Сила асоціацій або Як метафоричні карти можуть допомогти покращити життя

Сила асоціацій або Як метафоричні карти можуть допомогти покращити життя
Вікторія Мараховська: «Карти у психології не мають жодного відношення до ворожіння»
  • Робота з метафоричними картами є одним із методів арттерапії. Таке лікування підходить як дорослим, так і дітям після п’яти років.
  • Артерапевтка Вікторія Мараховська розповіла, як за допомогою асоціацій знайти причини наших вчинків, покращити різні сфери життя і відновити емоційний ресурс.

Арттерапія покликана допомогти людям розв’язати їхні психоемоційні проблеми. Завдяки творчості й мистецтву можна позитивно вплинути на поведінку людини та її настрій, зменшити стрес, «поспілкуватися» з підсвідомістю, пропрацювати душевні травми і зрозуміти, як рухатись далі.

Арттерапевтка Вікторія Мараховська, яка використовує у роботі метафоричні карти, розповіла журналістці «20 хвилин», як працюють асоціації й чому важливо шукати відповіді в собі самому.

— Використання метафоричних карт у терапії є досить універсальним методом, — вважає Вікторія Мараховська. — Він побудований на роботі з асоціаціями, таке собі звернення до підсвідомості через попередній досвід людини.

Відео дня

Арттерапія за допомогою метафоричних карт спочатку може насторожити, бо для багатьох людей карти асоціюються виключно з езотерикою. Але не поспішайте з висновками, у психології метафоричні карти відіграють зовсім іншу роль.

— Так, це справді карти, але до ворожіння вони не мають жодного відношення, —  наголошує психологиня. — Арттерапевт або психолог не інтерпретує ті карти, які дістає або обирає клієнт. З картинками працює безпосередньо сама людина. Спеціаліст же може ставити навідні питання відповідно до проблематики, з якою клієнт звернувся. 

Вікторія Мараховська пояснює, що психолог не має своїми інтерпретаціями й поясненнями впливати на людину й переносити на неї власний досвід, тому подальша робота ґрунтується виключно на тих асоціаціях, які виникли у клієнта.

— Взагалі алгоритм роботи такий: спочатку фахівець запитує, що саме бачить людина на картинці, далі з’ясовує, що ці зображення для неї означають, про що нагадують, які думки виникають при розгляданні карт і тому подібне, — перераховує арттерапевтка. — Якщо людина не може одразу відкритись або повною мірою відповісти на всі питання, то психолог починає їй допомагати: «А з чим ви асоціюєте це зображення?», «З чим подібним ви зустрічались у своєму житті?», «Які емоції виникли, щойно ви побачили карту?». Питань може бути дуже багато, вони залежать від запиту, з яким людина прийшла на терапію. Людина ніби повертається у той момент свого життя, який її чомусь тривожить або просто є важливим, і асоціації «несуть» її до причин, до внутрішнього пояснення ситуації.

Завдяки асоціаціям можна знайти причини й пояснення різним життєвим алгоритмам

Саме робота з власними асоціаціями, які часто виникають на підсвідомому рівні, може допомогти зрозуміти причини власних вчинків, віднайти у собі відповіді на питання, що хвилюють, і допомогти мозку сфокусуватися на чомусь важливому. 

— Був такий чудовий експеримент Тоні Робінсона, коли людям пропонували роззирнутися довкола й запам’ятати всі червоні предмети у кімнаті, а після цього просили назвати всі зелені, — розповідає Вікторія Мараховська. — Зрозуміло, що люди не могли все перерахувати, бо їхній мозок фокусувався зовсім на іншому. В житті все відбувається так само: ми про щось думаємо і постійно це помічаємо, але зовсім не звертаємо увагу на речі, які блокує наша свідомість.

Під час терапії, коли людина має обрати одну метафоричну карту, то першою вона візьме до рук ту, яка її чимось привабить. Щобільше, часто люди обирають зовсім не свідомо картинку, на якій зображено щось дуже важливе, омріяне або навіть давно забуте. 

