Бізнесу на замітку. Нові правила і податки, які діють для ФОПів з 2021-го року

Бізнесу на замітку. Нові правила і податки, які діють для ФОПів з 2021-го року
Крім касових апаратів, для бізнесу приготували ряд нововведень. Серед них — нові рахунки, збільшення податків та скасування книги обліку витрат та доходів
  • Право на працю, проти карантину і касових апаратів — вже не перший тиждень цього вимагають підприємці у різних регіонах України. Масовий мітинг відбувся і у Вінниці, 14 січня.
  • Натомість влада, з одного боку, робить поступки і дає вісім тисяч гривень допомоги. А з іншого — продовжує закручувати гайки «спрощенцям».

Кілька сотень підприємців, 14 січня, вийшли на протест під стіни Вінницької ОДА. Люди вимагали від влади скасувати несправедливий карантин, за якого малі підприємства закривають, а великий бізнес продовжує працювати. Та відмінити масову установку касових апаратів, що частково стала діяти з 2021 року.

Боротьба за виживання

Протестували у Вінниці не тільки вінничани, але й підприємці з Києва, Львова, Ірпеня, Чернігова та інших міст, що виступали під прапорами руху SaveФОП. Люди наголошували на тому, що карантинні обмеження посилюють несправедливість в Україні: великий бізнес працює, поки дрібні підприємці позбавлені можливості заробляти кошти.

Мітинг ФОПів у Вінниці

— Ми не будемо сидіти на касах в «АТБ» та інших супермаркетах. Не підемо до них прибиральницями, — говорила зі сходів біля ОДА підприємниця з Києва. — Ми не збираємося їхати в інші країни і шукати там кращого життя. Ми будемо заробляти в Україні своїм приватним підприємництвом, платити податки в бюджет. Ми будемо робити все можливе і неможливе задля того, аби економіка процвітала.  

Відео дня

Свою промову жінка закінчила словами, що нинішня влада придушує малий і середній бізнес та робить людей біднішими.

Мітинг ФОПів у Вінниці

До мікрофону виходили й вінничани. Одним з таких був Володимир, який є фізичною особою-підприємцем (далі — ФОП) з 2006 року. Чоловік закликав присутніх робити бодай щось, аби змінити ситуацію. 

— Нас змушують ставати в таку позу, в якій нікому не буде приємно знаходитися. Нас хочуть загнати в умови, коли ми станемо або жебраками, або злочинцями. Злочинцем я ставати не хочу, жебраком тим більше. Тому я вийшов сюди, аби робити бодай щось. Люди, відстоюйте свої права, об'єднуйтесь, шукайте інформацію, — казав Володимир.

Співорганізатор акції протесту у Вінниці та лідер всеукраїнського руху «SaveФОП» Сергій Доротич сказав, що підприємці приїхали виказати своє незадоволення державною політикою.

— Спочатку нас запроторили в карантин. Тепер влада вбиває мікропідприємців фіскалізацією, яка є практично непідйомною для мікробізнесів. Це те, що знищить цілий клас підприємців, — говорив Доротич.

Доротич розповів, що до протестувальників виходили представники Вінницької ОДА. Після закінчення акції вони сіли за стіл перемовин з чиновниками.

Про касові апарати

Такі акції протесту відбуваються у різних регіонах України та в Києві. Люди вимагають свого права на працю, скасувати карантин та фіскалізацію. Частково, влада пішла на поступки — РРО з 2021 року є обов’язковим для певних груп підприємців. Це підприємці, що займаються:

  • продажем побутової техніки, яка підлягає гарантійному ремонту;
  • реалізацією лікарських засобів;
  • надають платні послуги в сфері охорони здоров’я;
  • продажем ювелірних прикрас

Решта «спрощенців» мають встановити касові апарати з січня 2022 року.

І днями податкова дала роз’яснення щодо обов’язкових касових апаратів для «платних медичних послуг». РРО не потрібен, якщо оплата здійснена в безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою мобільного банкінгу. Зокрема, сімейним лікарям, що зареєстровані як ФОПи, не потрібен касовий апарат, якщо розрахунок за медичну послугу відбувся на власний рахунок.

Нові суми податків

З січня мінімальна зарплата в Україні — 6000 гривень. Завдяки цьому несуттєво зросли річні ліміти доходів: для першої групи — 1 млн 2 тисячі гривень (було 1 млн.грн), для другої — 5 мільйонів 4 тисячі гривень (було 5 млн. грн), для третьої — 7 мільйонів 2 тисячі гривень (було 7 млн. грн).

А от на податки «мінімалка» вплинула більше. Наприклад, єдиний соцвнесок з січня 2021 року складає 1320 гривень на місяць. У грудні він дорівнював 1100 гривень. Єдиний податок також зріс — 227 гривень для першої групи, 1200 гривень для другої групи. Збільшення податку для третьої групи залежить від зростання їхніх доходів.

