Безвіз з ЄС. Сім практичних порад для подорожей Європою (ІНФОГРАФІКА)

Безвіз з ЄС. Сім практичних порад для подорожей Європою (ІНФОГРАФІКА)
Урочисте підняття прапору ЄС у Вінниці. Фото з архіву "20хвилин"
  • Рада ЄС нарешті погодила безвізовий режим для України
  • Офіційно, механізм запрацює через місяць. Українці зможуть подорожувати Європою без віз
  • Проте, є свої нюанси. Роз’яснюємо особливості безвізу з ЄС

Рада Європейського Союзу підтримала надання Україні безвізового режиму з країнами Шенгенської зони. У Вінниці така подія випадково співпала з підняттям прапору ЄС на честь Дня Європи, що триватиме у нашому місті два дні — 19 та 20 травня.

Надання безвізового режиму означає, що вже з 11 червня українці зможуть подорожувати до країн Шенгену без віз. Усі юридичні перепони усунуто.

«20хвилин» роз’яснює, які можливості надаватиме безвізовий режим громадянам України і які обмеження діятимуть із набуттям чинності нових правил для поїздок до ЄС.

Відео дня

Інформацію брали з офіційного ресурсу, що присвячений безвізовому режиму з країнами Європи — «Відкрий Європу»

1. Перше правило — подорожувати без віз зможуть тільки власники біометричних закордонних паспортів. Тим, хто його не має потрібна буде віза. Треба розуміти: біометричний закордонний паспорт та ID-картка — різні документи. Закордонний паспорт — це «книжечка» з чіпом, на якому записані ваші відбитки пальців.

2. Для безвізового в’їзду працює правило 90/180: громадяни України зможуть перебувати в ЄС не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

У коментарі Громадському менеджер з комунікацій «Європа без бар’єрів» Павло Кравчук розповів, що ці 90 днів можна брати «з перервами».

— Працюватиме це так: від дня вашого в’їзду на територію Шенгенської зони прикордонник відраховуватиме назад 180 днів, а потім дивитиметься на штампи про в’їзд та виїзд з країн Шенгенської зони. Він перевірятиме, чи за ці півроку кількість днів вашого перебування в країнах Шенгену не перевищує 90, — пояснює Кравчук.

Тобто, якщо ви перебуваєте на території європейської країни більше 90 днів, тоді вам потрібна буде національна (довгострокова) віза або дозвіл на проживання

На сайті «Відкрий Європу» підготували пам’ятку, що важливо знати про в’їзд та виїзд  в ЄС:

перший день відвідування - день в'їзду, навіть якщо ви в'їхали о 23:55
останній день відвідування - день виїзду, навіть якщо ви виїжджаєте о 00:05
при перевірці на в'їзді прикордонник може попросити для перевірки ваш зворотний квиток. Якщо тривалість запланованого перебування з урахуванням зворотної дати вильоту перевищує дозволені 90 днів за останні 180 днів, вам можуть відмовити у в'їзді.

3. «Безвіз з Євросоюзом» — це не точна формула, бо є країни ЄС, на які безвіз не діє. І є країни поза Євросоюзу, на які безвіз діє.

Куди можна поїхати без візи:

а) без візи можна поїхати в 22 країни ЄС, що входять до Шенгенської зони: Австрія, Бельгія, Німеччина, Греція, Данія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія , Швеція та Естонія.

б) 4 держави в складі ЄС, які не входять до Шенгенської зони: Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія;

с) 4 держави, які не входять до ЄС, але є учасницями Шенгенської угоди: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.

Але це не все. Візові вимоги знімуть для українців й ті держави, що раніше вимагали шенгенську візу або ті, в які можна потрапити тільки транзитом через держави-члени Шенгену: наприклад, Монако чи Ватикан.

Безвіз не діє на Велику Британію та Ірландію, бо вони не приєдналися до Шенгенської угоди. До того ж Британія виходить із Євросоюзу. Тому, якщо ви хочете в Лондон чи Дублін – вам треба робити окремі візи.

Безвіз діє для 30 європейських країн: 26 з 28 країн ЄС – усі, окрім Британії та Ірландії. Безвізовий режим для українців буде й на чотири країни з-поза меж ЄС – Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн.

4. Які документи варто мати з собою?

  • підтверджують мету поїздки: запрошення на конференцію, лист від родича, заброньовані готелі чи квитки на футбол тощо.

  • підтверджують ваші фінансові спроможності: скільки грошей на картці (найкраще мати виписку, але можна просто показати SMS з останньої трансакції), чи маєте ви страховку, чи маєте готівку, чи є у вас куплені або заброньовані квитки.

На «Відкрий Європу» пояснюють, скільки потрібно мати грошей та які правила декларування готівки.

  • документи про вашу мотивацію повернутися: документи про власність, шлюб, дітей тощо. Іншими словами, про те, що вас «тримає» в Україні, чому ви не є людиною, яка хочеться залишитися в ЄС нелегально.

  • бажано мати справжню медичну страховку.

Прикордонники перевірятимуть всі документи, що раніше несли в консульство для отримання візи? Ні. Це пояснює Громадському Олександр Сушко

— Якщо раніше мандрівникові треба було довести консульству, що він має право на поїздку, – тобто існувала презумпція його неправоти, – то в умовах безвізового режиму існує презумпція правоти мандрівника. Але він має чітко розуміти, куди й навіщо він їде, і яким коштом покриває витрати на свою поїздку, – коментує Громадському Олександр Сушко.

Однак, це не означає, що документи взагалі не перевірятимуть. Безвізовий режим цього права не відбирає. Тому прикордонник має право вимагати від вас підтверджувальних документів – і до цього варто ставитися з розумінням.

5. Безвіз не дає вам автоматичного дозволу на роботу чи тривале навчання в країнах ЄС. Для цього треба довгострокову візу або посвідку на проживання. Працювати офіційно не можна, але можна шукати роботу, проходити співбесіди, відвідувати короткі навчальні курси (що не перевищує 90 днів).

— А потім, отримавши запрошення до офіційного працевлаштування, повертаєтеся в Україну, оформляєте робочу візу і їдете до Євросоюзу, щоб працювати легально.

Зрештою, це в ваших інтересах: легальні працівники не ризикують потрапити під депортацію і заборону в'їзду, до того ж вони отримують легальну і справедливу винагороду за свою роботу, — пояснюють фахівці з проекту «Відкрий Європу».

Окрім того, безвіз дозволить науковцям їхати на конференцію, бізнесменам зустрічатися з європейськими партнерами тощо. В кожному разі пам’ятайте: завжди потрібно мати з собою підтвердження мети вашої поїздки.

6. Як підготуватися до поїздки в ЄС з дітьми?

Закордонний біометричний паспорт потрібен й дітям. Тим, що виповнилося 16 років, дають закордонний паспорт строком на чотири роки. Після цього терміну, підлітки отримають біометричний закордонний паспорт строком на 10 років.

  • Діти віком 16 років і старше мають право подорожувати до Європи без віз самостійно.

  • Діти віком до 16 років можуть виїжджати за межі України у супроводі обох батьків, або у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду батьків.

На сайті «Відкрий Європу» є список документів, що треба мати для дитини.

7. Якщо колись була відмова в Шенгенській візі, добре підготуйтеся до перетину кордону. Цілком можливо, що інформація про минулі відмови залишилася в системі. І до вас буде прискіпливе ставлення. Якщо причиною відмови були серйозні підстави (порушення закону чи фальсифікація документів), готуйтеся до ретельної перевірки.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up