«У строю в кишенях руки не тримають!» Новобранці Нацгвардії заступили у перші добові наряди

«У строю в кишенях руки не тримають!» Новобранці Нацгвардії заступили у перші добові наряди
Всі перші 16 новобранців в/ч 3008 Нацгвардії України - з Вінниці або з області
  • Перші 16 призовників весняного призову -2019 розпочали строкову службу у Вінниці у в/ч 3008 Нацгвардії України
  • Гвардійці з нетерпінням чекають дня прийняття присяги, бо тоді отримають дозвіл вийти за територію частини
  • У трьох з них попереду – рік служби, в інших – півтора. Чому так?

-Найбільш незвичним для мене є те, що не маю права вийти за територію частини, - розповів журналісту «20 хвилин/RIA» один з новобранців. – Якби служив в якомусь іншому місті, мабуть, не так це сприймав. А тут – своє місто, у ньому твій дім, квартира, але ти не можеш туди піти. Мусиш ночувати в казармі. Так мене ще ніхто не обмежував. Раніше куди хотів, туди ходив чи їздив, а тут… Краще на цьому не зациклюватися.

Психолог частини капітан Тетяна Путкарадзе стверджує, що новобранці швидко звикнуть до нових умов.

-Знаю це від спілкування з тими, хто служив раніше, - говорить психолог. – Щоправда, у кожного цей процес відбувається по-різному, бо всі вони різні. А поки що новобранці призвичаюються не тільки до нових умов, а й один до одного.

Відео дня

Поталанило хлопцям - служитимуть дома

Зустрічали новобранців під звуки духового оркестру. Їх – шістнадцятеро. Всі з Вінниці. Поталанило – служитимуть дома.

Під час шикування на плацу було добре видно, що всі вони різні за зовнішністю. Так само мають різний характер, звички, зрештою, виховання, освіту.  Дехто стояв так, як звик це робити раніше на «гражданці».

-У строю руки в кишенях не тримають! - прозвучало перше зауваження. Воно ж стало першим уроком. Його запам’ятають на довго.

Новачки познайомилися з командирами. Заповнили анкети, що їх надала психолог. Дізналися про розпорядок дня.

Одягли однострої -  потягнулися до дзеркала.

-Треба ж побачити, наскільки мені пасує військова форма, - каже один з призовників. – Хоча, навіть якщо не до лиця, нікуди дітися, все одно треба буде в ній служити. Півтора року одягати одне й те само! На «гражданці» так не походиш.

Першою з новобранцями розпочала працювати психолог частини капітан Тетяна Путкарадзе.

-Завдання психолога – вивчити психологічний, психоемоційний стан кожного призовника, дізнатися про його звички, корисні чи шкідливі, про те, чим займався до служби, які має улюблені заняття, - розповідає пані Тетяна. -Робиться це для того, що надалі знати, у якому підрозділі той чи інший гвардієць зможе нести службу.

Спочатку новобранцям запропонували заповнити анкету з низкою запитань. З ними провели вже декілька бесід. Надалі кожного чекає індивідуальна співбесіда з психологом.

-Всі дані заносимо у карту психологічного супроводу військовослужбовця, - розповідає психолог. – Інформація зберігається у його особовій справі.

До речі, кожен  має право звернутися до психолога з особистим питанням. Гвардійці використовують таку можливість. Капітан Путкарадзе уточнила, що майже щодня відчиняються двері службового кабінету і вона чує фразу:

-Дозвольте? Мені треба з вами поговорити.

У таких випадках психолог відкладає усі справи і уважно вислуховує бійця.

-Звертаються з різними питаннями, - говорить капітан. – Найчастіше це роблять на початку служби, під час проходження Курсу молодого бійця. Це викликано адаптацією. Втім, пізніше теж виникає немало питань, які військові вважають за потрібне обговорити з психологом.

Кожен мріє навчитися цілити в «яблучко»

Нині новобранці опановують науку Курсу молодого бійця. Чи не найбільший інтерес у них викликають заняття з вогневої підготовки.

-Командири навчають теорії,вмінню поводитися зі зброєю, - розповідає заступник командира роти лейтенант Руслан Петриченко. – Під час занять лунають запитання, коли поїдуть на стрільби. Кожен з новачків мріє навчитися стріляти, як мовиться, в «десятку».

Обов’язковими є також заняття із загальновійськової підготовки.

-Новобранці вже почали заступати у добові наряди, - продовжує Руслан Петриченко. – Це наряди у розташуванні роти. Одночасно вони «приміряють» для себе підрозділи, де хотіли б служити після Курсу молодого бійця. Одні - за кермом військової техніки, інші – у стрілецькій роті, треті – конвоїрами.

Лейтенант пояснив, що їхні побажання враховуватимуть. Разом з тим зважатимуть на здібності кожного.

Чекають дня присяги

Заняття за програмою Курсу молодого бійця завершаться складанням присяги на вірність народу України.

-Дата присяги уже визначена, це 25 травня, - уточнив Руслан Петриченко. – Після того гвардійці отримають можливість вийти за межі частини. Саме тому вони з нетерпінням чекають цього дня.  

День 25 травня це субота. Перебувати у місті можна буде з12-ї до 20-ї години. Наступного дня – з 10-ї ранку до 20-ї.

Надалі звільнення на вихідні відбуватиметься згідно з графіком, складеним командиром підрозділу, де проходитимуть службу новобранці. За умови належного виконання службових обов’язків, така можливість випадатиме 2-3 рази на місяць.

Можна служити далі - за контрактом

-Весняний призов триває і наша частина невдовзі знову зустрічатиме групу призовників, - розповіла прес-офіцер в/ч 3008 старший лейтенант Анна Лазуренко. -  Серед тих, хто вже проходить Курс молодого бійця, троє мають вищу освіту. Згідно з чинним законодавством, вони служитимуть один рік. В інших – середня спеціальна освіта. Для такої категорії термін служби становить півтора року.

Приємно, що дехто з новобранців не чекав повістки з військкомату. Самостійно звернувся до військкомату з проханням відправити на службу.

По закінченні служби строковикам надається можливість підписати контракт і продовжити служити в новій іпостасі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up