Як вберегти чоботи від бридкої погоди? Поради вінницьких ремонтників взуття

Як вберегти чоботи від бридкої погоди? Поради вінницьких ремонтників взуття
Олена Захарова каже, щоб взуття довго служило, потрібно вміти правильно його сушити
  • Що краще не взувати на болото й мокрий сніг або в ожеледицю та сіль? Чим змащувати взуття, щоб довше носилося? Та як правильно сушити чоботи?
  • Розпитали вінницьких ремонтників про догляд за взуттям в суху та мокру зимову погоду. У кожного з них — свої корисні поради.

Всі, як один, ремонтники сказали: нічого не врятує ваші чоботи від впливу солей, якими посипають тротуари в ожеледицю. «Хімія» роз’їсть і шкірозамінники, і шкіру. Через це — дали пораду одягати на погану погоду те, що не шкода. Вивести білі плями, кажуть, не можна нічим.

А що робити, аби взуття не пошкодив мокрий сніг, болото та калюжі?  

— Куплені нові чоботи я б радив перед тим, як взувати, обробити жиром, гліцерином. Це допоможе їм надалі не промокати, — каже майстер з Київської. — Якщо говорити про обробку потім, щоденну, то засобів сьогодні море. Вибір є.

Відео дня

— Краще чистити чоботи засобами з воском, — порадив ремонтник з Академіка Янгеля.

А працівниця відділу ремонту в побутовому комплексі «Міла» розказала, що люди неправильно сушать взуття.

— Часто люди приносять взуття з деформованою підошвою. Причина такого дефекту — не правильне сушіння, — говорить Олена Захарова, що працює більше 10 років. — Не можна ставити взуття на обігрівачі чи батареї підошвою. Взуття краще сушити «догори ногами». Бажано всередину запихати газету. 

Що як псується?

Майстри з ремонту взуття розповіли, з якими пошкодження приносять їм різного виду взуття. Ще розказали, в яких випадках вони за ремонт не візьмуться.

  • Пресована шкіра: підсікається, можна залатати, але в більшості — не ремонтується.
  • Шкірозамінник: тріскає в місцях згину, підсікається, розклеюється. Часто майстрам доводиться казати власникам такого взуття, що їм легше купити інші такі ж за ті самі гроші, в які обійдеться ремонт.
  • Гумові чоботи: протираються на асфальті, ремонту не підлягають. 
  • Шкіра: підсікаються біля підошви, куплені не за розміром деформуються або рвуться по швам.
  • Дутики: протираються, рвуться, розриваються про швах. Ремонту не підлягають.
  • Кросівки: найчастіше лопає підошва, ремонту не підлягають. 

Корисні поради майстрів

Недорогі креми з губкою псують взуття, говорить Олена з майстерні, що знаходиться на Некрасова, 101:

— Для захисту від негоди краще для шкіряного взуття брати натуральний віск. Він відштовхує воду і не пропускає її всередину. А недорогі креми в баночках з губками лише псують взуття. Можна використовувати спеціальні фарби по догляду за взуттям. Шкірзамінник взагалі не можна нічим мастити. Прати взуття категорично не можна. А від солі, якою щедро посипають тротуари, захисту практично немає.

 

В домашніх умовах користуватися крем-фарбою радить Арсен з майстерні на Матроса Кошки, 9:

— Зимою краще обробляти взуття крем-фарбою «Сільвер». Дуже багато людей зараз звертаються, щоб пофарбувати взуття. Я таким не займаюсь і раджу людям, щоб вони часто в домашніх умовах використовували крем-фарбу. В іншому випадку технічна сіль всмоктується в шкіру і вона твердіє. Наслідки від цього, як на мене, виходять не дуже веселі.

 

Не радить купувати той крем, який часто рекламують, Сергій з майстерні на Інтернаціоналістів:

— На таку погоду взагалі потрібно взути щось простіше, а не дороге шкіряне взуття. А якщо вже вирішили взути, то краще обробити шкіру «Саламандрою» чи «Блискавкою», але не тим кремом, що часто рекламують. А взагалі тільки от підуть дощі, то люди починають найбільше приносити взуття із латками. Коли суха погода, то нічого не видно, а залилась вода і починають одразу масово нести до ремонту.

 

Про те, що варто купувати засоби для догляду з воском, каже Ігор з майстерні на Академіка Янгеля:

— В таку погоду, як зараз, ходити краще в старому взутті, яке не шкода. Хороше тримати на суху погоду. Зараз такі гарні резинові чоботи продають, що в них можна і восени ходити, і взимку. Від дії солей, якими посипають тротуари, нічого не врятує шкіру і шкірозамінники. Щоб довше носилося взуття, засоби для догляду радив би купувати з воском.


 



Читайте також:

Взути і забути або Як правильно обрати якісне взуття. Розповідають товарознавці

Крижані сталагміти у закинутому будинку в центрі Вінниці (ФОТО ДНЯ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • AK

    А просто сіль не сипати де попало не варіант?
  • Elena Khaborska

    Дякуємо за рекомендацію!

keyboard_arrow_up