Вінниця у трійці лідерів за прозорістю продажу комунального майна. І що?

Вінниця у трійці лідерів за прозорістю продажу комунального майна. І що?
  • У Міністерстві економічного розвитку поставили Вінницю на третє місце за результатами рейтингу в «ProZorro. Продажі». Нас випереджає тільки Маріуполь та Покров
  • А що це значить та яке комунальне майно продає міська влада?

Заступник міністра економічного розвитку та торговлі Максим Нефьодов опублікував у своєму фейсбуку рейтинг «ProZorro. Продажі» серед міст України. За ним перше місце займає Маріуполь, друге місце — містечко Покров, Дніпропетровська область. А на третьому за «прозорістю» опинилася Вінниця. І що?

Для початку, короткий лікбез про «ProZorro» і «ProZorro. Продажі». Із 2015 року в Україні існує система електронних закупівель «ProZorro». Простими словами, через цей майданчик держава купує все, що необхідно: канцтовари, медпрепарати, послуги по будівництву станцій метро, тощо.

Відео дня

Про особливості цієї системи читайте у цьому матеріалі.

Держструктури викладають в систему замовлення та ціну, яку вони готові заплатити. Різні компанії змагаються між собою, щоб отримати цей тендер, знижуючи початкову ціну.

І головне — деталі закупівлі, усю документацію може побачити будь-хто. Цим ми часто користуємося в своїх матеріалах, висвітлюючи те, що купують комунальні підприємства. От, наприклад, наш останній матеріал: «Водоканал» купив морозива на 80 тисяч гривень. Навіщо?

А що таке «ProZorro. Продажі»? Це пояснюють на одноіменному порталі:

«ProZorro.Продажі робили для прозорості в усьому, що держава продає. Наприклад, у комунальних підприємств є купа всякого брухту, непотрібного майна, якісь автомобілі, приладдя тощо. Потрібна була система, яка б допомогла все це продати, — пояснюють на сайті. — Бо кошти від їх продажу дуже потрібні бюджету міст - на школи, дороги тощо. Через ProZorro.Продажі за півтора роки наторгували більше ніж на три мільярда гривень (система існує з осені 2016 року - авт.)».

А скільки з цих мільярдів змогла заробити з непотребу Вінниця? Небагато. З літа 2017 року в місті відбулося 24 аукціони, на яких змогли заробити трохи більше ніж п'ять мільйонів гривень.

Найбільшим продавцем є Фонд гарантування вкладів фізосіб. Ця структура займається продажем майна ліквідованих банків, щоб повернути кошти клієнтів цих фінансових установ. Для прикладу, вони змогли через систему продати будівлю банку «Енергобанк» за 4,9 мільйона гривень.

Поки що комунальні підприємства Вінниці неохоче беруть участь в продажах свого непотребу. Так, комунальники з «Вінницька транспортна компанія» продали 35 тонн металолому за 275 тисяч гривень.

Та ще хочуть продати 1100 кілограмів проводів.

Аукціонів від інших комунальних підприємств поки що немає в системі «ProZorro. Продажі».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Інтернет Воєн

    В прозорість торгів на ProZorro повірить лише той хто жодного разу не брав участі в цих торгах.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up