Великдень: Для розрахунку дати Воскресіння Христового існує універсальна формула

Великдень: Для розрахунку дати Воскресіння Христового існує універсальна формула

Воскресіння Христове кожного року святкують у різні дні. Чому так відрізняються дати святкування Великодня у православних і католиків. Це нам роз’яснив отець УПЦ КП Ярослав Ощудляк

У 2018 року православні віруючі відзначають Великдень 8 квітня. В минулому 2017-му, це свято припало на 16 квітня. А раніше бувало святкували і в березні, і в травні. Чому так?

— Розраховувати дату Великодня вчать у семінарії, це можна вирахувати на наступний рік чи на багато років уперед, — розповів священик. – Це не така вже й складна наука. Для цього потрібно знати лише математику на рівні середньої школи та мати під руками спеціальні таблиці. Вираховувати дату навчають на першому курсі семинарії на лекціях із предмету «Церковний устав» за дві години занять. А щоб зрозуміти суть визначення дати, чому відрізняються календарі, треба знати історію та богослов'я.

Чому Пасха

Слово Пасха, розповідає отець, походить від старозавітного свята, яке відзначали євреї в пам’ять про звільнення від єгипетського полону. Святкували його навесні 14 ніссана – місяць давньоєврейського календаря, який припадав на березень-квітень. Оскільки цей календар не було впорядковано, а Воскресіння Христове збігалося з юдейською традицією, то на початках склалася трохи дивна ситуація – християни і євреї святкували Пасху в той самий день. Деякі Церкви, наприклад, 14 ніссана урочисто відправляли Богослужіння на згадку хресної смерті Христа і називали цей день «Пасхою Хресною», а через день святкували Воскресіння. Натомість інші Церкви смерть Спасителя згадували у першу п’ятницю після 14 ніссана, а Пасху Воскресіння — в першу після цього неділю.

Відео дня

Як сказав отець Ярослав, така невпорядкованість із датою тривала впродовж майже всього ІІ століття. І хоча суперечок, пов’язаних із цією різницею, не виникало, всі відчували потребу святкувати Пасху в один день.

Як впорядкували свято

Переломний момент настав у 325 році на І Вселенському Соборі у Нікеї. Отці Церкви, як зібралися на цьому церковному форумі, дійшли висновку, що християнську Пасху не можна святкувати перед або водночас із юдейською, бо тоді порушується послідовність євангельських подій. Адже у четвер після Таємної вечері Ісус Христос їв з учнями пасхального агнця, вранці в п’ятницю Спасителя розіп’яли, а в неділю Син Божий воскрес. Відтоді християни вирішили святкувати Великдень у неділю після першої місячної повені, яка настає за весняним рівноденням 21 березня.

Проте згода тривала недовго. Юліанський календар, яким тоді користувалися, виявився недосконалим, до нього поступово вносили різні поправки. А 1582 року Папа Григорій ІІІ запровадив реформу й ухвалив новий церковний календар, нині відомий як Григоріанський.

Про історію двох календарів читайте в нашій публікації : Григоріанський і Юліанський календарі: хто за яким живе та чому в нас два Різдва
 

За новими правилами, весна, відтак, стала починатися на 13 днів раніше, було відкинуто 11 днів, а з кожних 400 років вилучають 3 доби. Відтоді й виникла різниця у датах визначення Пасхи – римо-католики разом із протестантами святкують Великдень за новою пасхалією, православні та греко-католики – святкують згідно з постановами Нікейського собору.

Чи так важлива дата?

— Дискусії щодо уніфікації календарів провадили не раз і тривають вони донині, —сказав отець Ярослав. – Нещордавно в Стамбулі проходила Всеправославна нарада, де серед іншого йшлося про церковний календар. Раніше цю тему православні ієрархи обговорювали на острові Родос, але теж не прийняли жодного врівноваженого рішення, яке б задовольнило усіх. З іншого боку, календар і віра – речі не тотожні. Є традиція, яку не можна так просто зігнорувати. Мені, наприклад, важко було б перейти на святкування Різдва у грудні. Важливо, щоб християни святкували Пасху чи інші релігійні свята з чистим серцем.

