Вождь, Бель Вю, бульвар Оводова. Вінниця, яка є тільки на фото

Вождь, Бель Вю, бульвар Оводова. Вінниця, яка є тільки на фото
  • За свою історію Вінниця неодноразово змінювалася.
  • Так, посеред Соборної був бульвар Оводова, площа Привокзальна не була «базаром-вокзалом», а гостей на в’їзді у місто зустрічала тріумфальна арка. Розповідаємо, що втратило наше місто

Центральна вулиця міста неодноразово змінювалася за свою історію. Зараз — це шумна автомагістраль, попри заборону на рух авто. Утім, на початку 20 сторіччя, посеред вулиці пролягала алея з деревами, яку називали Бульвар Оводова.

За даними , алея була закладена  від вулиці Купецької (нині Миколи Оводова) до Хлібної (біля Жіночої гімназії). Приблизна довжина — 600 метрів, писав автор сайту «Вінницький трамвай» Олег Матюхов.

Відео дня

Бульвар Оводова проіснував до 1936 року. Через збільшення кількості автотранспорту дерева були вирізані, дорога та тротуари розширені, а трамвайні колії виклали так, як вони є й сьогодні.

Соборна ще була й вулицею гостинності: тут у 1910-х побудували аж дев’ять готелів, серед яких «Савой», «Європейський», «Континенталь», «Гранд-Отель», «Бель Вю». Останній з них був ще й місцем роботи для міністерств Уряду УНР.

Будівля простояла досить довго. На початку 1980-х готель знесли. Причиною стали, ймовірно, підземні ходи, в які просідала споруда. Вже в наш час місце фешенебельного готелю зайняла «стекляшка» з кав’ярнями та магазинами.

На початку Соборної існував єврейський ринок Каліча (зараз - площа Гагаріна). Базар нагадував повноцінне маленьке містечко: там були і своя маслобійня, і млин, і кузня.

Ціни на продукти на початку 1900-х: гуска - 80 копійок, 400 грамів масла - 40 копійок, стільки ж житнього хліба - три копійки, пшеничного - 5,5 копійки. Пуд риби (16,36 кілограма) можна було придбати за 4-7 рублів.

Зарплата у громадян міста була різною і залежала від освітнього та кваліфікаційного рівня. Некваліфікована праця служниці, приміром, на місяць становила 3-4 рублів, кухарки — 6 рублів, поштові та муніципальні службовці отримували 15 рублів і більше, залежно від стажу.

На початку 60-х років ХХ століття колишню Хлібну площу назвали іменем Гагаріна, а на місці базару виріс універмаг.

Площа Гагаріна, 1977 рік

Вже в наш час, у 2007 році, площу Гагаріна вирішили перебудувати та зробити тут підземний ТРЦ, який за громіздкість вінничани прозвуть «мавзолеєм».

Площа Гагаріна, 2019 рік

Попри урочисте відкриття у 2013 році, торговий центр під землею так і не запрацював. Бізнесмен Володимир Продивус розказав, що аби завершити будівництво потрібно ще один рік.

Майдан Незалежності раніше мав «Вождя». Скульптуру Леніна тут встановили у 1972 році. Фігура була висотою 5,8 метра, важила 5 тонн та зроблена з бронзи. І її демонтували задовго до початку декомунізації — у 1992 році, на вимогу активістів Народного руху України (партія РУХ).

— Пам’ятник був прикріплений у двох місцях до постаменту гвинтами. Викрутити їх не вдалося, бо були залиті смолою. Випалювали електрозварюванням, — згадував колишній рухівець Валерій Палій. — Потім закріпили стропи між ніг. На шию накинули петлю. Краном підняли. Завантажили в кузов автомобіля. Але перед тим ми ще дали молотком по голові зі словами: «Це тобі, катюго, за знущання над людьми!».

Леніна спочатку вивезли на комунальне підприємство у Сабарові, а через кілька років бронзова фігура зникла. Її шукали міліція, комуністи, але так і не знайшли. Активісти припускали, що «порізали на частини та сплавили бронзового вождя».

Гостей на в’їзді у місто з Київської зустрічала помпезна арка. Її встановили у 1954 році на честь 300-річчя Переяславської ради, як знак об’єднання України з Росією. Про це нагадували написи на конструкції: «Нам завжди у битвах за долю народу був другом і братом російський народ» та «Навіки разом».

Утім, арку знесли ще до початку гібридної війни на Сході України та окупації Криму. Нею пожертвували у 80-х роках, щоб розширити проїжджу частину — конструкцію підірвали.

Тріумфальна арка була на місці розворотного кільця тролейбусів, біля Меморіалу Визволення, припускають автори сайту vn.depo.ua

Привокзальна площа не завжди була «базаром-вокзалом». У 50-х тут збудували третій залізничний вокзал, на заміну зруйнованого в 1946 році.

Він був великим, просторим, у стилі сталінського бароко. Вхід прикрашала ліпнина у вигляді кукурудзи та інших сільгосп культур, що підкреслювало аграрний статус Вінниччини.

Навпроти вокзалу зробили сквер з квітами та деревами. Але у 60-х його знесли, щоб зробити парковку для авто та більш зручну транспортну розв’язку, сказав дослідник історії Вінниці Влад Барка. Про історію трьох вокзалів у нашому архівному матеріалі.

Читайте також:

Фото в матеріалі: фб-спільнота Старые фото Винницы, vn.depo.ua, depo.vn.ua, Володимир Філатов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Олексій

    Потрібно цей бункер засипати перед універмагом та вернути стару площу. Памятник ідіотизму, жадібності та людській тупості, яка не чула про сполучені судини та грунтові води.

    Михайло Садовський reply Олексій

    І всі витрати - за рахунок ініціаторів і замовників будівництва того злодійського шедевру.
  • Дмитро

    В принципе, если бы арка сохранилась до наших дней, можно было бы убрать все надписи и гербы и оставить её. Смотрелось бы круто!

    Орест Лютий reply Дмитро

    Вже в ті далекі 70 роки, стало зрозуміло українським комуністам, що ніякої "братерської дружби" між нами не було, нема і бути не може.
  • Marina Shalovinskay

    Дуже доленосно...
  • Liana Ne

    А вот -вся книга-https://www.proza.ru/2009/08/14/42

    Валерий Чудновский reply Liana Ne

    Дякую за книгу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up