Спелеотур: обираємо печеру для вилазки в Тернопільську Хмельницьку область

Спелеотур: обираємо печеру для вилазки в Тернопільську Хмельницьку область
Фото: www.wildtour.com.ua
  • Печери Поділля відкривають туристу дивовижний кристальний світ сталагмітів і сталактитів. Він зовсім поруч.
  • У Тернопільській та Хмельницькій областях, куди зазвичай організовують групові поїздки турклуби.
  • Найпопулярніше місце — печера Млинки

 

Хоча лабіринтами печер можна подорожувати в будь-яку пору року, адже температура там постійна (десь 9-10 °С навіть взимку), оператори турклубів починають набирати групи навесні. Їздять також влітку та восени. Але, наприклад, турклуб «Бідняжка» вже організовує таку екстремальну мандрівку 4 березня. Якщо ви готові лазити на карачках, повзти на животі, протискатися крізь вузькі пройоми і не боїтеся забруднитися, вам до печер Тернополя: «Млинки», «Угринь», «Оптимістична», а також до самої «Атлантиди» в Хмельницькій області. Для більш екскурсійного маршруту підійдуть печера «Кристалічна», унікальна печера-музей трипільської культури «Вертеба». Організувати такий відпочинок можна на вихідні, адже програма зазвичай розрахована на 2-3 дні. Краще їхати з інструктором, який не тільки проведе лабіринтами печери, а й розкаже чимало історій та легенд.

Якщо бажання залишилося колишнім, але ви не знаєте, в якій печері насичено провести свій вікенд, пропонуємо топ-6 «підземель» недалеко від Вінниці.

1. Млинки

Відео дня

Це найдовша горизонтальна гіпсова печера України. Довжина ходів сягає 40 кілометрів. Є різні маршрути її проходження. Як правило, починають з Північного району, де знаходяться сталактити, різнобарвні кристали, пластинчастий гіпс та подолати перешкоди на шляху кінцевої точки — заду «Кажана». У Східному районі можна спробувати пролізти в один з найважчих ходів печери Млинки під назвою «Роддом» — вузький горизонтальний хід, який під прямим кутом переходить у вертикальну шахту глибиною близько чотирьох метрів. У Західному районі також є скупчення сталактитів і сталагмітів. Спеціальний «Зондер-маршрут» призначений для досвідчених туристів, що прагнуть гострих відчуттів. Тут люди долають найважчі ходи Центрального району в досить швидкому темпі.

Де знаходиться: село Залісся Чортківського району, хутір Млинки. Тернопільська область. Можна дістатися автодорогою з Чорткова, Тернополя чи поїздом. З Тернополя в Залісся їздить потяг, який прямує до Іване-Пусте.


2. Атлантида

«Атлантида» завдовжки приблизно 2500 метрів. Вважається єдиною в Україні триярусною горизонтальною карстовою (розчинення гірських порід водою) печерою. Спелео-екскурсія цією гіпсовою печерою — це коли перед мандрівниками постають кристали таємничими образами, що відображені в назвах гротів і залів, таких як «Червоні маки», «Зоряна ніч», «Снігова королева», «Ніжність», «Квіти», «Золота осінь», «Храм богів».

Розмаїття гіпсових кристалів, що виросли на стінах і стелях печери завдяки наявності озер, перенасичених сульфатом кальцію, робить печеру унікальним метеорологічним музеєм. Гіпсові кристали в печері то утворюють густі зарості з мініатюрних голок, то сягають півтора метри заввишки. Легенда розповідає, що у верхній частині схилу, над печерою, колись стояла невелика церква. Одного разу вона «звалилася» під землю в карстовий провал, після чого село і було названо Завалля.

