Вінничани в центрі міста безкоштовно перевірялись на гепатит С та ВІЛ

Вінничани в центрі міста безкоштовно перевірялись на гепатит С та ВІЛ
Третій рік поспіль у Вінниці проходить акція, присвячена всесвітньому дню боротьби з вірусними гепатитами. Сьогодні, 26 липня, на Європейські площі з 12:00 до 16:00, активісти разом з медиками інформували вінничан про гепатит С. Також вінничани мали змогу за допомогою експрес-тесту перевіритись на гепатит С та ВІЛ. Також всі охочі підписували лист, адресований Петру Порошенку з проханням виділяти гроші на боротьбу з цією хворобою

Організатори акції, міжнародний фонд «Відродження» разом з громадською організацією «Профілактично-реабілітаційний центр медико-соціальної допомоги «Злагода», партнерами яких є  державні організації, навчально-профілактичні заклади, Снід-центр, Гепатологічний центр, запорукою успішної боротьби з вірусними гепатитами вбачають у об’єднанні зусиль самого населення, фармацевтичних компаній та влади.

- Від влади ми вимагаємо виділення грошей на лікування, тому що лікування цього захворювання  - дороге, від фармацевтичних компаній просимо зниження цін. На сьогодні ми добились зниження цін в два рази, і стараємось підвищувати рівень знань населення про шляхи передачі гепатиту та лікуванні цього недугу, - кажуть активісти.

Відео дня

Сьогодні займаються профілактикою гепатиту С, серед населення. Інформують про можливі наслідки хвороби, роздають необхідні для цього брошури. У разі потреби можна поспілкуватись з лікарями. Люди можуть прийти та анонімно зробити експрес тест на ВІЛ та гепатит С.  Для цього мають 300 тестів. Скільки людей пройде обстеження – невідомо, втім, зізнаються, за годину роботи медсестра ні разу не присіла.

Також активісти підписують відкритий лист до президента. Його сьогодні  й завтра підписують, про всіх областях України.  В цьому листі у президента просять більш активно виділяти гроші на програму профілактики  вірусних гепатитів.

- Гепатити передаються через кров, так само, як і ВІЛ інфекція. Тобто або через переливання крові, або через шприц, яким колють наркотик, пірсинг, тату, манікюрні салони, в тому числі і статевим шляхом. Тому й методи захисту мають бути такими ж. Треба берегти себе, захищатись у будь-яких ситуаціях, говорить головний лікар вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, Ігор Матковський.

Чи треба ходити в манікюрний салон? Треба, але, лікар радить мати свій набір і з ним ходити,щоб не очікувати звідти небезпеки. При Сексуальних контактах використовувати презерватив.

- Такі акції, з одного боку це промоція проблеми, щоб людина просто для себе зупинилась і  подбала таким чином про  своє особисте здоров’я, з іншого боку, це надання особистої медичної послуги, каже лікар. -   Кожного року після таких акцій кілька людей виявляють  в себе проблему. Тоді  людина знає, що тут отримає консультацію, їй підкажуть, що в такому разі робити далі.

Хвороба виліковна, навіть маючи хронічну форму, треба лікуватись. На превеликий жаль, лікування дороге, але в минулому році вперше держава закупила централізовано ліки для таких людей, в тому числі почали таке лікування і у Вінницькому регіоні.

Це лікування здійснюється через вінницький міський гепатологічний центр, який знаходиться на базі першої міської лікарні. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up