Додаткові служби та маски: як вінницькі храми відзначили Різдво та чи працюють у час локдауна

Додаткові служби та маски: як вінницькі храми відзначили Різдво та чи працюють у час локдауна
фото — пресслужби Вінницько-Барської єпархії Української Православної Церкви
  • Храми на Різдвяні свята не закривали, але церкви у свою чергу мають дотримуватися карантинних обмежень. 
  • Поговорили з представниками храмів про те, як карантин змінив роботу церков на Різдво та як вони працюють зараз, у час локдауна. 

 

Про те, як у час карантину відбувалися служби у Спасо-Преображенському кафедральному соборі нам розповів секретар Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України протодиякон Владислав Демченко.

— Карантинні умови і пандемія наклала відбиток на всі сторони буття, церковне життя не виключення. На Великдень жорсткі умови карантину не дозволяли проводити богослужіння за участю парафіян, а на Різдво, на щастя, ми вже мали змогу провести богослужіння разом з парафіянами, — говорить Владислав Демченко. — Наскільки це можливо, ми намагаємося дотримуватись правил. У Соборі ви не побачите людину без маски, можна обробити руки і треба дотримуватися дистанції.

Проте, за словами протодиякона, Різдвяні богослужіння не обійшлися без змін цьогоріч. Зокрема, для того, щоб мінімізувати контакти людей, у храмі збільшили кількість богослужінь. Загалом під час пандемії, коли була потреба, то робили три літургії в день.

Відео дня

— У нас досі діють правила щодо причастя, яке ми даємо безпосередньо в руки кожній людині, подібно до того, як це відбувалося в давні апостольські часи. Попередньо руки обробляють антисептиком, є спеціальні помічники, які допомагають це робити, — продовжує священнослужитель. — Перед святами ми провели нараду з духовенством інших парафій, наголошуючи всім отцям, що потрібно особливо дотримуватися правил, щоб ніхто не приніс з храму хворобу додому.

Цьогоріч, як розповідає Владислав Демченко, нічне богослужіння на Різдво транслювалося на місцевому телеканалі. Для того, щоб люди з групи ризику могли не йти у храм, але долучитися до спільної молитви.

— Хотілося б, щоб це все припинилося. На кожному Богослужінні ми читаємо молитву за припинення епідемії і повернення до нормального життя, — додає секретар єпархії. — У період локдауну теж закликаємо людей з груп ризику не відвідувати храм та продовжуємо дотримуватися санітарних вимог.

фото з сайту Вінницько-Барської єпархії Української Православної Церкви

Щоб дізнатися, як храми вінницької єпархії УПЦ МП працювали на Різдво та продовжують працювати в локдаун, ми звернулися до протодиякона секретаря цієї єпархії Володимира Пучкова. 

— Ми вже призвичаїлися до вимог карантинного режиму. Звичайно, вірян ходить менше. Ті, що ходять, всі у масках та зберігають дистанцію. Про це ми неодноразово наголошуємо перед початком служби, і не тільки, — говорить Володимир Пучков. — Наразі храми не можуть вмістити звичну кількість вірян, тому ми змушені служити частіше літургії. Без соціальної дистанції тепер нікуди. 

За словами священнослужителя, у великих храмах на Різдво проводили три літургії. Проте на фото, які виклали на сайті єпархії з святкування Різдва, ми бачимо, що не всі парафіяни дотримуються маскового режиму та не зберігають дистанцію. 

фото з сайту Вінницької єпархії УПЦ 

Щодо святкових богослужінь в Римо-Католицькій Парафії Пресвятої Діви Марії Ангельської нам розповіли, що до умов пандемії у храмі вже пристосувалися. 

— Парафіяни на Різдво приходили, і у період локдауну приходять. Проте ми запровадили додаткові служби, поповнюємо запас дезінфікуючих засобів, — коментують у канцелярії храму. — Також у нас в храмі можна взяти маску, якщо є у цьому потреба. Є рукавиці для тих, хто потребує. 

Як нам розповіли у храмі, також змінили принцип проведення сповіді. Тепер можна посповідатися не лише у визначені дні, а майже будь-коли. 

— Людина підходить до священнослужителя і просить прийняти на сповідь, коли є у цьому потреба. Це зменшує скупчення вірян у певні дні в храмі, — додають у канцелярії. — Також ми активно закликаємо літніх людей не йти у храм, щоб не наражати себе на небезпеку. 
 

Читайте також: 

Сила асоціацій або Як метафоричні карти можуть допомогти покращити життя

Коли всі вдома: як вінничани поєднують дистанційну роботу і виховання дітей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Даруся Рг

    От якраз про спосіб причастя треба потурбуватися особливо.
  • Valentina Kucher

    Спробуйте не тільки поговорити з священиками,а й просто зайти в храм(без камер) і побачите все на власні очі: і людей з групи ризику і дистанцію і решту))))))

    Valentina Kucher reply Valentina Kucher

    Татьяна Мирошниченко так,весною я з подругою там працювала прибиральницею

    Татьяна Мирошниченко reply Valentina Kucher

    Valentina Kucher а ви були, бачили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up