У транспорт Вінниці хочуть повернути разовий квиток за готівку

У транспорт Вінниці хочуть повернути разовий квиток за готівку
Оплата у водія зникла в травні 2020 року. Тоді міська влада пояснила, що продаж квитків за готівку тимчасово припинений через карантин
  • Вінничани подали петицію до мерії з пропозицією поставити у салоні автомати з продажу квитків за готівку і монети.
  • Чиновники відповіли, що такі пристрої коштовні для бюджету. Натомість знайшли спосіб, як забезпечити продаж паперових квитків без установки нової апаратури

У лютому вінничанин Анатолій Штурма подав петицію з пропозицією «запровадити систему готівкового розрахунку в громадському транспорті». На його думку, в транспорті не вистачає терміналів, які б за готівку та монети продавали паперові квитки.

«Є пропозиція додати можливість розрахунку готівкою в подібних терміналах, котрі будуть розміщуватися в трамваях, тролейбусах та автобусах. Вони мають бути обладнані купюроприймачами, які прийматимуть банкноти номіналом 1 та 2 гривні. А також монети, якщо є технічна можливість. Ці термінали друкуватимуть квитки на проїзд подібно до того, як це роблять валідатори», — пише автор петиції.

Відео дня

Анатолій Штурма вважає, що реалізація проекту допоможе людям, які не мають при собі банківської картки, «Муніципальної картки вінничанина». Зокрема, це буде корисно тим, хто не часто приїжджають до Вінниці та не мають бажання купувати «Картку вінничанина». При тому як і раніше, діятимуть валідатори.

«Економічно невигідно»

Його звернення швидко набрало 350 підписів, необхідних для розгляду. Ба більше, навіть 363 голосів підтримки. На початку березня в міськраді відповіли, що встановлення терміналів для продажу квитків у транспорті «економічно невигідно».

«Один платіжний термінал коштує не менше 20 тисяч гривень, а загальна кількість транспортних засобів «Вінницької транспортної компанії», в яких встановлені валідатори, становить 320 одиниць — 100 трамваїв, 160 тролейбусів, 60 автобусів», — йдеться у відповіді міськради з підписом директора департаменту економіки та інвестицій Максима Мартьянова.

І ще у відповіді на петицію повідомили, що наразі працюють над питанням, щоб разові квитки на проїзд можна було придбати за готівку в автоматах EasyPay. Їхня мережа у Вінниці налічує понад 450 терміналів.

За і проти терміналів

— Двадцять тисяч — це тільки орієнтовна вартість самого обладнання. Такі квиткомати можуть коштувати і дорожче: вартість залежить від того, які банкноти буде приймати прилад, які монети. Плюс до ціни устаткування потрібно додати інтернет для передачі даних про купівлю квитків, оплата інкасації, послуг охорони. Тому така пропозиція зараз не розглядається, — пояснює директорка «Вінницякартсервісу» Катерина Бабіна.

Це підприємство опікується вінницьким е-квитком, і зокрема, повністю супроводжує роботу валідаторів. Питаємо, а якщо переобладнати під приймання купюр один з валідаторів у салоні?

— Нам було складно втиснути у транспорт звичайні валідатори. А якщо його переробляти, то валідатор з купюроприймачем та відсіком для зберігання готівки, монет займатиме стільки ж місця, як шість валідаторів, — пояснює Бабіна.

— Якщо місця в транспорті не вистачає, тоді можливо поставити автомати для продажу квитків біля зупинок транспорту? — питає журналіст.

— Вважаю, що це буде економічно невигідно. Там купуватимуть 5, 10 квитків на день, не більше. А утримання такого автомату буде значне: обов'язкове страхування, обов'язкова інкасація, цілодобова охорона. Вартість квитка не перекриє вартість всіх цих послуг, — відповіла очільниця «Вінницякартсервісу». — Натомість ми пропонуємо скористатися вже готовою мережею EasyPay, автомати яких розташовані неподалік від зупинок. Зараз ведемо перемовини з ними про продаж разових квитків. Будемо обговорювати організаційні питання, бо технічно зробити це нескладно.

До слова, такий шлях вже пройшли Львів і Запоріжжя. У цих містах розташовані сотні терміналів EasyPay, в яких за готівку можна придбати разові квитки на проїзд.

Як зараз можна заплатити за проїзд?

Наразі в муніципальному транспорті діють виключно безготівкові способи оплати проїзду:

  • Наліпки з Qr-кодом. Скануємо через мобільний додаток Приват24 і в цьому застосунку оплачуємо проїзд. На екрані смартфона з’явиться квиток, який потрібно «компостувати».
  • SMS-оплата. Відправляємо на номер 877 СМС з кодом транспорту і номером маршруту. Для автобусів — це SAА, для тролейбусів — SAB, для трамваїв — SAC. Тобто, для оплати проїзду в тролейбусі №3 «Вишенька - ВПЗ» потрібно надіслати повідомлення SAB3. У відповідь отримаєте СМС від оператора про успішну оплату із зазначенням часу оплати, виду транспорту і терміну дії квитка. Така послуга доступна абонентам передплаченого зв’язку Lifecell, Київстар та Vodafone.
  • Валідатори. Тут можна розплатитись за проїзд «Муніципальною карткою вінничанина», банківською карткою та смартфоном з чіпом NFC. Пільговики також прикладають свої картки до пристрою, але платять не грошима, а безкоштовними поїздками: з 1 січня для пільговиків встановили ліміти.

На час карантину, з 1 травня 2020 року, проїзд за готівку в муніципальному транспорті обмежений. При цьому, за правилами, які діють у транспорті Вінниці, готівка все ж визначена як засіб оплати проїзду — паперовий квиток можна буде отримати від водія.

Опитування

Чи потрібно повертати оплату готівкою за проїзд?

Читайте також:

У Вінниці пільговики проти е-квитка програли вже другий суд. Огляд рішення

Включно з маршрутками. Коли весь громадський транспорт міста перейде на безготівковий розрахунок?

Які зупинки отримають 15 електронних табло від «Картсервісу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (190)
  • Наталія Мрочко

    Має бути альтернатива завжди, тому обидві форми розрахунку можуть мати місце, так як безготівкова форма розрахунку розвантажила б кондуктора.
  • Betulla Betulla

    А чому б не продавати квитки, як це було раніше у кіосках "Преса?Зайшов у транспорт,закомпостував квиток і поїхав.Ну а кого впіймали без квитка,то це вже його проблеми.

    AK reply Betulla Betulla

    Це дуже дешеве і евективне рішення і на ньому неможливо відмити стільки грошей як відмили тут.
  • Валентина Сикальчук

    Что некуда деть деньги? Лучше пусть эти деньги идут  на ремонт домов. Эпидемия  не позволяет пользоваться наличкой.
  • AK

    Потрібно. Так як ця говносистема намагалась хронічно гроші з картки красти, а при подібних скаргах, направляли у їхній телеграм канал, де при висвітленні цієї скарги було блокування. Взагалі не розумію, для чого ця фірма-прокладка, чому б просто не користуватись ПБ або не поставити на ключових зупинках автомати по продажу квитків за безготівку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up