Замість пільгового тарифу. Уряд ухвалив компенсації за електроопалення

Замість пільгового тарифу. Уряд ухвалив компенсації за електроопалення
Виплати надаватимуть тим споживачам, в кого немає субсидій. Діятиме ця програма протягом першого кварталу 2021 року
  • Кабмін затвердив рішення про виплати компенсацій через скасування пільгових тарифів на електроенергію.
  • Їх будуть отримувати деякі категорії споживачів, а саме: багатодітні, прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу та жителі, в будинках яких є електроопалення.
  • Кошти виплачуватимуть упродовж січня-березня 2021 року. Раніше для цих споживачів діяв тариф 90 копійок за кВт, протягом всього опалювального сезону.

Кабмін 27 січня ухвалив рішення про компенсації людям, в будинках яких встановлено електроопалення. Загальна сума компенсацій становитиме 1,4 мільярда гривень.

«Важливо, що це буде стосуватися не лише українців, які мають електроопалення, а й багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Наголошую, що людям не треба буде кудись ходити і носити довідки. Такі компенсації будуть автоматичні», — передає прес-служба уряду слова прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Нюанси

Відповідну постанову Уряд ухвалив із доопрацюванням. До цього ми переглянули проект постанови. З неї дізналися повний перелік категорій споживачів, які матимуть право на компенсацію: 

Відео дня
  • населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну; 
  • населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну; 
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Важливо! Компенсації за електроопалення будуть нараховувати тим споживачам, які не мають субсидій. При цьому кошти цієї виплати не будуть враховувати у сукупний дохід сім’ї для обрахунку всіх видів соціальної допомоги.

Розмір виплат, як зрозуміли з проекту постанови, це різниця між фіксованою ціною для населення (з 1 січня — 1,68 грн за кВт) та скасованим раніше пільговим тарифом (90 копійок з кВт). 

Їх не будуть давати людям «на руки», а перераховуватимуть напряму енергопостачальникам — в нашому випадку, це «Енера Вінниця». Компенсацію виплачуватимуть щомісяця, протягом першого кварталу 2021 року. Виходить, що ці виплати покриють здорожчання електроенергії за січень, лютий та березень.

Змінена постанова про компенсації за електроопалення ще не опублікована на офіційному сайті уряду.

Що було раніше

На засіданні уряду, 28 грудня, змінили тариф на електроенергію для населення. Під час презентації проекту рішення в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко зазначив, що цією постановою продовжують дію спецобов’язків для енергопостачальників, а саме: продавати електроенергію населенню за фіксованими цінами і запровадили єдиний тариф для населення. Якщо цього не зробили, то ціни на електроенергію зросли б на 2,5 рази, повідомляв Вітренко.

Постанову №1325 від 28 грудня 2020 року ухвалили без зауважень. Таким чином уряд запровадив єдиний фіксований тариф для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт-год (із ПДВ). Така ціна діятиме з 1 січня до 31 березня.

Тарифи на багатозонні лічильник продовжують діяти. Однак пільговий тариф, у розмірі 0,9 грн/кВт-год за перші 100 кВт-год місячного споживання, скасований. Нацрегулятор (НКРЕКП) постановою №15 від 6 січня 2021 року скасував пільгові тарифи на електроенергію для населення, що проживає у будинках з електроопаленням.

Раніше такі споживачі з 1 жовтня до 31 квітня включно оплачували електроенергію за ціною 0,9 грн/кВт-год в обсязі споживання до 3000 кВт-год за місяць та 1,68 грн/кВт-год — понад 3000 кВт-год. Багатодітні, прийомні сім’ї та родини у дитячих будинках сімейного типу платити 90 копійок за кіловат незалежно від обсягу спожитої електроенергії.

На тлі тарифних протестів, нагадаємо, уряд розробив план зниження тарифів на газ і електроенергію.

 

Читайте також:

Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть?

Бізнесу на замітку. Нові правила і податки, які діють для ФОПів з 2021-го року

Газові коефіцієнти «зникнуть» з платіжок вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anna Davydova

    "Виходить, що ці виплати покриють здорожчання електроенергії за січень, лютий та березень"...А АПРЕЛЬ ГДЕ ПОТЕРЯЛИ?? У кого официально эл.отопление, то у них период с 1октября по 30 апреля!!
  • Марія Дідур

    А   з   електроплитами     не   треба компенсації    ???   Нелюди   !!!
  • Игорь Проданюк

    КОЗЛЫ, УРОДЫ законченные!!! Слов нет.
  • Алексей Степанчук

    Он не Может Бене отказать, долг отрабатывает !!@(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up