Замість кафе «Політ» буде 11-поверхівка. А сусіди проти новобуду

Замість кафе «Політ» буде 11-поверхівка. А сусіди проти новобуду
Проект майбутнього житлового будинку на дві секції — одна займатиме 10 поверхів, а інша — 11.
  • Мешканці будинку на Острозького не хочуть поряд новобуд.
  • За їх словами, нова споруда закриє їм світло, а майбутні сусіди займуть єдине подвір’я своїми авто.
  • Забудовник це все спростовує та каже, що взагалі не чіпатиме територію сусідів. Так у чому ж суперечка?

Громадські обговорення щодо реконструкції кафе «Політ» з надбудовою по вулиці Довженка (колишня Ленінградська) були 20 червня. На зборах дозволили спорудження 11-поверхівки та двоповерхового паркінгу.

А мешканці будинку по Острозького,39 проти: вони бачать в будівництві справжню катастрофу для своїх домівок та звинувачують міську владу в фальсифікації слухань. А забудовнику «Будмонтажпроект» дозволяють побудувати лише двоповерховий офіс чи бібліотеку.

Відео дня

«Замовні слухання»

Як розказали жителі багатоповерхівки — на зборах була більшість студентів з гуртожитку Педуніверситету, які «проштовхнули» позитивне рішення для забудовника.
— Ми прийшли на громадські обговорення, але сенсу в голосуванні не було. Туди пригнали сотню студентів з педуніверситету, що мешкають в гуртожитку, поряд. Вони поїдуть звідси через три роки, а нам мучитися, — розказала жителька будинку по Острозького Світлана Дугіна.

Більше про проект будівництва в матеріалі:
Біля Педуніверситету хочуть збудувати 10-поверхівку. Треба дозвіл від вінничан

За словами мешканців, їх кілька разів обманювали щодо дати зборів. Спочатку обіцяли на 6 червня. А за день до слухань оголосили, що збори будуть 20 червня.

— Їх провели ввечорі, коли ще всі на роботі. На слуханнях були студенти, декілька наших людей. А військових чому не було? Це ж їх кафе, на їх території. От так без військових все «порішали», — питається мешканець будинку, якого звати Віктор.

Жителька будинку, яка назвалася Аллою, розповідає, що дату слухань кілька разів змінювали

Представник міського департаменту правової політики Владислав Телень запевняє, що військові дійсно були. І студентів вони спеціально не збирали.

— Військові були. А були студенти, чи ні — не знаю. Перед громадськими слуханнями реєструємо учасників по паспорту, де є прописка. Штампів «про студентство» немає, — розказав Телень.

Скасуємо через суд

Як розказали люди з будинку по Острозького, 39, миритися з новобудом не будуть. Люди написали скаргу в обласну прокуратуру та СБУ. У ній мешканці будинку виклали всі претензії та побоювання щодо будівництва поряд.

Подвір'я вже забите автівками жителів. Люди не розуміють, де нові сусіди тут зможуть ставити свої машини

Журналісту мешканці будинку передали копію заяви. Переказуємо, про що звернення. Дім №39 стоїть на поганому грунті. Риття котловану та забиття свай поряд прискорить руйнування. Відстань між будинками буде дуже малою, порушення будівельних норм.

"Відстань між будинками й так дуже мала"

Новобуд не матиме подвір’я, нові сусіди використовуватимуть подвір’я будинку №39 як паркінг. Комунікації (світло, газ, водопровід) не витримають додаткового навантаження. Новобуд закриє сонячне світло для жителів будинку по Острозького,39.

За розповіддю мешканців, вони згодні на реальну реконструкцію їдальні. Із перебудовою її в бібліотеку чи офісний центр не вище двох поверхів.

Незважаючи на те, що дозволу на будівництво ще не дали, співробітників кафе «Політ» вже попросять на вихід.

— Кілька днів тому до нас приходили представники забудовника, принесли попередження, на якому написано, що ця будівля буде зруйнована. На її місці побудують новий будинок. А те, що це кафе хочуть знести, то такі чутки ходять вже три роки, — розповіла працівниця кафе, що відмовилися представлятися.

Вимоги до забудовника

Керівник компанії-забудовника «Будмонтажпроект» Степан Стукан розказав про те, чому вони хочуть побудувати дім саме на цій ділянці та як намагаються домовитися з жителями сусіднього будинку.

— Дійсно, частина жителів сусіднього будинку виступають категорично проти будівництва. Але на громадських слуханнях, 20 червня, більшість висловилась за спорудження будинку. У тому числі і жителі дому №39 на Острозького. На жаль, півтора десятка противників будівництва покинули громадські слухання ще до їх початку. Дивними виглядають обвинувачення щодо студентів, більшість з яких, у кінці червня, вже немає в університетах.

Забудовник отримає частину території військових. За це він зробить ремонт у приміщеннях військомату

Крім того, як розказує Стукан, на слуханнях мешканці будинку №39 дали листок з вимогами —  замінити дах, зробити свердловину, купити автономний генератор та інше для їх будинку. Але під зверненням немає жодних підписів.