Де знаходиться: вхід у печеру знаходиться в семи метрах над поверхнею землі, на крутому лівому березі річки Збруч біля села Завалля Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

3. Угринь

Загальна її довжина - 2120 метри. Перші туристи відвідали печеру Угринь в 1935 році. Вона знаходиться усього за два кілометри від від входу в печеру Млинки. Це своєрідна підземна галерея, де просторі кімнати з'єднані коридорами. Скупчення каменів тут просто неймовірні, особливо ті, які складаються з багряних гіпсових кристалів. Місцеві звуть їх «кров'ю землі». Печера зустріне вас невеликою воронкою, від якої відходить багато різноманітних ходів. Ці ходи обов'язково приведуть у більш просторі зали. Взагалі, печера нагадує один великий лабіринт. І, щоб пролізти у найцікавіші місця, необхідно добре координувати свої рухи.

Де знаходиться: розташована в селі Угринь, Тернопільської області. Чортків — найближче місто до села Угринь. З Тернополя в напрямку Угрині їздить потяг, що йде через Чортків (тут потрібно зійти) в Іване-Пусте. Але найкраще добиратися до печери автомобілем або рекомендованим автобусом.

4. Оптимістична

Це п'ята за довжиною печера в світі — 212 кілометрів. По своїй довжині змагається з печерною системою Мамонтова — Флінт-Рідж (США). Найбільшим скарбом печери Оптимістична є вторинні мінеральні утворення, що протягом десятків тисяч років росли в підземних порожнинах. Це, перш за все гіпсові кристали різної форми і кольору. І все це іскриться, змінюється, переливається в світлі ліхтарів. У печері обладнаний унікальний в Україні спелеомузей зі зразками найбільш цікавих печерних утворень (величезних кристалів, плафонів, химерних геліктитів, їжачків і троянд з кристалічного гіпсу) і галерея підземного ліплення, де вас чекають казкові риби, міфічні атланти і інші химерні істоти. Унікальність і краса печери приваблює туристів-спелеологів і вчених з багатьох країн світу.

Де знаходиться: поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільської області. Дістатися до неї можна на автомобілі (їхати в напрямку Борщева). Звідти до Королівки також ходять рейсові автобуси.

5. Вертеба

Довжина підземних ходів становить близько 8 кілометрів. Вертеба — єдина в Україні печера-музей трипільської культури. Назва походить від старослов'янського слова «вертеб», що означає «печера, важкодоступна яруга, балка». У різні роки в печері були виявлені численні археологічні знахідки (зброя, прикраси, предмети побуту), які за своїм віком відносяться до Трипільської культури. Знайдено також багато керамічних фігурок жінок, а в одному з відділів під плитовим завалом натрапили на загадкове поховання чоловіків з 25 скелетів, тому печера була названа «Наддністрянські Помпеї». Стародавні жителі Тернопільщини колись ховалися в ній від природних катаклізмів, ймовірно, що і використовували печеру як житло.

Вертеба є відділенням Борщівського краєзнавчого музею. Вона добре пристосована для відвідування: тут розчищені ходи, є діорама з трипільського життя, відновлені написи і таблиці, але без світла і провідника у восьмикілометровий лабіринт спускатися не варто.

Де знаходиться: вхід до печери розташований на високому плато за два кілометри на північний захід від села Більче-Золотого Борщівського району на Тернопольщині. Доїхати можна автомобілем або автобусом з Тернополя.


6. Кристалічна

Загальна довжина 23 кілометри. Печера практично суха, для подорожей по ній не потрібний гідрокостюм чи спеціальне спорядження. Вона легка для проходження, і крім того, вважається найкрасивішою печерою України. «Кристалічна» утворилася понад 20 мільйонів років тому. Зараз вона вже добре вивчена і пристосована для відвідування туристами. Сюди приїжджають, щоб вдихнути підземну прохолоду, потренувати уяву на сплетеннях каменів і грі тіней, посмакувати місцевими легендами і зустрітися з жителями печери — кажанами. Найпривабливіше місце — Кришталевий коридор, стіни якого покриті кольоровими гіпсовими кристалами.

Як дістатися: знаходиться в селі Крівче Борщівського району на Тернопільщині. Дістатися сюди найзручніше по автодорогах з Тернополя або Борщева, звідки також до Крівче їздять автобуси.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up