У центрі переливання крові велика нестача. Донорів заохочують безкоштовним ІФА-тестуванням

У центрі переливання крові велика нестача. Донорів заохочують безкоштовним ІФА-тестуванням
Фото: censor.net
  • Через карантин працівники Вінницького обласного центру служби крові дедалі частіше звертаються до вінничан з проханням стати донорами. Не вистачає усіх груп крові, особливо І та ІІ з позитивним резус-фактором.

Чи не щодня на Фейсбук-сторінці Вінницького обласного центру служби крові з'являються повідомлення про часткову або критичну нестачу крові. Не вистачає усіх груп. Наразі найбільша потреба в крові саме з позитивним резус-фактором. 

За словами координатора Вінницької служби крові Валентина Неживенка, під час новорічно-різдвяних свят у центрі щороку відчувають нестачу компонентів крові. Однак цьогоріч, враховуючи карантин, що переріс у локдаун, питання стало більш нагальним. 

— Крові мало і, як не дивно, особливо І та ІІ позитивних груп, — говорить Валерій Неживенко. — Аби спокійно спати, нашому банку крові потрібно мати 100-120 доз кожної з цих груп, але наразі вони наявні в межах 20-30. Це велика нестача. 

Відео дня

Координатор служби крові говорить, що потреба є й в усіх інших групах, резус-фактор не має значення. 

Для компенсації нестачі медики звертаються за допомогою до військових, спортивних клубів, постійних донорів, а також до студентів. Останні, через дистанційну форму навчання, вже кілька місяців не мають можливості допомагати. Працюють медики і у виїзних умовах. 

— Влітку ми почали робити пробне ІФА-тестування донорів на виявлення імуноглобулінів класу G info. Тепер ми робимо це систематично, — продовжує Валерій. — З одного боку, це вимушена міра, з іншого — таким чином ми заохочуємо людей ставати донорами, адже тестування ми проводимо безкоштовно. 

Дізнатися результати свого ІФА-тесту можна вже після донації, зв'язавшись з центром за номером телефону або прийшовши туди особисто. 

Здати кров можна за адресою: вулиця Пирогова, 48. Медзаклад працює з понеділка по п’ятницю в штатному режимі: з 9.00 до 15.00. Найближчої суботи також працюватимуть. 

Телефон для довідок: (067)492-00-34.  

Пам’ятайте, що напередодні донації не рекомендується вживати жирну, смажену, гостру і копчену їжу, а також молочні продукти, яйця і масло, горіхи, банани і авокадо.

За 48 годин варто відмовитися від вживання алкоголю, а за 72 години — приймати ліки, що містять аспірин та анальгетики. 

Крім того, потрібно бути повнолітнім і важити не менше 50 кілограмів. 

Не забудьте паспорт.
 

Читайте також:

«За тиждень побачимо справжню картину». Після свят медики рахують кількість хворих на COVID-19

Додаткові служби та маски: як вінницькі храми відзначили Різдво та чи працюють у час

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Нина Андриец

    Чому жителі тільки Вінниці? а з області що неможна? умене наприклад перша отріцатільна

    Людмила Мацко Карпенко reply Нина Андриец

    Здавала два дні назад в коридорах пусто....

    Читач10 reply Нина Андриец

    можна і з області

    Маріна Партій reply Нина Андриец

    Нина Андриец З Вінницької області - здавати можна, тим більше, що в Жмеринці пункту переливання крові вже давно не має. При собі обов'язково мати паспорт.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up