Визначення дати святкування Воскресіння Христового у церковному житті має важливе значення, бо всі перехідні празники – Вхід Господній в Єрусалим, Вербна неділя, Вознесіння, Зелені свята похідні від Пасхи. Якщо відомо, коли наступає Пасха, то можна вирахувати дні свят, терміни церковних періодів, що передують Великодню і йдуть слідом за ним.

У різних кофесій свій календар

Перед тим, як перейти до визначення дати, нагадаємо, що у більшості християнських церков східного обряду (зокрема, у греко-католицькій та всіх православних конфесіях України) хронологія ведеться за Юліанським календарем (або старим стилем) на противагу католицьким церквам Європи та світу, де від 16 століття літочислення ведеться за Григоріанським календарем (новим стилем).

Як зробити розрахунок дати

Світський календар в Україні відповідає новому стилю. У 20 та 21 століттях різниця в датах старого і нового стилю становить 13 діб. («Старий» новий рік в Україні святкують 14 січня — 14-1=13). В результаті обрахунків за цією формулою ми отримаємо дату старого стилю, для переведення в новий додаємо до неї число 13.

Позначимо дату Пасхи символом x. Для визначення дати Пасхи за формулою необхідно вирахувати значення п'яти змінних:

а — остача від поділу числа року на 19

b — остача від поділу числа року на 4

c — остача від поділу числа року на 7

d — остача від арифметичного виразу (19a+15):30

e — остача від арифметичного виразу (2b+4c+6d+6):7.

Якщо d+e<9, то Пасха припадає на березень, а її дату визначаємо за формулою: x=22+d+e.

Якщо d+e>9, то Пасха припадає на квітень, а для визначення дати застосовується формула: x=d+e-9.

Формула універсальна, єдине попередження років через сто, мусите пам'ятати, що з першого січня 2101 року різниця між старим і новим стилями становитиме вже 14 діб.

Спробуйте обчислити великодні дати для 2018 роки самі.

 

Читайте також:

Великодня ніч (з 7 на 8 квітня): вінничан возитиме безкоштовний транспорт (Розклад)

Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна

ФОТО ДНЯ. У центрі Вінниці поставили велетенські писанки

Де у Вінниці освятити пасхальний кошик? Розклад богослужінь у 46 церквах

Народна писанка – обряди і значення


 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • SerGo Marchello

    А чим же ще зайнятись!?))) Давайте ускладнювати життя тим, що придумаємо загадку, як і коли воду пити!... Христос говорив:  Луки 11:43 "Горе вам, фарисеям, что любите председания в синагогах и приветствия в народных собраниях.
    44 Горе вам, книжники и фарисеи, лицемеры, что вы - как гробы скрытые, над которыми люди ходят и не знают того.
    45 На это некто из законников сказал Ему: Учитель! говоря это, Ты и нас обижаешь.
    46 Но Он сказал: и вам, законникам, горе, что налагаете на людей бремена неудобоносимые, а сами и одним перстом своим не дотрагиваетесь до них.
    47 Горе вам, что строите гробницы пророкам, которых избили отцы ваши..."
  • Віталій

    Підскажіть будь-ласка, як на Вашому прикладі 2010 поділити на 19 виходить 105 і що це за цифра 15 в дужках якою ви керуєтеся в подальших розрахунках???????

    Якщо 2010 поділити на 19 виходить 105.7894736842       ??????????????

    Роз'ясніть хтось !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    Микола Пуковський reply Віталій

    2010/19=105 цілих з остачею,

    105*19=1995.

    2010-1995=15

    у всіх розрахунках береться залишок (остача) від ділення.
  • Anonymous

    Вообще-то празднуется в первое воскресенье, после первого полнолуния после дня весеннего равноденствия

    Микола Пуковський reply Anonymous

    а як математично прив’язуючи до дат вирахувати весняне рівнодення?

    для цього і є ця формула
  • Anonymous

    А теперь посчитайте по той формуле на этот год. Херня получается :)

    Anonymous reply Anonymous

    Посчитал, получается 22 апреля по старому стилю.

    Anonymous reply Anonymous

    Согласен, втыканул :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up