«Їдьте привезіть кров, бо помре». Кого лікарі з Хмільника відправили у Вінницю з сумкою-холодильником

«Їдьте привезіть кров, бо помре». Кого лікарі з Хмільника відправили у Вінницю з сумкою-холодильником
Учасникам акції біля Хмільницької РДА так і не пояснили, чому головлікар опинився на посаді без конкурсу, ніхто з керівників району до людей не вийшов
  • «Реформа» у районній лікарні Хмільника призвела до смерті пацієнта — вважає син померлого чоловіка
  • Він написав заяву у поліцію, щоб розслідували, як лікували батька
  • Тим часом профспілка вимагає звільнення головлікаря. За що?

Вчора у Хмільнику біля приміщення райдержадміністрації відбулася акція з вимогою звільнення головного лікаря центральної районної лікарні Василя Залецького. За інформацією голови профспілкового комітету лікарні Михайла Греська, участь у ній взяли приблизно тисяча людей. Серед них – працівники лікарні, активісти, пацієнти, які мають претензії до медиків. У закладі вимагають пояснити, чому головлікар не обирався на конкурсній основі, чому відбувається скорочення працівників.

Лікарня комунальна установа районної ради, розпорядником коштів є райдержадміністрація. Як стверджує керівник профспілки, жоден з представників районної влади не вийшов до людей і не пояснив ситуацію.

Відео дня

Присутніх вразив виступ рідних Валерія Лупу. 68-річнйи чоловік помер у реанімаційному відділенні. За їхніми словами, через шлункову кровотечу. Кров треба було привезти з Вінниці. Лікарі дали рідним сумку-холодильник і увечері відправили в обласний центр. «Привезіть кров, бо помре». Син померлого пан Ігор каже, що з такими словами до нього звернувся лікар. відправили рідних у Вінницю привезти кров.

Журналіст спілкувався з Ігорем Лупу. Дізнався думку з цього приводу головного лікаря Василя Залецького.

-Шлунково-кишкову кровотечу у батька встановили після обстеження ендоскопом, - каже Ігор Лупу. - Вони ж знали, коли відкрита кровотеча, то людина тупо помирає. Тепер і я це розумію. А тоді… Сказали, що будемо лікувати консервативно. Дали список ліків. Заплатив за них 2,5 тисячі гривень. Було це з самого ранку 4 липня».

Пан Ігор пішов на роботу. Був певний, що придбані ліки дадуть позитивний результат. Після роботи знову прийшов у лікарню. Батько ще був живий. Його серце зупинилося о 23.30 того ж дня.

Якби я не прийшов, хто б поїхав...

-Ми вам телефонували, а ви не відповідали, - Ігор Лупу передає слова, якими зустрів його лікар. – Навіть в цьому вирішили звалити вину на мене. Як я міг не відповісти на телефон, знаючи, що батько в лікарні? Терміново потрібна кров. Без цього батько помре. Так сказав мені лікар. Їдьте негайно у Вінницю. Ось вам холодильник, в якому привезете.

Співрозмовник попросив телефон головлікаря. Чоловік не розумів, що робиться. Уже тепер, після похорону, знаючі люди роз’яснили, що кров потрібна була одразу, як встановили кровотечу.  «Виходить, що лікарі весь день знали, що він помирає? - вголос розмірковує співрозмовник. – Якби я не прийшов, то й кров ніхто б не привіз, чи як?»

Номер телефону головлікаря  йому не дали. Чоловік хотів уточнити, чому це він має їхати за донорською кров’ю.  Свій номер лікар теж не назвав. Син пацієнта просив на той випадок, якщо у Вінниці на станції переливання крові виникнуть якісь питання. Питання справді виникли. У Вінниці сказали платити. По 300 гривень за флакон. Лікар замовив чотири флакони. Чоловік намагався пояснити, що це лікарня замовила. Сказав, що вже заплатив 2,5 тисячі гривень за ліки. Після перемовин і благань грошей з нього не взяли.

-Чому тільки три флакони, а не чотири? запитав у Хмільнику лікар, коли відкрив холодильник. Я ж не ходив у Вінниці слідом, не знав, скільки кладуть і холодильник у дорозі не відкривав…

Робили все, що могли?

З Вінниці пан Ігор повернувся о 22-й годині. Йому сказали, може йти відпочивати. Батькові почнуть вливати кров.