— Зображення на картах для всіх однакові, але асоціації, тобто розшифрування, в усіх будуть зовсім різні. Для когось ніж — це знаряддя для вбивства, а для іншого — лише необхідна річ для приготування їжі, — каже психологиня. — Побачивши певний предмет, елемент декору, портрет, колір або навіть пору року чи якийсь конкретний час на годиннику, кожна людина пригадає щось своє індивідуальне. Асоціації, ніби якір, підіймають на поверхню спогади й пережитий досвід минулого, що досі мають вплив на теперішнє. 

Під час роботи з асоціаціями виникає справжній ланцюжок думок, емоцій і відчуттів, які, зрештою, дають людині відповідь на питання «чому» і «що далі».

— Буває мозок блокує негативні та травматичні спогади, щоб людина краще себе почувала, — пояснює Вікторія. — Але попри це, несвідомі наслідки тих подій все одно час від часу проявляються й можуть псувати життя. Іноді ці травматичні ситуації краще пропрацювати, а не забути. Коли все пригадалось, можна змоделювати ситуацію і переробити її, наприклад, перемалювати, перефразувати, і за допомогою цієї трансформації змінити звичний алгоритм дій людини. 

Арттерапевтка зазначає, що люди досить часто живуть за певним конкретним алгоритмом. І якщо причина формування цього алгоритму полягає у негативному досвіді, то і всі наступні аналогічні дії матимуть погані наслідки. 

— Часто асоціації працюють як тригери, вони запускають алгоритми наших дій, і доки ми це не змінимо — будемо наступати знову й знову на ті самі граблі, — переконана вона. 

Арттерапія з метафоричними картами також добре впливає на пошук відповідей в середині себе.

— Юнг говорив, що всі відповіді у нашій підсвідомості, але вони так глибоко заховані, що їх потрібно звідти діставати, — говорить Вікторія Мараховська. — Зазвичай, людина знає правильну відповідь на своє питання заздалегідь. Знає, що вона хоче обрати, але через різні причини приховує або не помічає це щире бажання. У нашому житті багато моментів, які змушують нас приховувати й пригнічувати наші справжні пориви й одного разу ми вже не в змозі зрозуміти, чи це наше бажання чи нам його хтось навіяв. Завдяки метафорам і асоціаціям людям вдається себе почути й почати жити так, як їм того хочеться. 

Якими бувають метафоричні колоди?

 Існує багато різновидів метафоричних карт. Деякі підходять усім людям, а з іншими навпаки слід бути дуже обережними. 

— Є універсальні колоди, які працюють з будь-якою проблемою, а є спеціальні — для вирішення одного конкретного питання, — пояснює співрозмовниця. — До прикладу, є спеціальні колоди, які допомагають вирішувати сімейні проблеми (там зображені загалом стосунки у парі й певні сімейні ситуації). Є колоди, які працюють з темою грошей, на них можуть міститись підказки, які наштовхнуть клієнта на пошук причини, наприклад, його фінансових негараздів. Знову ж таки, підказками є не самі карти, а асоціації з малюнками, які людина помічає. 

Також існують абстрактні колоди, де немає конкретних картинок, а лише абстрактні зображення, кольори й форми.

— До таких колод звертаються більш «прошарені» люди, — сміється жінка. — Наприклад, ті, хто багато знають про цей метод арттерапії,  наперед орієнтуються, що можуть означати їхні асоціації, чи самі психологи під час сеансів супервізії. 

Коли потрібно пропрацювати міжособистісні стосунки, з’ясувати питання, пов’язане з конкретною людиною, то слід звернути увагу на портретні колоди. 

Ресурсні колоди допомагають при емоційному вигоранні й апатичному стані

Цікавими є ще ресурсні колоди, які допомагають людині знайти відповіді на питання, де шукати сили, внутрішній ресурс, з чого черпати енергію, як вийти з емоційного вигорання чи  апатичного стану. 

