Спецтема: карантин

«Корисна програма»: як вибрати якісний плавлений сир? (Пресслужба Інтер)

«Корисна програма»: як вибрати якісний плавлений сир? (Пресслужба Інтер)

На «Інтері» вийшов новий випуск «Корисної програми». У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко, і експерти проекту розповіли про те, чим корисний плавлений сир і на що варто звертати увагу при його виборі.

Плавлений сир - улюблений з дитинства продукт. Він довго зберігається і відрізняється ніжним смаком. Але з чого готують цей продукт і чи корисний він для нашого організму?

«Плавлений сир - це твердий сир, на який вплинули солі-плавники, завдяки яким сир консервується і не дає бактеріям зіпсувати продукт, - пояснює Олександр Лук'яненко. - Виготовляється плавлений сир двома способами. Перший - це класична пастеризація: коли сир піддають термообробці при температурі від 75 до 85 градусів за Цельсієм. Такий сир ще називають «живим», адже при даній температурі в ньому залишаються корисні речовини. І другий спосіб - стерилізація: ця технологія передбачає термообробку при температурі від 110 до 140 градусів. У ньому знищуються не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми».

На думку лікарів, якісний «живий» плавлений сир являє собою такий же корисний і поживний продукт, як і твердий сир. «У ньому багато кальцію, який необхідний для формування і зміцнення зубів і кісток, а фосфор покращує стан шкіри, волосся і нігтів, - каже лікар-гастроентеролог Олена Михайленко. - До складу плавленого сиру також входять жиророзчинні вітаміни: вітамін А покращує зір, вітамін D захищає організм від інфекцій, а вітамін Е зменшує ризик серцево-судинних захворювань».

Лікар зазначає: незважаючи на очевидну користь, плавлений сир є калорійним продуктом, його жирність доходить до 55%, тому не рекомендується вживати його занадто багато. Норма для дорослої здорової людини - не більше одного брикета, тобто 100 г на добу. А людям, що страждають ожирінням або мають проблеми з обміном речовин, сири показані тільки в невеликій кількості. «Треба пам'ятати, що гострі, пряні сорти плавленого сиру містять підвищену кількість солі. А вона протипоказана при гіпертонії. Обережно ставитися до кількості плавленого сиру, що з'їдається слід, якщо є порушення в роботі нирок або обміні сечової кислоти», - стверджує Олена Михайленко.

Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати якісний плавлений сир. За словами експерта з якості молочної продукції Оксани Прокопенко, слід звертати увагу на склад продукту, його колір і термін придатності:

1. Буває плавлений сир, а буває сирний продукт. За  виглядом і смаком вони мало  відрізняються, а от в їх складі  є різниця. Тому - читайте склад. Справжній  плавлений сир містить сири, сир, сухе молоко, вершки або вершкове  масло, плавильні солі, консерванти, іноді добавки. Сирний же продукт  виготовляється з використанням  рослинних жирів і немолочних  білків, хоча і за технологією  плавленого сиру. Сирний продукт  гірше засвоюється організмом, ніж  плавлений сир.

2. Якісний плавлений сир  повинен бути рівномірно забарвлений. Чим жирніше сир, тим його забарвлення  більш інтенсивне. Незначна кількість  пустот в тілі сиру допускається, а ось бульбашки небажані.

3. Плавлений сир зберігається  довше твердого, оскільки проходить  термічну обробку. Однак термін  зберігання «живого» сиру не  може бути більше 2 місяців. Сири, які пройшли стерилізацію, зберігаються 12-18 місяців, але вони і менш  корисні для здоров'я. До речі, фракції натуральних продуктів, наприклад, шматочки шинки, грибів  знижують термін придатності, і, щоб його знову підвищити, в  сир додають консервант.

Ще більше корисних порад про те, як вибирати плавлені сири, - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:59 Карантин через коронавірус: 23 вінничанина порушили самоізоляцію 10:30 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 30 березня — 4 квітня photo_camera 10:02 Свіжі дані по коронавірусу: в Україні вже 1096 хворих, у Вінницькій області — 66 випадків 09:38 У цей день 16 років тому активували українську мову у Вікіпедії. Історія 4 квітня Від читача 01:20 Скальський. На вихід? 22:11 В Україні захворіли вже 1072 людини, з них 27 летальних : головне про коронавірус за 3 квітня 20:20 «Нічого не дисциплінує краще, ніж тверда підлога»: як карантин вплинув на життя працівниці міськради photo_camera stars 20:01 У ВООЗ дали поради людям на самоізоляції. На Вінниччині таких понад тисяча 19:58 Кабмін дозволив возити у транспорті більше людей. Але все ще з перепустками stars 19:30 Розіграш серед передплатників: хто отримав сертифікат на 1000 гривень від RIA 19:10 «Батьки обрізають сімейний бюджет, щоб дитина поїхала на змагання». Спортивний клуб шукає фінансування 19:05 Правила COVID-19: можна те, що не заборонено. Список заборон stars 17:59 Підозрюють у крадіжці з магазину. Допоможіть впізнати людей на фото 17:01 Карантин у Вінниці: розповіли, як людям будуть нараховувати субсидії 15:57 В Україну суне холодний атмосферний фронт циклону Pauline. Прогноз на вихідні play_circle_filled 15:00 Не лише спирт: вінничанам розповіли, чим можна вбити вірус на поверхні 14:01 В Україні посилили карантин через коронавірус — список обмежень play_circle_filled 13:21 Надбавки медикам і пільги бізнесу. Мер Моргунов розповів про протидію коронавірусу у Вінниці play_circle_filled photo_camera 12:58 Ноу-хау проти коронавірусу: у Бару встановили дезінфікуючу рамку у лікарні photo_camera 11:52 У Вінницькій області зафіксували 61 випадок коронавірусу. Цифри по районах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up