«Безвіз» для кота й собаки або що потрібно для поїздки за кордон з твариною

«Безвіз» для кота й собаки або що потрібно для поїздки за кордон з твариною
  • Аби поїхати за кордон з собакою чи котиком необхідно зібрати ряд документів та довідок, купити переноску та зробити усі щеплення. 
  • Де, що і як робити, в які терміни і скільки це коштує, дізналася журналіст «20 хвилин».

Часто, коли виникає питання відпустки чи відрядження, постає питання, з ким залишити свого чотирилапого. Багато людей вирішують цю проблему так: просто беруть тварину з собою. 

Що потрібно, аби собака чи кіт вільно подорожували з вами Європою? Давайте розберемося з необхідними довідками, аналізами, чіпами та цінами на все це.

Ветеринарний паспорт

Відео дня

Ветеринарний лікар повинен заповнити усі дані в паспорті англійською мовою. Що саме потрібно? Дати проведення вакцинацій та обробки від паразитів. Також під час видачі так званої «Форми 1», лікар повинен заповнити спеціальну графу про стан здоров’я вашого улюбленця. Перевірку проходять паспорти заповнені лише у державних клініках. 

Бажано, аби паспорт містив фото вашого чотирилапого друга.

Коли робити вакцинацію та ставити чіп?

Спочатку має бути чіп, потім вакцинація від сказу. Якщо зробити у зворотному порядку – доведеться вакцинувати тварину від сказу знов. Чіп анулює вакцинацію, тому дуже важлива послідовність. Це збереже і тваринку від зайвого стресу та медвтручання, і гроші власнику.

Вакцина вважається дійсною вже через 24 дні після процедури і діє ще рік після того.

Необхідно звернути увагу на якість вакцини: якщо рівень антитіл у тесті низький, то вам можуть просто не видати дозвіл на виїзд.

Середня вартість вакцини проти сказу – близько 150-200 гривень.

У тварини мають бути всі щеплення та обробки згідно її віку. Чіп має бути міжнародного зразка та бути зареєстрованим у єдиній базі чіпованих тварин.

Вартість чіпу та його реєстрації у ветклініках становить близько 500 гривень.

Тест на антитіла від сказу

Дуже важливо прорахувати все чітко по днях, усі чіпи та вакцинації.

Кров для аналізу на антитіла можна брати не раніше, як за 24 дні після вакцинації. Її відправляють у лабораторію, результатів чекати 3-5 тижнів.

Після отримання результатів тесту на антитіла має минути мінімум 3 місяці карантину, після яких маєте право їхати за кордон з улюбленцем.

Цю процедуру можна провести як у приватних, так і у державних лікарнях, попередньо потрібно уточнити, чи є така послуга у них взагалі.

Ціна: близько 3 тисячі гривень.

На жаль, Україна входить в число країн, які досить жорстко перевіряються Європейським Союзом, оскільки регулярно фіксуються випадки тваринного сказу.

Найважливіші документи

— Ми звемо їх «титрами», — розповідає Тамара Яропуд, яка часто подорожує зі своїми собаками, про тест на антитіла від сказу,  — Так ось ці «титри» є одним із найважливіших документів. 

Тамара — власниця трьох песиків породи мопс. Вони часто приймають участь у міжнародних конкурсах та виставках, тож Тамара та члени її родини часто подорожують за кордон разом з улюбленцями.

Тамара Яропуд та її улюбленці

— Зараз намагаються все максимально осучаснити, тому часто можна зустріти ситуацію, коли всі дані паспорта, щеплень та титрів тварини прив’язують до загранпаспорту власника, — розказує Тамара. — Скануючи ваш паспорт, контроль бачить і те, власником якої саме собаки чи кота ви є і чи є у нього необхідні документи.

Довідка «Форма 1»

Дуже важливий документ — довідка «Форма 1», яка дійсна лише 3 дні після видачі. Через це цю довідку необхідно брати безпосередньо перед самою поїздкою, у державній лікарні.

Зі слів Тамари Яропуд, така довідка потрібна лише у три країни: Росія, Білорусь та Молдова. 

Ціна довідки — близько 100 гривень.

Європротокол

Ось саме Європротокол і є тією найважливішою деталлю механізму виїзду тварини за кордон. По суті, це збір майже усіх даних собаки/кота. Містить навіть таку інформацію, як, хто саме і куди везе тварину. 

Оформити цей документ можна у ветеринарного лікаря, у держлікарні на Максимовича або ж зробити самому за допомогою сайту, а потім завірити у лікаря. 

— У будь якому випадку, якщо ви робите це вперше — знадобиться допомога та консультація лікаря, — каже Тамара.

Тамара з друзями та собаками

Чи обов’язкова переноска?

Переноска має бути настільки вільна, аби ваш улюбленець міг у ній вільно стояти й обернутись довкола себе.

Щодо розмірів переносок для літаків, уточнюйте в авіакомпанії, у кожної свої стандарти та норми. Є авіакомпанії, які взагалі не приймають на борт собак та котів. Тому плануючи подорож — спершу переконайтесь, що і ваш хвостатий друг матиме змогу приєднатись.

— Ми завжди подорожуємо на машині, — говорить власниця мопсів. — Так набагато комфортніше та зручніше планувати власний графік. Ні собаки не втомлюються, ні ми. У машині можна перевозити собак і без переноски. Раніше були спеціальні пункти проїзду митниці, для перевірки тварин. Зараз же з улюбленцем можна пересікати будь-який пункт пропуску.


Читайте також:

Не випускає дитинча з рук. Мавпочка-втікачка Маша народила первістка

Що таке квест-кімнати і чи варто сходити? Відгуки вінничан, порівняння сюжетів та ціни

Напише вітання, розмалює машину, спече бетмена. Вінничани з унікальними професіями
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Victorina Ocheretyana

    Досить багато неточностей та невідповідностей у статті. Нажаль.

    Катерина Лапшина reply Victorina Ocheretyana

    радились з людиною, яка багато подорожує з власними собаками
  • Поpошок

    Навіть собачка може подорожувати Європою з міжнародним вет. паспортом. А кацап з цією  бумажкою може лише сушняк в лісі збирати.
  • Грицько Штахета

    >Кров для аналізу на антитіла можна брати не раніше, як за 24 дні після вакцинації. Її відправляють у лабораторію, результатів чекати 3-5 тижнів. Після отримання результатів тесту на антитіла має минути мінімум 3 місяці карантину

    Тобто, лише для того щоб підтвердити що тварина не хвора на сказ, не дивлячись на всі інші бамажки і час на черги щоб їх отримувати, треба чекати півроку. Пані та панове, лишайте своїх Шаріків та Мурчиків вдома з родичами, так набагато простіше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up