ФОПи 1 групи отримали податкові канікули — можуть не платити ЄСВ та єдиний податок з грудня 2020 по травень 2021 рік. Відтак ці підприємці зекономлять понад 9 тисяч гривень на сплаті податків. Іншим групам канікули не передбачили.

Разом з тим з січня цього року скасували книги обліку доходів та витрат: підприємці можуть вести облік у довільній формі, для прикладу в зошиті чи в таблиці Excel. Стали діяти нові рахунки для сплати податків. Їхній перелік та правила заповнені викладені на сайті податкової.

Як пояснили у Держказначействі, зміна рахунків сталася через адмінреформу в Україні. Зокрема, після ліквідації районів. Кошти, сплачені на старі рахунки не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

І наостанок, збільшили ліміти по нерухомості, яку фізичні особи-підприємці можуть здавати в оренду без ризику злетіти зі спрощеної системи оподаткування.

На житлову нерухомість такий ліміт зріс зі 100 до 400 квадратних метрів, а по нежитловій — з 300 до 900 «квадратів». Але це не стосується підприємців першої групи — їм здавати в оренду майно, як і раніше, заборонено.

Проблема №1 — фіскалізація «спрощенців»

Голова спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін розповідає, що незабаром почне працювати Рада з питань мікробізнесу при Офісі президента України.

— Туди увійшли чотири надійних наших партнери. Вони розглянуть пропозиції, які зробили робочі групи підприємців при ОДА у кожному регіоні, та напрацюють зміни в законодавстві, щоб дати ФОПам можливість вільно дихати, — говорить Печалін.

За його словами, роботи багато і найпершою проблемою є РРО.

— Потрібно змінювати принципи кодування товарів. Бо спрощенці будуть вимушені наймати бухгалтера та людину, що вміє працювати з касовим апаратом, щоб внести ці найменування. Далеко не всім це зараз по кишені, — каже Олександр Печалін.

Експерт спілки підприємці «Стіна» Ольга Брига додає, що за правилами касові апарати мають видавати довжелезний чек, де близько двох десятків реквізитів.

— Введення РРО — це не тільки програмне забезпечення, а й прописані в законодавстві принципи роботи. Зокрема, в касовому чекові має бути біля 20 реквізитів підприємця-продавця. Тобто, назва компанії, юридична адреса, податковий номер, номер касового апарату, найменування товару, фірма-виробник, дані про неї та ще багато іншого. Ці всі маркування не з'являються в касовому апараті автоматично, якщо працівники зроблять помилку, то це буде приводом для перевірки податковою та штрафу, — говорить Брига.

Олександр Печалін підсумовує, що крім закупівлі касового апарата та найму бухгалтера та касира, доведеться витратити кошти на реєстрацію прилада, його сервісне обслуговування.

— А от ще касові стрічки потрібно зберігати три роки. Знаю підприємства, які винаймають склади, щоб поставити ящики з цією макулатурою, — говорить голова спілки «Стіна». — Усе це в купі може коштувати десятки тисяч гривень на рік, що непомірні витрати для малого бізнесу.

Доставку газу, нагадаємо, зменшили для 14 облгазів. Серед них є вінницька компанія

 

Читайте також:

«Спрацювало сарафанне радіо». Історія вінничанок про відкриття власної справи на карантині

«Якщо не зараз, то коли?» Історія вінничанина про відкриття бізнесу на карантині

«Програми Уряду — не працюють»: що буде з бізнесами після закінчення карантину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anna Rita

    Уважаемый админ группы, а ты не хочешь написать хороший пост про налоги европейских стран? К которым так стремятся украинцы?)

    Аліна Вінниця reply Anna Rita

    Anna Rita це хто вам таке сказав?Щоб сплати - налогі- потрібно працювати! Чи не так?
  • Аліна Вінниця

    Чому я маю платити податки,коли мені не дають працювати?Це перше питання.Чому лохдаун не став форсмажором?Це друге питання.І третє- чому Епіцентр  знову працює,а всі інші- закриті?У нас лохдаун знову вибірковий?

    Аліна Вінниця reply Аліна Вінниця

    Бойко Люда в сад

    Бойко Люда reply Аліна Вінниця

    Аліна Вінниця ми знайомі? Може ти мені наливала?

    Аліна Вінниця reply Аліна Вінниця

    Бойко Люда закусюйте

    Аліна Вінниця reply Аліна Вінниця

    Бойко Люда у вас залізна логика

    Бойко Люда reply Аліна Вінниця

    Аліна Вінниця В Епіцентрі тисячі робочих місць , а таких як ви одиниці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up