій Зозуля та Єлизавета Балюк, серед аматорів (цю категорію на Кубку запровадили вперше) – Андрій Передерко, серед жінок – Зоя Богоносюк.

У найпрестижнішій групі «еліта» чемпіоном виявився майстер спорту, неодноразовий чемпіон України Андрій Розгонюк. Він випередив майстрів спорту міжнародного класу Владислава Кремінського і Андрія Чернявського. Справа в тому, що ті – трековики, тобто спеціалізуються на іншому виді велоспорту.     

Призерам вручали Кубки, грамоти, звичайні і шоколадні медалі (малечі), подарунки відділення НОКУ. Спеціальний приз «За волю до перемоги» від професійного велогонщика команди «Astana Pro Team» Андрія Гривка отримав аматор Дмитро Болотін.

Приз онуку президента

Подарунок «наймолодшому учаснику» дістався восьмирічному Олександру Перегонцеву, онуку президента обласної федерації легкої атлетики Олени Бех. Велоспортом хлопчик почав займатися нещодавно, сам обрав цей вид спорту. Сашку подобається кататися на велосипеді більше, ніж бігати.  

– Я не лише курую легку атлетикою, але й відповідаю за розвиток велоспорту на Вінниччині. Тому із розумінням і підтримкою ставлюся до вибору онука, – каже Олена Бех.   

Дев’ятирічний Андрій Древо посів друге місце серед молодших юнаків. При цьому випередив десяток суперників.

– Це не перше моє вагоме досягнення. Раніше на обласних змаганнях я був чемпіоном, а також отримував приз, як наймолодший учасник. Щоб стати майстром велоспорту, необхідно багато кататися і працювати над вдосконаленням, – наголошує Андрій Древо.

Щодня по 80 км

20-річна кандидат у майстри спорту Зоя Богоносюк здобула кубкове золото серед жінок. Чемпіонка навчається на четвертому курсі у Вінницькому педуніверситеті, опановує фах спортивного тренера.

– Займаюся велоспортом майже десять років. Припиняти не збираюся. Щодня намотую на 60 – 80 км. Зрозуміло, взимку дистанція набагато зменшується. Коли випадає сніг, тренуюся в залі або на шосе, – каже Зоя Богоносюк. – Буває, змагаюся і з чоловіками. Переганяти їх важкувато, але інколи це вдається.

Серед старших юнаків виграв 13-річний Андрій Зозуля, дворазовий срібний призер чемпіонатів України.   

– Мені допоміг командний дух, адже я  їхав разом з друзями. Ми на одному рівні долали всю дистанцію, але мені вдався фінішний ривок, – звертає увагу Андрій Зозуля. – Тепер мрію про те, щоб стати чемпіоном України. Розраховую виключно на власні сили, а не на, приміром, новий сучасний велосипед.    

Серед учасників – діти олімпійців

На перегонах були присутні справжні зірки спорту – олімпійська чемпіонка з веслування Інна Осипенко-Радомська і срібний призер Олімпіади з велоспорту, начальник спортуправління ОДА Сергій Чернявський. Їх діти виходили на старт. Причому Уляна Радомська здобула срібло серед молодших дівчат.

– Дуже люблю велоспорт. У вільний час завжди ганяю на велосипеді. Тепер і моя дочка займається цим видом. Тож надалі буду на вінницьких велоперегонах частіше,  – відзначила  Інна Осипенко-Радомська. – На змаганнях я вболівала за всіх учасників. Бажаю комусь з вас побувати на Олімпіаді. Ставте таку мету і досягайте успіху!        

Сергію Чернявському сподобалося, що до проведення Кубка Поділля залучилася громадськість та представники веломагазинів. – За такого ставлення велоспорт в області обов’язково буде прогресувати. На Кубку Поділля не виявляли нові таланти, бо це кінець сезону. Водночас ми побачили багатьох перспективних юних гонщиків, які матимуть майбутнє у спорті, – сказав Сергій Чернявський.

Міжсезоння не буває

Цікаво, що у спортсменів-велосипедистів міжсезоння практично не буває. Відкриті зимові велоперегони у Вінниці пройдуть вже наприкінці січня.

– Взимку також можна кататися, але це треба робити акуратно. Варто використовувати велодоріжки, якщо їх встигне розчистити від снігу міська влада, – зазначив координатор громадської організації «Вінниця мобільна» Олександр Царевський.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up