— Готові виконати зобов’язання перед жителями сусіднього будинку, але не в умовах незрозумілих погроз, — розказав директор «Будмонтажпроекту».

— Ми не передаємо анонімні претензії, а постійно підписуємося під своїми зверненнями. Не знаю, що вам «за листок» показав забудовник. Вважаємо, що це чергова маніпуляція та обман, — відповів мешканець будинку Віктор Грідін.

Проблем не буде

Проблем не буде

Головний інженер «Будмонтажпроекту» Микола Семенюк розказав, що дискомфорту через новобуд для сусідів не буде. А рішення про будівництво дому на місці кафе «Політ» було прийняте ще в 2004 році.

— Згідно з наказом Міноборони, частка землі, площею 0,59 га (там, де зараз Острозького, 39 та будівля з кафе «Політ») підлягала забудові. Тоді довгий час відбувався процес обговорення і вирішили будувати в дві черги. Так, через два роки на одній половині ділянки розташувався будинок №39. А другу чергу, яка мала бути саме на місці кафе «Політ», відклали через брак фінансування, — сказав інженер.

Візуалізація проекту житлового будинку, що буде замість кафе "Політ"

Семенюк розказав, що до намірів перебудувати кафе «Політ» на житловий будинок, повернулися в минулому році. До того ж, якраз без другого будинку в мешканців на Острозького, 39 і є проблеми з комунікаціями.

— Під час першої черги не було замінено каналізації, не укріплено ґрунт, все це мали здійснити під час другої черги. Тому у жителів будинку №39 і є проблеми зі засміченням каналізації, а на території між існуючим будинком та майбутнім мав бути дитмайданчик. Фактично існуючий будинок, комунікаційно недобудований і про це мають знати жителі Острозького, 39, — сказав головний інженер товариства «Будмонтажпроект» Микола Семенюк.

Ще головний інженер розказав, що між будинками буде відстань не менше восьми метрів, між кутами стін. Вони не будуть притулятися один до одного стінами. Сонячного світла буде достатньо: світитиме з 11 години до заходу сонця. На будмайданчику не буде багато будівельних машин та матеріалів, бо є поблизу власні складські приміщення.

На кінець розмови директор компанії-забудовника Степан Стукан сказав й про місця для паркінгу. За його словами, сусіднє подвір’я вони взагалі не чіпатимуть.

— Зараз йде розмова про передачу 18 соток території військової частини. Тут плануємо збудувати двоповерховий паркінг з в’їздом з вулиці Довженка, що дозволить розвантажити вулицю та забезпечить проїзд вулицями, та вільний заїзд до пологового будинку, — розказав Стукан.

«Будмонтажпроект». Що за фірма?

Забудовником є товариство «Будмонтажпроект». За інформацією, що викладена на сайті цієї компанії, вони виконали кілька реконструкцій багатоповерхівок по Дубовецькій, Хмельницькому шосе. Також фахівці з «Будмонтажпроекту» зробили реконструкцію відділення банку «Укрсіббанк» на Чорновола та будівлі Університету сучасних знань на Янгеля.

У єдиному держреєстрі юридичних і фізичних осіб-підприємців, дізналися, що цю компанію заснували ще в 1991 році. Товариство зареєстровано по вулиці Дубовецькій, у Вінниці. Серед засновників — Степан та Сергій Стукани. Основний вид діяльності — будівництво житлових та нежитлових приміщень. Статутний капітал підприємства — 1 мільйон 325 тисяч гривень.

Є підстави для оскарження рішення в суді

Олександр Сарафанюк, адвокат

Прикро, що наша влада не навчилася чути думку простих людей. Є порядок проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні. У ньому чітко прописані строки оприлюднення рішень в засобах масової інформації та порядок інформування громадян. Наскільки я зрозумів, владою порушені строки та порядок оприлюднення інформації та порядок проведення громадських слухань. Тому, в жителів будинку по Острозького, 39 є всі підстави захищати свої права та інтереси не забороненими законом засобами.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Yuriy Gridin

    Може місцева влада щось почує ?
  • Yuriy Gridin

    чому ці новобудови лепять у місцях де вони ні до чого у всьому цівілізованому світі  стари райони місць як культурну спадщину ніхто не чіпає а тут всі в погоні за баксами готові будинок на будинку лепити... Київ вже ізуродовали багатоповерхівками  та торговими центрами місця їм не вистачає мудакам
  • Виктор

    Взагалі схема проста:  втулити будинок, продати квартири та поділити гроші. Як будуть жити та ділити 20-ти метровий двір мешканці обох будинків забудовнику та міській "владі" байдуже.
  • Александр Шлапак

    Обычная зависть соседей которые в свое время  на халяву получили квартиры. А для  машин есть  сто парковок  вокруг.

    Виктор reply Александр Шлапак

    И паркуются пусть  тоже возле Вашего подьезда.

    Виктор reply Александр Шлапак

    Зависть ? Пусть строят  Вам перед подьездом а ми не будем никому завидовать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up