«Таксистів контролювати не можливо»: у Вінниці розповіли скільки водіїв зловили під наркотиками

«Таксистів контролювати не можливо»: у Вінниці розповіли скільки водіїв зловили під наркотиками
  • Щороку з’являються нові види наркотиків. А до лікарів наркологів, у більшості випадків, звертаються лише щоб зменшити дозу.
  • Вінниця займає перше місце в Україні по аварійності та виявленню водіїв у стані алко- та наркотичного сп’яніння.
  • У місті є проблема проведення цілодобового освідування. Щоб вирішити її треба закупити лабораторне обладнання та ввести посади двох лаборантів.

За словами головного лікаря комунального підприємства Вінницький обласний наркологічний диспансер «Соціотерапія» Павла Слободянюка, наркоманія і наркобізнес залишаються одними із найгостріших проблем не лише в області, а й взагалі у світі. Надприбутки, які приносить наркобізнес спонукають до того, що буквально щомісяця з’являються нові види наркотиків.

Про це говорили сьогодні, 26 червня, на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню боротьби із зловживанням наркотиків та їхнім незаконним обігом. 

- Велика проблема в області останніх три роки - це керування транспортними засобами у стані наркотичного сп’яніння, - розповідає Павло Слободянюк. -  Зараз ми використовуємо швидкі тести для наркотичних речовин - це досить накладно для бюджету. В рік, для того щоб підтвердити наркотичне сп’яніння, по сьогоднішнім цінам, необхідно лише на тест системи 600 тисяч гривень. Оптимальним варіантом було б придбання лабораторного обладнання для підтвердження наркотичного сп’яніння.

Відео дня


Відповідне обладнання коштує більше мільйона гривень, але за словами командира батальйону патрульної поліції міста Вінниці Дмитро Кисличенка воно швидко окупиться. Динаміка виявлення водіїв у стані наркотичного сп’яніння з початку 2018 року зростає, а штраф за керування у стані наркотичного та алкогольного сп’яніння складає 10200 гривень. У січні виявлено 44 людини в стані наркотичного сп’яніння, у лютому - 123, у березні - 135, квітні - 115, травні -113 нововиявлених.

- По Вінниці, нажаль, ми займаємо перше місце серед аварійності та виявлення водіїв у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння перше місце по Україні, - розповідає Дмитро Кисличенко.

За словами поліцейського у місті існує проблема цілодобового проведення освідування.

- Ми зупиняємо водія, привозимо, він здає вилучені речовини, або кров, але висновок, який підтверджує буде готовий у визначений термін, коли прийде лаборант, - каже Дмитро Кисличенко. – Тобто ми його не притягуємо. Він може сісти в автомобіль і їхати далі. У районних центрах, куди ми також виїжджаємо, там взагалі немає такого. Там взагалі немає тестів.

Дмитро Кисличенко розповів, що вже підготовані листи голові обласної ради, голові обласної даміністрації про вирішення про винесення цієї теми на засіданні обласної ради.

- Думаю найближчим часом це вирішиться, - каже він. - Просто потрібно купити прилад, ввести дві посади лаборанта, які будуть робити експрес-тести. 

За словами Дмитра Кисличенка, якщо водіїв громадського транспорту ще можна якось проконтролювати, то таксистів - ні.

- Людина може працювати через Uber і ми її не зможемо проконтролювати, - розповідає Дмитро Кисличенко. - Вона просто завантажує додаток на телефон і їде.

Зараз на обліку у наркодиспансері перебуває 1326 осіб, які зловживають наркотичними речовинами. У порівняні з минулим роком приріст склав до 200 чоловік.

- Ті пацієнти, які звертаються до нас за лікуванням, нажаль не витримують рекомендацій, які дають лікарі і звертаються за медичною допомогою з однією метою - знизити дозу, - каже Павло Слободянюк. - Тобто вони не збираються на шлях одужання. Досить багато молодих людей не справляються з наркотичною залежністю і помирають. Є й інша тенденція - це програма замісною терапії, яка вже довела свою ефективеність. На замісній терапії зараз перебуває 414 осіб. Ці люди в свій час зловживали наркотиками, а саме опієм.

До проблеми наркозалежних в області також долучились і представники громадських організацій.

- Під медичним наглядом у центрі СНІДу зараз знаходиться 2 728 дорослих людей.  Серед них - 684 особи ймовірно були інфіковані ін’єкційним шляхом, - розповідає старший соціальний працівник Вінницького обласного відділення БО «Мережа ЛЖВ» Інга Павленко. - Згідно статистики кількість ВІЛ-позитивних людей які ймовірно були інфіковані парентеральним шляхом у 2017 році склала 10%, а у 2010 - 41%. Це приємна статистика, але роботи у нас ще дуже багато.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Вот, как раз, таксистов(в т.ч. маршрутчиков и других водил общ. транспорта) контролировать возможно, т.к. они, непосредственно, контактируют с пассажиром.  Например, проехался пассажир с таким водилой, заподозрил неладное и скинул смс на определенный номер, а дальше наши бравые полицаи тормозят и выясняют кто под чем, если все норм, то отпускают. Один х..р, шаряться по городу  без дела. А то, раз все возмущаютсяи боятся за свои жизни, так пускай поучаствуют в отлове таких персонажей. В цивилизованных странах это называется гражданским обществом. Только не понял, к чему тут именно таксисты? А другие водилы, судьи, мусора, прокуроры и прочие держатели "ксивы всевластия" разве не бухают за рулем?) Просто нужно чтобы сверх раздутый штат нахлебников в погонах и прочих органов, делали свою работу . А такие посиделки организовываются чтобы, в очередной раз, выпросить бабла, которое, в дальнейшем, будет "освоенно" нашими чиновниками.
  • Николай Энэми

    Літали і будем літати))
  • Oleksandr Stoliarov

    Які ж вони тупі клоуни, яку ж вони хєрню несуть) Експерс-тести - не являються доказом і не передбачені ніякими НПА. Для притягнення до відповідальності, в суді визнаються як доказ, виключно, результати аналізів)
  • Роман Ищенко

    Это как следствие, плохое образование и воспитание , вот где корень этой проблемы. Человек образованный , у которого за спиной есть ценности , правильное воспитание ,цели, никогда не опустится до такого. И тем более не станет подвергать опасности жизни других людей.

    Политика государства такова , что сколько не борись с этим , это все ровно будет. Наше государство не занимается воспитанием образованного , культурного   и нравственного общества .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up