«Збережи ФОП — збережи економіку»: чому під ОДА протестували приватні підприємці

«Збережи ФОП — збережи економіку»: чому під ОДА протестували приватні підприємці
  • На вінницьку акцію протесту прийшли кілька сотень ФОПів-протестувальників, причому не лише з нашого міста.
  • Поза тим, на акції були націоналісти, приїжджали спецпризначинці з «Корду» і виходили представники облдержадміністрації. 
  • Чого хотіли присутні?

«Порятунок потопельника — справа рук самого потопельника» — це перші слова, які почув журналіст, прийшовши на сьогоднішню акцію протесту ФОПів, що проходила під стінами Вінницької ОДА.

Цей вислів прозвучав від киянки, яка у складі підприємців з різних українських міст, зокрема Києва, Ірпеня, Чернігова, Львова, організовано приїхала протестувати до Вінниці. 

— Якщо ми будемо думати, що це нас не стосується, то у нас нічого не вийде. А якщо об'єднаємося і покажемо свою силу — ми переможемо, — під бурхливі оплески присутніх говорила жінка-підприємиця. 

Відео дня

Її слова транслювалися на великі колонки, що були встановленими на даху чорного позашляховика Cadillac Escalade, припаркованого біля входу до кінотеатру імені Коцюбинського. 

— Ми не будемо сидіти на касах в «АТБ», «Новусах» та інших супермаркетах. Не підемо до них прибиральницями. Не станемо працювати прислугою, — продовжувала киянка, присутні її далі підтримували. — Ми не збираємося їхати в інші країни і шукати там кращого життя. Ми будемо заробляти в Україні своїм приватним підприємництвом, платити податки в бюджет. Ми будемо робити все можливе і неможливе задля того, аби економіка процвітала. 

Свій спіч жінка закінчила словами, що сьогоднішня влада придушує малий і середній бізнес та робить людей біднішими. 

Пізніше те саме нам розповів співорганізатор акції протесту у Вінниці та лідер всеукраїнського руху «SaveФОП» Сергій Доротич. Він сказав, що люди прийшли та приїхали виказати своє незадоволення державною політикою. 

— Людей без обговорень запроторили на карантин. Ми зібралися тут, щоб наша думка була врахована, — говорить Доротич. — Зараз влада вбиває мікропідприємців фіскалізацією, яка є практично непідйомною для мікробізнесів. Це те, що доведе людей до зубожіння, знищить цілий клас підприємців.  

Доротич розповів, що до протестувальників виходили представники Вінницької ОДА. Після закінчення акції вони домовилися сісти за стіл перемовин з чиновниками. 

Сергій Доротич

Якщо сьогоднішня акція, каже він, нічого не змінить, ФОПи будуть й надалі виходити, щоб боротися за свої права. Причому не лише у Вінниці, але й у багатьох інших містах, як це вже відбувається. 

Наприклад, сьогодні вже місяць, як ФОПи протестують на Майдані у Києві. Одна з його учасниць львівянка Уляна розповіла, що перш за все вони там стоять за спрощену систему оподаткування. Підприємиця запропонувала вінничанам приєднатися до протесту в столиці.

— Ми білі підприємці, тому «SaveФОП» завжди під білими прапорами, але зараз нам не дають працювати. Завдяки спрощеній системі оподаткування було створено понад п'ять мільйонів робочих місць, це ж про щось говорить? — каже Уляна. 

Уляна

За словами присутньої на акції підприємиці Галини, яка приїхала з Черкас, наразі у багатьох регіонах створюють рух ФОПів. Жінка каже, що цей рух, зокрема буде боротися з корупцією. Вона, як і Уляна, вважає, що вінничанам потрібно приєднуватися до ініціативи. 

— Приватні підприємці не беруть грошей від держави, вони створили мільйони робочих місць в усій країні. Але цих же людей душать законами і ставлять поза законом. Саме через це ми маємо протестуватися, — говорила Галина. 

До мікрофону виходили й вінничани. Одним з таких був Володимир, який є ФОПом з 2006 року. Чоловік закликав присутніх робити бодай щось, аби змінити ситуацію. 

— Нас змушують ставати в таку позу, в якій нікому не буде приємно знаходитися. Нас хочуть загнати в умови, коли ми станемо або жебраками, або злочинцями. Злочинцем я ставати не хочу, жебраком тим більше, — говорить Володимир. — Я вийшов сюди, аби робити бодай щось. Люди, робіть щось для відстоювання своїх прав, об'єднуйтесь, шукайте інформацію. Аби відстоювати свої права — треба знати свої права. 

Час від часу організатори нагадували присутнім про маски та соціальну дистанцію. До зауважень дослухалися не всі, особливо це стосувалося безпечної відстані. 

На заході були присутні кілька десятків працівників поліції, зокрема поліції діалогів, патрульної поліції та спецпідрозділу «Корд».

Нагадаємо, що на початку акції у Вінниці сталася сутичка, між ФОПами-протестувальниками і представниками націоналістичної організації «Едельвейс». Останні звинувачували лідера «SaveФОП» Сергія Доротича у співпраці з проросійською політсилою ОПЗЖ.

— Одного з чоловіків, який був учасником цього конфлікту, затримали працівники ГУНП. Наші патрульні доставили його до відділку. З'ясовувати усі обставини буде слідчо-оперативна група, — каже прес-секретарка патрульної поліції Тетяна Плахотнюк.

Чимало з присутніх мали плакати на кшталт: «Збережи ФОП — збережи економіку», «РРО для ФОП = 4,5 мільйона безробітних = Голодомор», «Ні нарифоному геноциду» тощо. 

— Головна наша вимога — це збереження мікропідприємництва, яке знищується фіскалізацією та вибірковим карантином. Наприклад, чому великий бізнес продовжує працювати, а невеликі крамнички та ринки закрили? Це не справедливо, — продовжує Доротич. — Влада вбиває і тарифами, які вона піднімає. Усі тут присутні вважають, що держава має робити все для сприятливих умов ведення бізнесу, а не навпаки. Це і відстоюємо. 


 

Читайте також:

У центрі переливання крові велика нестача. Донорів заохочують безкоштовним ІФА-тестуванням

Додаткові служби та маски: як вінницькі храми відзначили Різдво та чи працюють у час локдауна

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аліна Вінниця

    чому влада мовчить про податки?
  • Віктор Іванович

    "Зараз влада вбиває мікропідприємців фіскалізацією, яка є практично непідйомною для мікробізнесів. Це те, що доведе людей до зубожіння, знищить цілий клас підприємців."  
    І нафіга попу гармонь коли у нього є кадило!
    -хто був "підприємцем" під гнітом від фіскала коляна азіровщини то той знає що то є коли за день три різних групи з податкової  приходять якщо у тебе немає "криші"
    -а ці ..ох.....шістьорки на гроі мусорів,судів,прокурорів будують  величезні магазини і хочуть і надалі там продавати контрабандні товари....як  самі у себе арендують...а на касовий апарат за 30 років бізнесу не заробили а ось на мальдіви то то таке...
    -і ось таке в Україні-на азс не взяв чек,то чому  скаржишсься що бензин бодяжать:))так що споживач купив джинси то має отримати чек по якому за 14 днів може повернути ті джинси .коли поняв що його на 500 гривень наї..
  • Сергей

    Барыги взбунтовались!

    Ols Kat reply Сергей

    говорят, царь ненастоящий!
  • Ols Kat

    Молодцi!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up