-О пів на дванадцяту ночі мені зателефонували з лікарні, - продовжує співрозмовник. – Ніби обухом по голові вдарили: «Ваш батько помер. Ми робили все, що могли…» Говорив той само лікар, який стверджував, що вдень не міг додзвонитися, який казав їхати у Вінницю привезти кров…

Коли приїхав у лікарню,  йому пояснили, що під час вливання крові прорвало виразку, раптово знизився тиск і серце зупинилося. Співрозмовник передає слова, почуті в лікарні. Каже, батько, попри літа, був «живчиком». Весь час при ділі. Ніколи не сидів, склавши руки. Старший брат хотів приїхати провідати в лікарні, він проживає в іншій області, батько відповів йому по телефону: «Чого ти будеш їхати, я ж не зібрався помирати». Менше двох днів провів на лікарняному ліжку Валерій Лупу. Прийшов зі скаргами на нудоту, незначну рвоту. Його поклали у терапію. Шлункову кровотечу виявили під час обстеження ендоскопом. Одразу перевели в реанімаційне відділення…

-Батька нам не повернуть, - говорить співрозмовник. – Я ж просив лікарів, якщо у вас нема крові, чи ще якась причина, я завезу батька у Вінницю, або ви викличте на консультацію фахівця. Тільки ж робіть щось. Був у головлікаря.

Причина - у безпідставних скороченнях

-Причина відсутності крові в тому, що у лікарні скоротили працівників відділення трансфузіології, тобто переливання крові, - каже керівник профспілкового комітету медичних працівників Хмільницького району Михайло Гресько. – У відділенні залишили тільки лікаря, який не може брати кров у донорів, і посаду медсестри на пів ставки. Однак вона звільнилася, не стала працювати на таку зарплату. Після цього випадку терміново взяли медсестру з іншого відділення. Тільки ж вона не сертифікована. Це порушення.

Співрозмовник пояснює, що це не єдиний випадок, коли родичі пацієнтів стикаються з проблемою відсутності крові. Каже, нема також можливості прийняти кров у донорів. За його словами, наприкінці червня привезли молодого хлопця, який потрапив в аварію. Батько пацієнта знайшов донорів. Проте взяти у них кров не було кому. Журналіст спілкувався з чоловіком, про якого йде мова. Це – Станіслав Найчук, член Хмільницького міськвиконкому, керівник місцевої «Самооборони». Він підтвердив факт, що у донорів не могли взяти кров.

-До такої ситуації призвело безпідставне скорочення працівників, відділень, - наголошує Михайло Гресь. – З вересня місяця минулого року, відколи у нас працює головлікарем Василь Залецький, він скоротив 58 працівників. Свої подання на скорочення обґрунтовує єдиною підставою – потребою упорядкувати штатні посади відповідно до виділених асигнувань. Звільняє навіть тоді, коли профком не надає на це згоди. На таке порушення, чомусь, закривають очі у районній раді (лікарня є комунальною установою), райдержадміністрації (розпорядник коштів).

Голова профкому  повідомив, що тільки за перший квартал економія зарплати по лікарні склала 548тисяч 546 гривень, а вакантних посад нараховується 32,25 штатні одиниці (за даними на травень місяць). Тим часом, чомусь, скорочують працюючих.

Або виходь з профспілки, або підеш з роботи

Профспілковий комітет звернувся до районної ради з пропозицією припинити трудовий договір з головлікарем. Голова профспілки пояснив, що головлікаря не обирали на конкурсній основі. Ніхто не може пояснити, яким чином він опинився у Хмільнику. У поданні зазначено, що «безпідставні скорочення працівників призвели до втрати довіри колективу до керівника, створили несприятливі умови праці». Лист датований 7 травня 2018-го.

-Наше звернення проігнорували, - каже пан Гресько. – Жодної реакції не було доти, доки ми не нагадали, що є законодавство, яке зобов’язує надавати відповіді на листи. Після цього прийшла комісія. Членів профкому відчитали, як хлопчиків для биття. Мовляв, людей попереджують про скорочення, то в чому ми вбачаємо порушення? Офіційної відповіді на звернення так і не надали.

За словами співрозмовника, у колективі, де майже 500 працюючих,  нині непростий моральний клімат. Каже, дійшло до того, що людей змушують писати заяви на вихід з профспілки. «До мене звертаються працівники і говорять, що їх ставлять перед вибором: або виходь з профспілки, або підеш з роботи, - продовжує пан Гресько. - Створюють незалежну профспілку…»

Як стверджує співрозмовник, пан Залецький діє тими само методами, що й на попередньому місці роботи. Раніше він очолював Бершадську районну лікарню. «Достатньо набрати в Інтернеті це прізвище – з’явиться стільки матеріалів! – каже співрозмовник. – Там мітинги відбувалися, аби звільнили такого керівника. Тепер він нами керує, ділить колектив на угодних і неугодних».