— Нещодавно з’явилась нова колода метафоричних карт «Ресурсна скринька», — говорить Вікторія Мараховська. — Ця колода складається не лише з картинок, але й з карт підказок і карт питань. 

Терапія за допомогою карт ефективна як для дітей, так і для дорослих. Але малечі краще починати після п’яти років й користуватися лише спеціальними дитячими колодами.

— Є досить «травматичні» колоди, з ними і дорослим клієнтам потрібно бути обережними. Якщо людина пережила якусь втрату, травму або насилля, щось, що їй боляче згадувати, то ті карти можуть повернути її у той небажаний стан — наголошує арттерапевтка. — А взагалі діти досить добре працюють з картами, які підходять їм по віку. До прикладу, є така колода «Монстрики відчуттів», де кожен монстрик ілюструє певну емоцію, і дитині таким чином простіше пояснити, що вона відчуває або переживає.

Психологиня говорить, що за допомогою метафоричних карт можна виявити насилля у сім’ї, зрозуміти причини негативної дитячої поведінки або проблем у комунікації з іншими людьми. 

— Дорослі часто кажуть, що діти багато обманюють, але це не зовсім так, — переконана вона. — Просто вони схильні до фантазувань, у них краще розвинена уява. Діти бачать світ по-своєму, тому й передають якусь інформацію не так, як звикли дорослі. Крім того, на дитину впливає її оточення, а її поведінка залежить від того, що вона бачить кожного дня й у якій атмосфері живе. 

Метафоричні карти допоможуть дитині пояснити свої емоції і почуття та зрозуміти, які були передумови негативних вчинків або незадовільної поведінки. А коли відомі причини — можна будувати інші моделі поведінки, щоб надалі не повторювати помилки.

Крім розшифрування зображень під час арттерапії фахівець звертається до різних додаткових вправ. Ці вправи можуть бути пов’язаними з конкретним видом метафоричної колоди, але спеціаліст, за потреби, може їх міксувати. Все залежить від проблеми, яку має людина або яка виринула на поверхню вже під час терапевтичного сеансу.

Особистий досвід арттерапевтки

— За першою освітою я психологиня, у Вінниці навчалась чотири роки. На п’ятий курс вступила до Запорізького національного технічного університету, також на практичну психологію, — розповідає Вікторія Мараховська. — Потім повернулася додому, у Немирівський район, працювала дитячим психологом у школі й дитячому садочку. Займалася діагностикою, проводила розвиваючі тренінги для діток та консультації для батьків.

Після першої декретної відпустки психологиня працювала на пів ставки у садочку й тоді ж їй порекомендували отримати другу вищу освіту.

— Я закінчила університет Драгоманова за спеціальністю вихователь, керівник дитячого дошкільного закладу та вчитель англійської мови дітей дошкільного віку, — пригадує жінка. — Десь півтора року я працювала вихователем, але продовжувала активно користуватися своїми знаннями психології і розуміла, що це те, чим я все-таки хочу займатися.

Саме у той час Вікторія Мараховська зацікавилась арттерапією.

— Таку терапію дуже добре проводити з дітками, за допомогою різних творчих методів їх можна навчати й розвивати, — переконана арттерапевтка. — Під час другого декрету я почала глибше занурюватися в арттерапію, закінчила кілька курсів, отримала сертифікат арттерапевта. Крім роботи з метафоричними картами також практикувала лялькотерапію, музикотерапію та терапію малюванням.

Два останні роки Вікторія Мараховська працювала психологом у соціальній службі. Але зараз, після ліквідації району й закриття організації, планує свою самостійну психологічну й арттерапевтичну діяльність. 

Фото з facebook-сторінки Вікторії Мараховської

 

Читайте також:

Лікування творчістю: що таке казкотерапія і як вона допомагає втілювати мрії у реальність

«Я виховую майбутніх колег»: у Вінниці відкрили унікальну Академію чарівництва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up