Проводимо службове розслідування

Головлікар Хмільницької ЦРЛ Василь Залецький у розмові з журналістом зауважив:

«Будь-який лікарняний заклад зобов’язаний забезпечити ургентного пацієнта потребами крові. Чому так сталося, зараз проводимо службове розслідування». Співрозмовник уточнив, що потреби крові усіх груп є у пологовому відділенні. Пан Залецький не підтвердив інформацію про те, що у їхньому закладі не можуть приймати кров від донорів. Незважаючи на скорочення працівників відділення, лікар залишився і операційна медсестра також. Вона написала заяву на звільнення.

-Відбувається скорочення позаштатних посад, - пояснює головлікар. – Хто працює, тих не скорочуємо.

Питання є до обох сторін

-Нас також хвилює ситуація у Хмільницькій ЦРЛ, - розповіла журналісту заступник голови обласного комітету профспілки працівників охорони здоров’я Лілія Вергелес. – У Хмільнику завжди була сильна профспілка.З приходом нового головного лікаря попередній керівник профспілки склала з себе повноваження. Я брала участь у виборах нового керівника. Молодий, активний. Однак нема спільної мови між ним і головлікарем.У нас також є інформація, що головлікар викликає до себе і пропонує виходити з профспілки. Такі дії неприпустимі. Ми намагалися залагодити непорозуміння, бо є питання до обох сторін, однак поки що зробити це не вдається.

На запитання, чи має право профспілка вимагати розірвання трудового договору з керівником, пані Лілія відповіла, що це передбачено ст.. 45 Кодексу законів про працю.

-На вимогу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір з керівником підприємства, установи, організації, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори і угоди, Закон України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності"

(Кодекс законів  України про працю, ст..45).

Замість нормальної роботи – чутки і скандали

Керівник департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович:

-У колективі Хмільницької центральної районної лікарні відбулася зміна керівника. Ситуація там непроста. Останні події, які відбулися, не дають підстав стверджувати, що колектив лікарні хоче нормально і чітко працювати у складі північного госпітального округу. Розпускають чутки про закриття закладу. Такі розмови  абсолютно безпідставні. Ніхто не збирається закривати лікарню у Хмільнику. Варто б більше зайнятися питаннями навантаження лікарів усіх профілів, поліпшенням якості надання послуг пацієнтам…

(З інтерв’ю сайту Хмільник-інфо).

УХмільницькій лікарні відбулося зібрання за участю заступника голови ОДА Олександра Крученюка, керівника обласного департаменту охорони здоров’я Людмили Грабович, керівників району, міського голови. В актовій залі всім не вистачило місця. Розмова закінчилася тим, що пані Грабович пообіцяла створити комісію, яка предметно вивчить ситуацію в колективі. Голови профспілки у її складі не буде. Про це повідомив Михайло Гресько. Чому профспілкового керівника не включили в комісію, йому незрозуміло.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Іван Кузьмук

    Нам вкрай необхідно щось робити тому, що ця реформа від "нашого" міністра охорони здоров`я  та байдужість лікарів нас знищить!

    Anonymous reply Іван Кузьмук

    Поезд уехал, к большому сожалению - фенита ля комедиа.
  • Next

    Як це дали сумку і послали у Вінницю по кров????

    Anonymous reply Next

    Надо было больше и выше скакать по майданам и это ещё цветочки.

    Скороая на каждый второй вызов уже не выезжает, а даёт консультацию по телефону. Младшего медицинского персонала просто НЕТ, все уехали в Польшу и Италию сиделкам-медсёстрами и т.д.

    Дальше больше - позакрывают все больницы и останутся только частные - сказал здрасьте с вас - 100 $, хотите записатся к врачу - 200 $, консультация врача, без каких либо гарантий (может угадает диагноз, а может и нет) - 300 $, анализы/обследования - 200 $, лекарства от 100$ и до бесконечности, малейшее оперативное вмешательство от - 1000 $ - кушайте КАПИТАЛИЗМ не обляпайтесь.

    Next reply Anonymous

    No koment

    Anonymous reply Next

    Не нравится ПРАВДА, ничего каждый НА СЕБЕ почувствует что он сделал с Украины.

    Next reply Anonymous

    В минулий час твоя ПРАВДА коштувала в кіоску 3 копійки...

    Anonymous reply Next

    Смотрю ты "ЭксперД" по сосанию.

    Next reply Anonymous

    Anonymous reply Next

    Зачем ты мне свои фото показываешь:-))))))))

    Next reply Anonymous

    Anonymous reply Next

    Тебе явно надо лечится и чем скороей тем лучше.

    Next reply Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:41 Засудили чоловіків, які зарізали та пограбували вінничанина 14:39 У Вінниці затримали групу серійних «квартирників» play_circle_filled photo_camera 13:39 Подружжя Остапенків поховали. Їх син і ще двоє постраждалих хлопців — стабільні 13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up